U bevindt zich hier: thuis > berichten > berichtdetail

Vlaanderen Brussel Europa

02-02-2018 : ruusbroecinfo 7

Tijdstip: 2/02/2018 11:10:23
titel: 02-02-2018 : ruusbroecinfo 7


Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

EDITIE 07 – DRIEËNTWINTIGSTE JAARGANG – 02 FEBRUARI 2018

VAN DE REDACTIE

Neem de tijd
ja neem 40 dagen de tijd

Neem de tijd
om met mensen samen te zijn
en te voelen:
'We hebben elkaar nodig'.

Neem de tijd
om een blik op de wereld te werpen
en te voelen:
'We hebben elkaar nodig'.

Neem de tijd
om oog in oog met God samen te zijn
en te voelen:
'we hebben elkaar nodig'.

Ja neem de tijd,
wel 40 dagen lang
om te voelen:
'Ik leef en Hij leeft in mij'.

Toon Vandeputte

 

 

LIEF EN LEED

Wij verwelkomen Coco, dochtertje voor mevrouw Vanderstappen (oud-leerkracht).

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering. (Ward Bruyninckx)

Wij gedenken de moeder van mevr. Marchand (oud-leerkracht), de grootvader van Lauren De Neve (1 LD), de grootmoeder van Mateo Mertens (2 GrLA) en de overgrootvader van Bo Rommens (1 LB).

 

SCHOLENBEURS

De scholenbeurzen in Wolvertem (Sportschuur) en Grimbergen (Fenikshof) lokten heel wat nieuwsgierigen naar de stand van ons college. De ouders en de mogelijk toekomstige Ruusbroecers waren heel benieuwd naar wat onze school allemaal te bieden heeft. De vertegenwoordigers van de school gingen de vele vragen over het inschrijvingssysteem en de sterktes en zwaktes van de school niet uit de weg.   

 

LEEFSLEUTELAVOND 1

Er kwam heel wat volk opdagen voor de leefsleutelouderavond van het eerste jaar. Na een korte receptie in refter 3 gingen de ouders aan het leefsleutelen. De leefsleutelleerkrachten maakten er een boeiende avond van die door heel wat ouders fel gesmaakt werd. De jongere deelnemers vonden snel de weg naar de sportzaal. Daar hadden mevr. Heyvaert (L.O.) en mevr. Bruylandt (L.O.), in samenwerking met een tiental vierdejaars, een uitdagend parcours opgesteld. Touwklimmen, touwspringen, basketten, penalties trappen, een gevecht op de evenwichtsbalk en zoveel meer…, het kwam er allemaal in aan bod. Het jonge geweld ging er helemaal voor.

 

THEMA-AVOND

Maandagavond 29 januari kwamen verschillende ouders naar ons auditorium voor de thema-avond van het oudercomité met trendwatcher Herman Konings. Dhr. Konings is een bevlogen spreker, die duidelijk maakte dat de geconnecteerde generatie nu op onze schoolbanken zit. Een generatie die fel beïnvloed is door de sociale media en het gevaar loopt zich niet te kunnen concentreren. Verscheidene schermen tegelijk bedienen kan nu eenmaal niet. Technologie vraagt nochtans die afleiding. Onderzoek leert dat bij jongeren de gefocuste aandacht van 12 naar 8 seconden gezakt is.

De digitale generatie is jonger, dat zijn kindjes die eerder hebben leren swipen dan grijpen. Zij zitten nog niet op de schoolbanken van de humaniora. Tablets moeten steeds beschouwd worden als hulpstukken en kunnen ingezet worden als ze een meerwaarde bieden. Ook in andere domeinen is dat zo. Een chirurg zal gebaat zijn met een robot die heel precies kan snijden en de sterkte van een verpleegkundige is empathie. Die kwaliteit is moeilijker over te nemen door een machine. Technologie zal een aantal aspecten overnemen: zelfrijdende wagens bijvoorbeeld zullen het mogelijk maken dat we in de file kunnen werken.

