U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 10 – ZEVENTIENDE JAARGANG – 30 MAART 2012

VAN DE REDACTIE

In 2012 konden we genieten van een heerlijk voorjaar met zonnige dagen. Sinds begin maart lijkt het alsof we zonder tussenstap van de lente reeds in de zomer beland zijn.  Op die manier hebben we meer oog voor de ontluikende natuur. Een fragment uit een lezing van prof. Leijssen staat hier zeker op zijn plaats in deze lente-BP.

Het is paradoxaal dat we iets zouden willen ontwikkelen dat er eigenlijk van nature is. Alsof je een plant zou moeten leren hoe ze moet groeien en ten volle openbloeien. Maar ook planten kunnen overwoekerd raken door wildgroei of te lijden hebben onder barre weersomstandigheden, zodat er soms wat steun, ordening en opkuis nodig is om een mooie bloei zichtbaar te maken.
Mensen hebben evenzeer steun en afbakening nodig om te kunnen wortelen in een goede bestaansgrond en hun groeipotentieel te ontplooien. De cultuur waarin iemand opgroeit kan helpen bij het ontwikkelen van een meer bewust lichaamsbesef, ontwaken tot in alle poriën van het lichaam, vertrouwen in de wijsheid van het lichaam, integreren van gezonde beweging.
Zorg dragen voor de natuur en de materie, genieten van wat we bezitten zonder er slaaf van te zijn, ook dat leert iemand vooral in interactie met zijn leefwereld.

Uit Liefde als bron van geluk, van prof. Mia Leijssen, Lezing gehouden op paaszaterdag 23.04.2011

Het personeel en de directie wensen u een gelukkig en liefdevol paasfeest.

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Grote vreugde bij mevr. Naeten van het onderhoudspersoneel : haar eerste kleinkind, Freya, werd geboren op 19 maart 2012. Van harte proficiat aan de jonge ouders en de trotse oma.

Wij gedenken de grootmoeder van Rania Zaïm (1 LC), de grootvader van Ruben Peeters (6 EcWi) en de grootmoeder van mevr. Guglielmino (leerkracht gedragswetenschappen, project en Frans).

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

TONEEL ZESDEJAARS: DE KERSENTUIN

Het zijn rare vogels, de personages van de Kersentuin. De ene is zo doof als een kwartel, de andere zingt de hele dag tot groot ongenoegen van de rest. De ekster zoekt wat blinkt en de aasgier profiteert van het verval. Pino struikelt over zijn eigen voeten. Het spechtje werkt maar door. De struisvogel steekt zijn kop in het zand. En het duifje … is steeds verliefd. Veel gekwetter en weinig actie in de Kersentuin. Er zijn veranderingen op til en de personages zijn niet in staat daarop in te pikken. Ze zijn gevangen in oude patronen. Ze zitten vast in de nostalgie van lang vervlogen tijden of ze preken de idealen van de toekomst. Slechts een enkeling beleeft het nu. Herkenbaar, toch?

Tijdens de laatste repetitieweken viel het op dat ik vele replieken van mezelf en mensen rondom mij spontaan begon te schikken bij een bepaald personage. Daar spreekt Jepichodov, nu is Gajev aan het woord…De herkenbaarheid van de personages van De Kersentuin is opvallend. Net omdat ze zo echt zijn, is het een ware prestatie van de leerlingen om de genuanceerde personages neer te zetten in dit stuk dat het overduidelijk waard is om gespeeld te worden. We mogen dan ook erg trots zijn dat we ons niet vastgezet hebben in een vooroordeel en dat we het aangedurfd hebben om De Kersentuin aan te pakken. Dank aan iedereen die ons daarin gesteund heeft. We hebben vastgezeten, het traliewerk was bij momenten zeer fijn geweven, maar we zijn er uit geraakt!
De drie toneelavonden in het CC Strombeek zijn voorbijgevlogen. Alle acteurs, zangers, muzikanten, dansers, souffleurs en anderen die niet zichtbaar waren op het podium, hebben het beste van zichzelf gegeven. De toeschouwers hebben met hen kunnen genieten van de vlucht en de schoonheid van De Kersentuin.
Een uiterst knappe prestatie van mevr. Van Hiel en haar ploeg. Proficiat aan alle betrokkenen !

SCHOOLFEEST OP 5 EN 6 MEI

Tijdens het weekend van 5 en 6 mei viert het Jan-van-Ruusbroeckollege traditiegetrouw feest. Cultuur en gastronomie, sport en ontspanning staan op het programma. De opbrengst van dit schoolfeest zal besteed worden aan de verfraaiing van enkele klaslokalen. Op de website vindt u een overzicht van alle activiteiten.
De leerlingen hebben ook een uitnodiging mee naar huis gekregen. Leerlingen, ouders en sympathisanten kunnen op zaterdag deelnemen aan onze recreatieve triatlon (inschrijven kan hier). Inschrijvingen voor het restaurant op zaterdagavond of zondagmiddag verwachten we in de eerste week na de paasvakantie. Wij rekenen stellig op uw aanwezigheid en hopen u tijdens één van de vele activiteiten te ontmoeten. Graag tot dan!

