U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 2 – ACHTTIENDE JAARGANG – 17 SEPTEMBER 2012

VAN DE REDACTIE

Het was september.
Het was september achter hoge ramen.
Geraniums waarop het daglicht brak
stuurden de kinderblikken naar de juffrouw,
die voor de klas stond en de waarheid sprak.

Zij wees de platen aan en zei de namen,
schreef witkrijten tekens op het zwart,
tekens voor aap en noot en duiven,
die kinderen in schriften overschrijven
-zo was het in hun denken niet, zij buigen
zich verwonderd over het papier en zwijgen-
schrijven het woord dat onaantastbaar wordt.
Het is september achter hoge ramen.

Mijn stem, de aanwijsstok van donker hout
die tastend woorden zoekt en twijfelt
en nooit de waarheid spreekt
- er is geen teken en de woorden buigen
verwonderd over het tekort en zwijgen -
trekt krom, versplintert, breekt.

Ankie Peypers, 1998

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de grootvader van Timo Draelants (3 LB1) en Tanguy Vanden Berghen (3 Gr), de grootmoeder van Astrid Neefs (5 HW) en Maarten Joost Van Geyseghem, familie van Liesl Janssens (5 LaWi6).

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

ghghPOEZIE

De eerste schooldag,
Zo speciaal,
Alles is vreemd, nieuwe kinderen,
Nieuwe leerkrachten, nieuwe school, …
Maar toch keek ik vol ongeduld uit
Naar die
Eerste schooldag

(Zoë De Coninck, 1 LD)

DE BEVOLKINGSCIJFERS OP RUUSBROEC

Ons college telt op dit ogenblik 719 leerlingen : 156 in het eerste jaar, 136 in het tweede jaar, 127 in het derde jaar, 118 in het vierde jaar, 106 in het vijfde jaar en 75 laatstejaars. Ruusbroec telt 366 meisjes, 353 jongens. 89 personeelsleden (directie, leerkrachten, administratief personeel, onderhoudspersoneel) vervolledigen het bevolkingsplaatje.

WAS HET NU A, B OF C? ATTESTEN SCHOOLJAAR 2011-2012

Vorig schooljaar werden heel wat attesten uitgedeeld. JVR telde 700 leerlingen en daarvan behaalde de overgrote meerderheid een A-attest, maar liefst 93%. Proficiat! Het aantal B-attesten bedroeg 5,57% (binnen en buiten het college) en het aantal C-attesten kwam uit op 1,43%.

hjjMIJMERINGEN VAN EEN KLASSENLEERKRACHT

Dinsdagavond, 11 september, ouderavond voor de tweedejaars… Van achter ons bureautje, waar we ons nog even discreet opstellen, horen we nu eens enthousiaste uitroepen van herkenning, dan weer het rustige gebabbel van mensen die elkaar veel te vertellen hebben. Enkele papa’s hebben toch net geen omweg richting Koning Boudewijnstadion gemaakt.
Voor ons is het altijd boeiend om de ouders van onze nieuwe leerlingen en hun vragen en verwachtingen te mogen vernemen.
Wanneer ik ’s avonds, na nog wat nagepraat buitenkom, weerklinkt het mega-applaus van een net gemaakt doelpunt. Perfecte timing, Rode Duivels!

VOICE

Op 3 september begon niet alleen een nieuw schooljaar, maar herleefde ook de leerlingenraad VOICE. Na twee maanden vakantie vaart het VOICE-schip weer uit met aan het roer Louise Humblet (6 LaWe) en Elvire Verbaanderd (5 LaWi6), bijgestaan door een sterke groep matrozen.
VOICE zal zich ook dit schooljaar volledig inzetten om van het college een aangename plek te maken voor alle leerlingen. Er liggen reeds verschillende acties in het verschiet en aan leuke ideeën is er geen gebrek. Vorige woensdag al werd de dag van de sportclub een groot succes. Vele leerlingen kwamen in sportuitrusting naar school, waar mevr. Bruylandt hen opwachtte in aerobicoutfit en vergastte op een sessie ochtendgymnastiek. Op 3 september onthulde VOICE de grote klok op de speelplaats en werd voor het eerst de draadloze microfoon getest. Beide aankopen werden gefinancierd door de ouderraad, waarvoor dank! Het VOICE-team is er dus duidelijk weer helemaal klaar voor.