Zowel ouders als onderwijsmensen kunnen volgende tips meenemen:

  • inzetten op leren focussen is noodzakelijk

  • smartphones nemen aandacht weg

  • je kan de wereld bereiken, zo denken jongeren

  • voeding heeft een belangrijke invloed op je welbevinden

  • aandacht is een van de meest genereuze geschenken.

Tot slot : een optimistische kijk op het leven doet langer leven. Je eigen kijk op het leven bepaalt voor een groot stuk je geluk. Deze boodschap kregen we ook al tijdens de thema-avond met dhr. Leo Bormans. Laten we onze blik op het leven zo richten! Wie kiest voor deze positieve levenshouding?

Dat lukte zeker tijdens de feestelijke receptie in de bar, waar iedereen gezellig bleef napraten. Het was een geslaagde avond!

 

STUDIEKEUZEBEGELEIDING

Donderdag 11 januari trokken alle zesdejaars richting Haasrode voor de SID-in beurs. Dat is een beurs waar alle hogescholen en universiteiten de toekomstige studenten van Vlaanderen opwachten om hun antwoorden te bieden op de vele vragen waar ze nu mee zitten. Een studie kiezen is er zeker niet eenvoudiger op geworden. Als school trachten we onze leerlingen al een aantal jaren daarop voor te bereiden. Reeds in december kregen ze een uitleg over de BAMA-structuur en het leerkrediet. Vrijdag 23 maart worden ook oud-leerlingen uitgenodigd om hun ervaringen met onze toekomstige studenten te delen. Ook de ouders zijn bij dezen uitgenodigd. Het programma start om 19.00u. in het auditorium met een plenum waarin we de oud-leerlingen laten getuigen over een aantal algemeenheden zoals de overgang van Ruusbroec naar het hoger onderwijs, de examenregeling, het kotleven,… In het tweede deel omstreeks 20.00u. splitsen we de groep op. Terwijl de ouders de gelegenheid krijgen om de uitleg die in december aan de leerlingen gegeven werd over leerkrediet en BAMA-structuur te horen, kunnen de leerlingen per studierichting met hun specifieke vragen terecht bij de oud-leerlingen. Ten slotte nodigen we de leerlingen ook uit om hun studiekeuze eens te bespreken met een van hun leerkrachten. Wij hopen dat ze op deze manier sterk aangemoedigd worden om zeer bewust en doordacht om te gaan met deze zeer belangrijke keuze.

 

SMARTSCHOOL

De schoolkalender, het berichtensysteem en het skore - rapport zijn  via SmartSchool beschikbaar. Om toegang te krijgen tot deze documenten hebt u een account nodig. Elke leerling beschikt over twee co-accounts (moeder, vader). De gebruikersnaam van deze twee co-accounts is dezelfde als die van de leerling zelf. Het wachtwoord verschilt evenwel. Initieel is het wachtwoord van de moeder Moeder001 en dat van de vader Vader001. Bij de eerste aanmelding moet u dan uw wachtwoord wijzigen en ook alle andere verplichte gegevens aanvullen, vooraleer u de co-account kunt gebruiken. Wilt u graag een extra co-account gebruiken (broer, grootouder, ...) voor iemand die mee de studievorderingen opvolgt, dan kan die aangevraagd worden via joris.vandencruijce@ruusbroec.be

 

SCHEMA PROJECTDAGEN 8 en 9 FEBRUARI 2018

De  projectdagen verschillen van graad tot graad en zelfs van leerjaar tot leerjaar. Sta er eens even bij stil is het thema van de eerste graad. In het derde jaar wordt de focus gelegd op gezondheid en het vierde jaar trekt op korte sociale stage. De vijfdejaars starten met het SMS-project en de zesdejaars werken de pooldagen af. In onderstaande linken staat grotendeels te lezen wat deze twee uitzonderlijke dagen in petto hebben.

eerste graad - donderdag

eerste graad - vrijdag

derde jaar

vijfde jaar

zesde jaar

 

100 - DAGEN