U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

 

EDITIE 1– ACHTTIENDE JAARGANG – 3 SEPTEMBER 2012

VAN DE REDACTIE

Om hun droom waar te maken moesten de stichters van het Jan-van-Ruusbroeckollege heel wat creativiteit aan de dag leggen. Dankzij hen startten in september ’68 de eerste jongeren hun humaniora in de Forumlaan, in een school in opbouw.

Bij de aanvang van ons vijfenveertigste schooljaar blijft diezelfde sfeer van de pioniers voelbaar binnen de schoolmuren. De huidige schoolbevolking, geleid door het directieteam met mevr. Thielemans en mevr. François, blijft ditzelfde enthousiasme in haar vaandel dragen. De pedagogische aanpak is nog steeds geïnspireerd door de traditie van de Jezuïeten.

Vijfenveertig jaar is erg jong voor een school. Precies die jeugdigheid zal  ons – hopelijk – een heel schooljaar lang een feestelijk tintje geven!

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de vader van Johan Verschueren S.J. (Provinciaal-Overste van de Jezuïeten), de moeder van mevr. Van Langenhove (leerkracht Engels) en de overgrootmoeder van Lina Van Lint (2 LC).

Op maandagochtend 16 juli zag Anna het levenslicht, dochtertje van mevr. Walrave (leerkracht godsdienst). Nu vormen ze een gezin met zes! Van harte proficiat aan de ouders.

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

VAKANTIE NON-STOP

Op vrijdag 29 juni namen de personeelsleden van ons college afscheid van mevr. Van De Winkel, leerkracht economie. We wensen haar een mooie toekomst toe en vele gezellige momenten met de kleinkinderen!

NIEUWE LICHTING

In de volgende editie van BP zullen we de leerlingenaantallen publiceren, eerst zijn de leerkrachten aan de beurt. Naast acht vaste secretariaatsmedewerkers en zes medewerkers van het onderhoudsteam, werken er op het college vijfenzeventig leerkrachten. De nieuwe gezichten zetten we voor jullie op een rijtje.
Tijdens het bevallings- en moederschapsverlof van mevr. Walrave (leerkracht godsdienst) zal mevr. S. Raes haar in het eerste trimester vervangen.
Volgende collega’s maakten hun boekentas klaar voor een volledig schooljaar: dhr. G. Deman (aardrijkskunde, techniek), mevr. H. Geeroms (Nederlands, geschiedenis), mevr. L. Krokaert (M.O.), mevr. E. Lallemand (Engels), mevr. M. Vander Seypen (Frans), dhr. S. Vangoetsenhoven (economie, wiskunde) en mevr. J. Vehent (Frans, aardrijkskunde).
De zeven Vlaamse jezuïetencolleges hebben een eigen pedagogische begeleidingsdienst. Vanaf nu zal dhr. Cannaerts als begeleider klassieke talen deel uitmaken van het team van hoofdbegeleider, dhr. De Bruyn. We wensen hem veel succes met deze nieuwe taak!
We willen in deze BP ook mevr. François veel geluk wensen met haar nieuwe taak van adjunct-directeur. We zijn er zeker van dat onze 727 leerlingen bij haar in goede handen zijn!

JKK

Wij zijn de jongeren die het klimaat willen keren. Wij zijn leerlingen van de derde graad die van onze school een duurzamere omgeving willen maken. Ook dit schooljaar willen we iedereen weer sensibiliseren en vooral aanmoedigen tot concrete acties.

We starten reeds op 16 september met de autoloze week van vervoering. Wij willen iedereen aanmoedigen om tussen 16 en 22 september eens op een andere manier dan met de auto naar school te komen. Wie weet wordt dit wel een nieuwe duurzame gewoonte?
Onze actie wordt ook gesteund door het Brussels Gewest, zodat we jullie het volgende aanbod kunnen doen.

  1. Wens je het openbaar vervoer uit te proberen? Wij bieden je de gelegenheid om van 16 tot 22 september gratis met het openbaar vervoer te rijden. Wees er echter snel bij, het aanbod is beperkt! Voor de MIVB geven wij 25 weekpassen weg en voor de Lijn een aantal dagpassen.

