U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 11 – ZEVENTIENDE JAARGANG – 27 APRIL 2012

VAN DE REDACTIE

hWe zijn alweer het laatste trimester van het schooljaar ingegaan. Voor de eerstejaars is Ruusbroec ondertussen een vertrouwde omgeving geworden. Voor de zesdejaars zijn het de laatste weken van een lang verhaal waar ze af en toe met heimwee op kunnen terugblikken. Voor sommigen zijn het de laatste loodjes, die wel eens zwaar kunnen wegen. Laat het vooral voor niemand vijgen na Pasen zijn. Zijn er voor dit schooljaar nog goede voornemens, nog plannen om actie te ondernemen? Maak er dan nu werk van. Dat geeft een goed gevoel.

En denk aan de zonneschijn die na de regen komt. Een fenomeen waar we dankzij de aprilse grillen nog meer mee vertrouwd zijn.

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Grote vreugde bij dhr. Van Lier, die tijdens de paasvakantie voor de allereerste keer papa geworden is van een dochtertje, Merel. Proficiat aan de kersverse papa en mama.

Wij gedenken de papa van Arnaud De Sadeleer (3 EcA1), de grootmoeder van Britt (3 EcA1) en Peggy (6 LaMT) Storme en de grootvader van Ruben Peeters (6 EcWi).

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

SOBERE MAALTIJD

De winst van de sobere maaltijd op school is netjes de helft van het ingezamelde geld: 750 euro – 375 (kosten brood) = 375 euro. Dit bedrag werd gestort voor een initiatief in Guatemala. Zie info op www.mayashuiswerkklas.org. Waarom dit project voor huiswerkbegeleiding? In Guatemala zijn er nogal wat kinderen die hun basisonderwijs niet kunnen afwerken omdat ze thuis niet de mogelijkheid hebben om hun huiswerk te maken en hun lessen te leren. Het gevolg daarvan is dat vooral kinderen van Maya's niet meekunnen op school en uiteindelijk moeten afhaken. Onderwijs is net het middel bij uitstek om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken en daarom vragen wij uw aandacht voor ons project. Concreet gaat het over vier scholen in Guatemala: één in Patzún en drie in San Andrés Itzapa. In de vier scholen samen gaat het om een 160-tal kinderen, die huiswerkbegeleiding krijgen. De schooldirecties van de scholen stellen een lokaal ter beschikking en ook leerkrachten. De kosten voor een schooljaar worden op 5.500 euro geraamd, een bedrag dat volledig wordt besteed aan vergoedingen voor de directies, leerkrachten en materiaal. Met uw steun kunnen wij de kinderen in ons project Maya's Huiswerkklas/Guatemala helpen hun basisonderwijs met succes af te ronden en de cirkel van kansarmoede te doorbreken.

hITALIE

Buongiorno,

Voor de Italiëreizigers 2012 was het een magische en zalige paasvakantie. Rome, Firenze, Venetië: ragazzi, andiamo! Geen van deze steden heeft nog geheimen voor ons dankzij de snelvoetige pas van onze drie ladyleaders. Zij hebben ons tot ware kunstkenners gesmeed. Analyse en rust, synthese en beweging, horizontaliteit en verticaliteit, harmonie en pathos! Wel spijtig dat de Romeinen het Forum Romanum nooit hebben afgewerkt… Ik kan kaartlezen. We waren in de juiste straat maar in de verkeerde richting. Ik weet waarom we fout zijn gelopen, het heeft iets met vectoren en zin te maken. Nog nooit zo intensief een land bezocht! Tien dagen intens genieten. Cultureel hoogtepunt uit mijn leven met geweldige groepssfeer.

LONDEN

Een weekje Londen, een alternatieve lesweek, een verrijking, een gebeurtenis om nooit te vergeten. Opstaan om kwart voor zeven op een zondagochtend, het deed eventjes pijn, maar ik denk niet dat iemand van onze klas met tegenzin naar het Zuidstation is afgezakt die dag. Na een treinrit van ongeveer twee uur, kwamen we aan op Saint Pancras. Het prachtige station deed ons meteen aanvoelen dat we welkom waren in de hoofdstad van Groot-Brittannië. We kregen onze Oystercards en de instructies die er bij hoorden; dit was de sleutel tot ons Londens avontuur. Het algemene beeld van Londen en zijn bekendste trekpleisters, kregen we met de hele klas en samen met de leerkrachten. Het waren echter wij zelf die de uitleg deden, een beetje onderzoek was hieraan voorafgegaan. Alles in verband met ons onderwerp moesten we echter samen met ons groepje uitzoeken. Daarvoor kregen we alle vrijheid en de sleutel tot Londen stak nog steeds in onze achterzak. Elk groepje ging overdag zijn eigen weg en iedereen kwam ‘s avonds terug, nerveus om te vertellen wat hij gezien en gehoord had op zijn zoektocht. De gesprekken aan tafel waren steeds geanimeerd en we raakten niet uitgepraat over de vele schatten die Londen te bieden heeft. Nu nog steeds genieten velen van ons van de diepe indruk die zo’n interessante stad op ons heeft nagelaten. Of we ons nu verdiepten in kunst, sport, politiek, … iedereen vond wat hij zocht en deze reis zal ons waarschijnlijk nog lang bijblijven.