911-SPEL VOOR 1 - VAN ONZE CORRESPONDENT PAQUET M.

De ochtend van 3 september zat ik vol ongeduld te wachten tot we naar school konden. Natuurlijk was ik opgelucht dat ik samen met mijn vriendin ging en er bovendien al een zus heb. De dag vorderde en het grote 911-spel was in zicht. Ik onderschatte het spel; het bleek leuker en spannender te zijn dan ik verwachtte. Die eerste schooldag was zeker en vast het begin van zes fantastische schooljaren!

Maëlle Paquet, 1 LD

lkSAMENWERKING JKK EN MOBIEL BRUSSEL

Van 16 tot 22 september is het de Europese Week van de Vervoering. Onze school steunt deze actie in samenwerking met Mobiel Brussel. We willen samen de leerlingen en leerkrachten extra aansporen om tijdens deze week zo weinig mogelijk met de auto naar school te komen. Enkele gelukkigen zijn reeds in aanmerking gekomen om een week lang gratis met het openbaar vervoer te rijden. Ook te voet of met de fiets komen is een ideale manier om milieuvriendelijk naar school te komen. Sommige trajecten zijn moeilijker af te leggen zonder auto, dan kan carpoolen tot de mogelijkheden behoren. Om iedereen ook in een juiste sfeer te krijgen en extra aan te moedigen, organiseren de jongeren die het klimaat willen keren maandag- en vrijdagmiddag enkele acties op de speelplaats. Vrijdag willen we deze week ook feestelijk afsluiten met een duurzame picknick per klas op de speelplaats. (Wie gewoonlijk een warme maaltijd neemt, blijft daarvoor in de refter terechtkunnen.) We hopen er een fijne week van te maken en onze ecologische voetafdruk heel wat te verkleinen.

gEEN NIEUW SCHOOLJAAR, EEN NIEUW TIJDPERK

Spiksplinternieuwe boeken, zware boekentassen, strenge leerkrachten, de eerste toetsen, vroeger opstaan, iets minder vrije tijd,… het hoort allemaal bij begin september. Ook voor de leerkrachten is het iedere keer weer een spannende maand. Dit schooljaar kregen zij een spoedcursus poetsen, want vanaf nu is het tijdperk van de bordenwisser definitief voorbij. Geen stofferig gedoe meer in de klas bij het schoonmaken van het bord, maar een emmertje water, een spons en een trekkertje. Dit wordt even wennen…Het afscheid van de historische bordenwisser valt velen zwaar en sommigen steken stiekem een oud exemplaar in hun boekentas. Goed nieuws echter voor onze longen, we besparen op de stomerij en we schenken onze beamers en computers een langer leven. Wie nu nog met iets te veel krijtsporen op zijn kledij de klas verlaat, weze gewaarschuwd.

COUSCOUS SOIREE

De leerlingen van 5 HW en 6 HW nodigen jullie allemaal uit op de tweede couscous soirée, op zaterdag 6 oktober vanaf 17.30u. Een Marokkaanse keukenploeg staat garant voor authentieke en overheerlijke couscous, muntthee en Marokkaanse hapjes.
Gabriel Rios, ambassadeur van het project, verzorgt om 20.30u. een spetterend optreden (15 €). De opbrengst gaat naar onze Marokkaanse partner, het SOS-kinderdorp Hermann Gmeiner (in het Marokkaanse Imzouren) en dient eveneens om de Marokkaanse inleefreis van onze leerlingen voor iedereen betaalbaar te houden. Een fantastische reis, die we dit jaar voor de derde keer organiseren en waardoor de leerlingen een week lang intensief samenwerken met een kinderdorp en een school in Noord-Marokko.
Inschrijven kan via couscoussoiree@gmail.com (couscous € 12; vegetarische couscous € 10; kindercouscous € 6) Vermeld ook het uur waarop je komt.

De leerlingen van 5 HW en 6 HW