  2. Voor de nieuwkomers hebben we ook een systeem van meter-peterschap ingevoerd. Op deze manier zullen een aantal zesdejaars de eerstejaars begeleiden op hun route naar school. Hierbij wordt steeds gebruik gemaakt van de eenvoudigste weg.

  3. Wens je de fiets uit te proberen of te voet te komen? Dan bieden we je graag een kaart aan waarop je het beste traject kunt uitstippelen. Deze kan je ophalen op het secretariaat

Dank voor je medewerking! We wensen je een aangename autoloze Week van Vervoering!

Jongeren Keren het Klimaat

OLYMPISCHE GEDACHTE

Het was een sportieve zomer in 2012 : eerst was er het EK en na de Ronde van Frankrijk richtten we onze ogen op de Olympische Spelen in Londen. De stad werd schitterend in beeld gebracht! Velen trokken ook van hieruit over de plas om de sfeer in de stadions op te snuiven. In het Belgium House merkten we oud-leerlinge Laura Verhaeghe op. Daar werkte ze tijdens de Olympische Spelen voor het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Het doet altijd deugd om de Ruusbroecers her en der te ontdekken.
Misschien supporteren we binnen enkele jaren wel voor Sofie Walravens, die best trots mag zijn op haar zwemprestaties. Ze traint dan ook vijfmaal per  week en maakte in 2011-2012 deel uit van het Future Team Vlaanderen. Als lid van de zwemclub van Strombeek behaalde ze al lovenswaardige resultaten: dit jaar zelfs tweemaal kampioen in haar categorie: de 100 en 200 meter rugslag. Eind juli nam Sofie deel aan de Belgische Jeugd Kampioenschappen in Genk, waar ze brons haalde op de 100 meter rugslag. Bewegen en sporten horen bij een gezond leven! Het team van de sportleerkrachten maakt zich ook dit schooljaar op voor een sportief jaar. Op woensdag 15 mei 2013 organiseert het Jan-van-Ruusbroeckollege voor het eerst het Ignatiustornooi met deelnemers uit de zeven Vlaamse jezuïetencolleges. Uiteraard zullen we ook dit schooljaar afsluiten met de verkiezing van sportman en sportvrouw van het jaar.

DERDE CHILIPROJECT

¡Buenos Días! Vier Ruusbroecers hebben hun zomervakantie tussen het vijfde en zesde jaar in de winter doorgebracht. Nu ja, de Chileense winter heeft hen erg verwend: zelden een druppeltje regen, warme temperaturen … en de sfeer tijdens het uitwisselingsproject was zelfs nog zonniger!
Nathalie, Sanne en Lilli staken meteen de handen uit de mouwen tijdens de sociale week misiones. Ze knapten vervallen huisjes op in een afgelegen dorpje in el campo (het platteland), buiten de hoofdstad Santiago. Zij kunnen nu zagen, zinken daken plaatsen en een plafond installeren aan hun vaardigheden toevoegen. Gaëtan vloog dapper in zijn eentje verder naar het noorden van het 4275 km lange land, want hij verbleef in de mijnwerkersstad Antofagasta. Als lange blonde man in een jongenscollege mocht hij, na een etmaal reizen, de dag zelf nog deelnemen aan de basketfinale van de scholencompetitie. Een perfecte start voor zijn integratie en populariteit!
De banden die tijdens deze intense zes weken gesmeed werden, de Spaanse taal die de leerlingen op korte tijd onder de knie hadden, de culturele verschillen, de indrukwekkende natuur (zowel de Andesbergen als de kusten van de Stille Oceaan, de meren en de Atacamawoestijn), de aangescherpte zelfstandigheid en de inspiratie van het ignatiaanse levensmotto Amar i servir, maakten van dit uitwisselingsproject opnieuw een unieke ervaring! De vier gelukkigen zullen dit maar al te graag met de andere Ruusbroecers delen dit schooljaar.