Raf Schuljin – 5 MTWe

PARIJS

Voor ons eindwerk Frans mochten we met de hele klas een week naar de Franse hoofdstad gaan. In kleine groepjes bestudeerden we elk een ander aspect van de Parijse cultuur: sport, hedendaagse architectuur, onderwijs, theater en mode. Overdag werkten we aan ons project en interviewden we Parijzenaars, ’s avonds was er een activiteit met de hele groep. De periode was ideaal voor ons verblijf in het mooie Parijs. De zon was van de partij, wat de eerste dag in Versailles nog aangenamer maakte. We zullen er alleen leuke herinneringen aan overhouden, onder andere aan onze avondwandeling op Montmartre met al zijn artiesten. Ook ons bezoek aan de Eiffeltoren was spectaculair: we hebben er genoten van het schitterende uitzicht over de stad! We hebben ook de gelegenheid gekregen om het Louvre met zijn Mona Lisa te zien en le Musée d’Orsay. Zonder ons eindwerk Frans uit het oog te verliezen, hebben we kunnen profiteren van gezellige momenten in Parijs. Daarbij hoorde natuurlijk ook een vleugje shopping op de Champs-Elysées! Deze ervaring zullen we nooit vergeten!

Claire Van Boles – 6 EcMT

MERCI VRIJWILLIGER

Zoals reeds te lezen was in de vorige BP mochten vrijdag 20 april acht leerlingen op verwendag in Antwerpen. Deze actiedag werd georganiseerd door Merci Vrijwilliger, een project van de Vlaamse Scholieren Koepel. Enkele jongeren die het klimaat willen keren en vier studiecoaches trokken per trein naar Antwerpen. U kan wat meegenieten met een verslagje van een van de deelnemers.

Samen met de zeven andere leerlingen vertrok ik vrijdag omstreeks 11.00u. naar Antwerpen met de trein. Toen we in het Centraal Station aankwamen, stond er een pendelbus op ons te wachten om ons naar de Steenkaai te brengen, waar het evenement plaats vond. Hier werden we onthaald met broodjes en konden we allerlei standjes bezoeken. Er was ook een Wall of Fame, waar elk project iets symbolisch moest ophangen. Vervolgens was er een prijsuitreiking, waarbij het origineelste project met de meeste likes nog eens extra in de bloemetjes gezet werd. Dit heeft Jongeren Keren het Klimaat gewonnen! Als beloning kregen we een trofee, medailles en een pot snoep. Ook werden we geïnterviewd door Maks!. Hou het komende nummer dus zeker goed in het oog. Om de succesvolle dag af te sluiten was er nog een cruise op de Schelde voorzien. Het was zeker een geslaagde dag.

Marie Vermant – 5 WeWi8

SCHOOLFEEST 5 EN 6 MEI

We herinneren u graag aan ons schoolfeest, dat plaatsvindt tijdens het weekend van 5 en 6 mei. Cultuur en gastronomie, sport en ontspanning staan op het programma. De opbrengst zal besteed worden aan de verfraaiing van enkele klaslokalen. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten.
Leerlingen, ouders en sympathisanten kunnen op zaterdag deelnemen aan onze recreatieve triatlon (inschrijven kan hier).
Ook nodigen wij u uit voor het free-podium op zaterdag, de opening van de kunstmuur Generation Y en de demonstratie en initiatie circustechnieken op zondag. Tussendoor kunt u in het auditorium genieten van een filmforum (over diverse vakoverschrijdende projecten op school). In heel veel klassen kunt u vakgerichte tentoonstellingen bezoeken en kennismaken met allerlei schoolprojecten. Inschrijvingen voor het restaurant op zaterdagavond of zondagmiddag verwachten we zo snel mogelijk op secretariaat 2. Een inschrijvingsformulier kan u hier downloaden. De leerlingen hebben voor de paasvakantie een uitnodiging voor ons schoolfeest mee naar huis gekregen. Wij rekenen op uw aanwezigheid en hopen u tijdens een van de vele activiteiten te ontmoeten. Graag tot dan!

MET OOK EEN SPECIALE OPROEP VAN HET OUDERCOMITE

De keuken van de ouders

Naar jaarlijkse gewoonte staan de ouders in het schoolrestaurant tijdens het schoolfeest. En daar komt heel wat bij kijken. Heel wat ouders hebben zich reeds aangemeld om mee te werken, maar toch hebben we zowel op zaterdagavond als op zondagmiddag nog wat helpende handen nodig. Wil u ons ook helpen, stuur dan een mailtje naar oudercomitejvr@gmail.com. Alvast heel erg bedankt.

CULTUURDAG 15 MEI

We willen iedereen er nu al op attent maken dat de praktische informatie van de cultuurdag van 15 mei op de website staat. Vooral de begin- en einduren zullen, afhankelijk van het programma, anders zijn dan de normale schooluren! Hier klikken !

REINAART DE VOS

De koninklijke toneelvereniging Hand in Hand brengt haar jeugdvoorstelling Reinaart De Vos op 27, 28 en 29 april in het Cultuurcentrum Strombeek. Heel wat leerlingen van onze school spelen mee. Oud-leraar Paul Kets regisseert. We willen deze voorstelling warm aanbevelen.