DANK U, VRIJWILLIGERS!

Vrijwilligers fleuren een middelbare school en gemeente op. Ze steken de handen uit de mouwen en doen dat gratis en voor niets. De Vlaamse Scholierenkoepel & Karuur geven scholen en gemeenten de gelegenheid om deze vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. Onze school heeft drie projecten genomineerd waaronder VOICE, Jongeren keren het klimaat en studiecoaches. De twee laatste werden door de jongerenjury van De Vlaamse Scholierenkoepel geselecteerd. Per project mogen vier gelukkige winnaars naar Antwerpen voor een super-de-luxe verwennamiddag op vrijdag 20 april. Ze zullen ‘s middags onthaald worden met een broodjeslunch. Verder staan op het programma: een optreden van DJ-revelaties Laston en Geo, sportieve randanimatie, een zonnig terras met uitzicht op de rivier en ten slotte een cruise op de Schelde met (alcoholvrije) cocktailshakers en DJ on board! Alvast proficiat aan de deelnemers, maar ook aan alle anderen die hier steeds hun schouders mee onder zetten.

COMENIUS EUROPAPROJECT, 3 Gr-LB2,  6 TOT 9 MAART 2012

In Veldhoven werden we met open armen verwelkomd door de Nederlanders. Eerst was er een woordje van de directeur. Daarna mochten we aanschuiven voor een lunch die bereid werd door de leerlingen van dat Sondervickcollege. Het was een heel buffet. Dit was dus al een goed begin van de week. Tijdens de rondleiding door de enorme school op de campus de Kempen stelde elke school de resultaten voor van een half jaar projectarbeid. 's Avonds reden we naar het hotel om daarna meteen te gaan schaatsen.

De volgende dag was er een lange workshop over reclame.  In de namiddag vormden we groepjes van vier. In elk groepje moest elke nationaliteit zitten, dus een Duitser, een Nederlander, een  Fransman en een Belg. Met het groepje moesten we een korte commercial maken over een onderwerp naar keuze.

Donderdag maakten we een uitstap naar Dordrecht en Den Haag. In Dordrecht vinden we trouwens de langste winkelstraat van Nederland. In Den Haag kregen we een rondleiding in het Binnenhof en de Ridderzaal. Daar spreekt koningin Beatrix elk jaar op Prinsjesdag tot het Nederlandse volk vanop haar troon. Na het middageten zijn we ook nog naar het museum van Escher gegaan. Een erg mooi en boeiend museum. ‘s Avonds zijn we naar een film gaan kijken in het centrum van Eindhoven.

De laatste dag begonnen we met typische Nederlandse volksspelen. Het middagmaal bestond uit de traditionele Brabantse keuken. Ten slotte nog een  groepsfoto, en wat omhelzingen later zaten we moe maar voldaan in de bus.

Josephien Matthé, 3 LB2

ANIMATOREN SPEELPLEINEN GEZOCHT

Ook in 2012 organiseert de Vlaamse Gemeenschapscommissie speelpleinen voor kinderen van 3 tot 12 jaar in de paas-, zomer- en kerstvakantie. Voor de begeleiding van deze speelpleinen zijn we op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde monitoren vanaf 16 jaar. Wie hierover meer informatie wil kan terecht op de site http://speelpleinen.vgc.be of op het telefoonnummer 02/563.05.35.

NIEUWE REGELING STUDENTENARBEID

Sinds 1 januari 2012 is de wettelijke en praktische regeling rond studentenarbeid gewijzigd. In plaats van tweemaal 23 dagen, mogen studenten nu 50 dagen werken, het hele jaar door. Meer details over de wijzigingen in verband met studentenjobs kan je vinden op de site www.studentatwork.be, een initiatief van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).
Via deze site kan je ook nakijken hoeveel dagen je al gewerkt hebt en hoeveel je er nog mag werken.

JEUGDMUZIEKKAMPEN

Klaar om ondergedompeld te worden in een muzikale sfeer? Laat de muzikale kriebel je niet los om samen te spelen in een orkest, ensemble of een rockband? Jeugd & Muziek Brussel organiseert tijdens de paas- en zomervakantie diverse muziekkampen : pop- en rockstage, rock- en jazzstage, orkeststage, all-in musiccamp,… Je doorloopt een week lang van een heus muzikaal parcours. ’s Avonds kan je met je vrienden chillen  en/of deelnemen aan leuke avondactiviteiten. Elk kamp wordt afgesloten met een concert voor familie en vrienden. Een leuke manier om podiumervaring op te doen. Alle info op www.jeugdenmuziekbrussel.be

 

UIT DE OUDE DOOS : SCOUTS RUUSBROEC

De kiem voor de scoutsgroep werd begin 1983 gelegd.  Het was toen al een paar jaar de gewoonte dat zesdejaars o.l.v. Guy Van Vaerenbergh en Lou Florin tijdens de kerstvakantie een kerstsalon organiseerden, met allerlei ontspanningsactiviteiten voor leerlingen van het eerste jaar.  In het schooljaar 1982-1983 konden Guy en Lou rekenen op een heel enthousiaste en ondernemende groep zesdejaars met o.m. Georgy Eggermont, Anton Vanden Houte en Dirk Campens.  Die zesdejaars legden aan Guy en Lou het plan voor om van dat eenmalige kerstsalon een wekelijkse activiteit te maken, een soort jeugdbeweging dus.  Omdat Guy en Lou een volwassen begeleider noodzakelijk achtten en ze zichzelf niet een heel jaar lang konden vrijmaken voor een dergelijk intensief engagement, gingen ze op zoek binnen de beperkte groep van jongere leerkrachten en kwamen ze uiteindelijk bij Marc Van den Houte terecht.