ZINAL - ZWITSERLAND

De zomervakantie was nog maar net van start gegaan, of daar verzamelden zevenenzeventig Ruusbroecers al vroeg in de ochtend (05.30u !) aan het college. Niet om hun eindrapport te gaan halen, maar om als holbewoner de Zwitserse Alpen te verkennen!
En of ze dat deden! Klettersteigen op de flanken van de Scorebois met oversteek van de top, een tenten-tweedaagse waar de 3017 m hoge Tsounot werd beklommen in stralende omstandigheden. Drie dagen later stonden eenenveertig deelnemers – onder wie zes eerstejaars! - nog eens 1149 m hoger!!! De beklimming over het ijs met stijgijzers in wel zeer speciale weersomstandigheden blijft voor iedereen een onvergetelijke belevenis…

Wie graag een totaalbeeld krijgt van alle activiteiten, noteert alvast zaterdag 13 oktober in de agenda . Het loont echt de moeite om een kijkje te komen nemen. Wedden dat je de smaak te pakken krijgt?

JAARTHEMA

Overal waar mensen samenkomen, samenwerken, samenleven moet aandacht zijn voor communicatie. Eén van de zes pijlers van ons opvoedingsproject verduidelijkt eveneens dit thema: opvoeden veronderstelt dialoog.
Voor schooljaar 2012-2013 kozen we het jaarthema warme communicatie en leggen we het accent op de jongeren, de leerlingen die we elke dag verwelkomen.
Achter de schermen is onze site, mede met de hulp van een ouder, in een actueel kleedje gestopt. Met de krachtige slogan Jouw traject is ons project proberen we de externe communicatie te verzorgen en onze profilering te verduidelijken.

Met de start van het nieuwe schooljaar willen we ook werk maken van de communicatie naar binnen. Zeker met de jongeren willen we contacten opbouwen op een open en constructieve manier en stimuleren dat ook zij die stap zetten naar leeftijdsgenoten en hun ruimere omgeving. We hebben geen nood aan meer communicatie, soms is zelfs luisteren net méér nodig. Positieve communicatie is niet soft, maar net duidelijk en motiverend. Als we juist verwoorden wat er is, dan komt er beweging!
Begin oktober nodigen we dhr. F. Imbo, trainer geweldloze communicatie, uit voor een lezing voor alle leerkrachten en leerlingen.
De ouders, onze opvoedingspartners, nodigen we samen met de leerkrachten – in naam van het oudercomité – op dinsdagavond 20 november uit voor een uiteenzetting van communicatiespecialiste, mevr. P. Patfoort. Tussendoor kiezen de leerkrachten hun nascholingsproject bij voorkeur ook in functie van dit thema.
Met enkele kleine stappen lukt het ons zeker om her en der wat onduidelijkheid te verminderen en de positieve energie te voelen. We rekenen op iedereen om zijn stem (slechts één mond) te gebruiken en zijn (twee) oren te spitsen!

GEZOCHT: VIER LAPTOPS

In het vaklokaal techniek zouden mevr. Franck en dhr. Deman graag vier laptops ter beschikking hebben. Zo kunnen de lessen techniek nog interactiever ondersteund worden. Maak jij hen, en vooral de leerlingen van de eerste graad, gelukkig met een laptop die je zelf niet meer gebruikt, maar waarmee je wel nog kan surfen?

WARME MAALTIJDEN NIEUWE STIJL

Tijdens onze middagpauze heerst er in onze twee refters een gezellige drukte. In de lunchbox, de refter naast de lerarenzaal, kunnen de leerlingen aanschuiven voor een broodje of een warme maaltijd. Uiteraard blijft een brooddoos meenemen met een eigen lunchpakket de populairste keuze!

NIEUW ! Samen met een werkgroep van het oudercomité en in overleg met enkele leerlingen die voor proefkonijn gespeeld hebben, is het aanbod van de warme maaltijden verfijnd! Een lekker soepje, een hoofdschotel en een dessert maken de maaltijd compleet.

Op het reservatieformulier warme maaltijden vind je de nodige informatie. Op donderdag voorziet de traiteur in een veggiemaaltijd (ook met je brooddoos kan je zelf die keuze maken!).