En zo startte in september 1983 de NV Jeugd, een onafhankelijke jeugdbeweging, met een aantal pas afgestudeerde Ruusbroec’ers als leiding, Marc als groepsleider, Lou als aalmoezenier en Guy als een soort denktank op de achtergrond.  Om allerlei redenen haakten de meeste initiatiefnemers in de loop van het eerste jaar al af en werd er nieuwe leiding gerekruteerd uit de vijfde- en zesdejaars: Jan Ulens, Bart Cochez, Gaston Maes, …    NV Jeugd kende een behoorlijk succes en in augustus 1984 trok de groep met de fiets op kamp naar Wintam.  Mark ging mee als groepsleider, Lou zorgde voor de foerage.
In de loop van dat eerste jaar was duidelijk geworden dat een onafhankelijke jeugdbeweging toch wel haar beperkingen heeft.  Het afsluiten van een goede verzekering voor de groep was niet makkelijk geweest en bij de instroom van de nieuwe leiding bleek een goede vorming toch wel noodzakelijk.  Om die redenen werd besloten om vanaf september 1984 aan te sluiten bij VVKS en de naam van de groep te veranderen in Scouts Ruusbroec.

De eerste kampen vonden plaats in Mol (1985) en Eeklo (1986), telkens met de fiets als vervoermiddel.  De leiding bestond toen o.a. uit Jan Ulens, Philippe Decruyenaere, Patrick Itterbeek en Peter Coppieters.  In 1985 ging Linda Marchand mee voor de foerage, in 1986 Vera Bisschop.
In september 1986 nam Jan Ulens de groepsleiding over.  Na hem volgden Philippe Decruyenaere, Dieter Hauwaerts, Dirk Loeckx, Lieven Van Steenberghe, Michael Vits, Hans Vierendeel, Lukas Van Broeck, Dries Verhasselt, Kristof Luyckx, Yves Stanus, Stijn De Beule en Els Billiouw.

Toen het college gemengd werd in 1994, sloot de scoutsgroep aan bij het VVKSM (Vlaams Verbond van Katholieke Scouts en Meisjesgidsen; later Scouts en Gidsen Vlaanderen).  Enige jaren later werd ook de voorwaarde 'leerling te zijn aan het college' om lid te kunnen worden van de jeugdbeweging afgeschaft.  Dat gebeurde om in te spelen op de vraag om ook een welpentak op te richten.  In 2007 werd daar nog een tak voor leden van 6 tot 8 jaar aan toegevoegd: de kapoenen. Scouts Ruusbroec werd op die manier de enige volledig uitgebouwde Nederlandstalige scoutsgroep van de stad Brussel.

In de 21ste eeuw zijn er geen leerkrachten meer in de leiding van de scouts. Maar dat wil niet zeggen dat het college en de scoutsgroep niet langer onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De school stelt aan de scouts twee containerklassen en voldoende opbergruimte voor materiaal  ter beschikking. Na schooltijd kunnen de scouts bovendien gebruik maken van de speelplaats, de turnzaal, de Forumzaal en (soms ook) het zwembad. De scoutsgroep staat van haar kant altijd paraat om te helpen bij schoolse activiteiten: de jaarlijkse opendeurdagen, de dag van de jeugdbeweging, de dikketruiendag, …

De merkwaardigste klus die de scouts ooit voor de school opnamen  was wellicht ten tijde van de inschrijvingstoestanden aan de schoolpoort. Vijf jaar na elkaar schoven wachtende ouders soms dagen van tevoren al aan om hun kind in het eerste jaar in te schrijven. In andere scholen dienden ouders veelal op de stoep aan te schuiven en er zelf voor te zorgen dat ze iets te eten of te drinken hadden. Op Ruusbroec werden de ouders-in-spe door de scouts warm onthaald in de turnzaal met muziek, croque monsieurs,  koffie & meer geestrijk vocht,  nachtelijke filmvoorstellingen, zelfs … een smakelijk ontbijt op de inschrijvingsochtend zelf!

Het zal niemand verwonderen dat de scoutsgroep, net als de school, altijd een broeinest is geweest voor talent en ondernemingszin. Veel leiders van Scouts Ruusbroec hebben na hun carrière nog een grote rol gespeeld in de nationale structuren van VVKSM/S&GV, bijvoorbeeld bij de kadervorming, de organisatie van 100 jaar scouting en van de Flamboree.