U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

EDITIE 10 – ACHTTIENDE JAARGANG – 25 FEBRUARI 2013

VAN DE REDACTIE

Blij

Vannacht heb ik gedroomd
over blijdschap en geluk.
En nu kan ook vandaag
mijn dag niet meer stuk.

Er is een bom van blijdschap
geëxplodeerd in mijn hoofd.
En het heeft toen ook meteen
mijn droevigheid weggeroofd.

Vandaag ben ik gewoon
echt geweldig blij!
Maar ik heb toch nog één vraag:
Doe je mee met mij?

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de moeder van dhr. Cannaerts (leerkracht Latijn en Grieks), de grootmoeder van Lewie Swiggers (1 LB) en Amelie Van Negen (3 EcA1).

Op 29 januari zag Kaatje het levenslicht, dochtertje van mevr. Eenens (leerkracht wiskunde en leefsleutels). Een zusje voor Stiebe. Van harte proficiat aan de ouders. Ook Heleen, het zevende kleinkindje van mevr. Gilis (leerkracht Frans), werd op 18 februari geboren. Proficiat aan de trotse oma.

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

WAGRAIN KROKUS 2013

Veelbelovend, die sneeuw onderweg, al zorgde hij ook voor heel wat vertraging. Na een veel te lange reis en een te korte nacht stapte de groep derdejaars (53 pubers) enthousiast en uitgelaten uit de bus. De doorgewinterde monitoren, acht ervaren rotten in 't vak, grijnsden en zagen hoe ski- en snowboardmaterieel werd gekeurd en gepast.
De sneeuwkwaliteit werd op de gebruikelijke manier gemeten. De sporen van latten en boards lieten er geen twijfel over bestaan: het was heerlijk op de pistes en met de haren onder een te warme helm en verkleumde handen in te koude handschoenen.
Niet alleen op de piste, maar ook op de grote carnavalsfuif van Wagrain kon je niet naast onze sfeermakers kijken. Dansen, drinken (non-alcoholisch!) en naar mensen gapen was de boodschap. Ook de monitoren lieten zich niet kennen. Uitgedost in de meest flatterende en gekste verkleedkostuums weerstonden ook zij niet aan de tonen van gepaste carnavalsmuziek.
Sneeuwpret, avondactiviteiten, koppeltjesvorming, superambiance, kortom een geweldige week in een stukje Oostenrijk eindigde bij het weerzien van de ouders. Gelukkig zie je de sporen van ons verblijf niet alleen in de sneeuw, maar kan je ze nog proeven en ruiken in je herinnering.

PROJECTDAGEN 2013

In de vorige BP werd reeds een overzicht gegeven van de activiteiten tijdens de projectdagen. Daaruit bleek dat  het programma zeer rijk en gevarieerd was. We kunnen terugblikken op een geslaagde tweedaagse. Een uitgebreid verslag volgt in een speciale BP-versie, gemaakt door een persploeg die bemand werd door enkele vierdejaars.

SMS

Van halfweg het vijfde tot halfweg het zesde jaar organiseert ons college een sociaal project voor de leerlingen van de derde graad. Het heet SMS, d. i. Solidariteit voor een Mooiere Samenleving.
Zo proberen we het ignatiaanse opvoedingsproject een eigentijdse invulling te geven. Dat opvoedingsproject wil hoofd en hart van de leerlingen vormen, opdat ze later zouden meebouwen aan de evangelische droom van een rechtvaardige samenleving. Naast onze school geven de zes andere jezuïetencolleges in Vlaanderen en vele andere over de hele wereld het ignatiaanse opvoedingsproject op een gelijksoortige manier vorm.
Gedurende twee (halve) schooljaren zetten onze leerlingen zich buiten de schooltijd een belangrijk aantal uren in. De school biedt hun de gelegenheid om persoonlijk contact te hebben met bejaarden in rust- en verzorgingstehuizen, met kinderen uit de  lagere school in de Foyer, met anderstalige kinderen in de naschoolse opvang van Kristus Koning Assumpta en met jongeren met een verstandelijke handicap in woonvoorziening Levedale. Inburgeraars leren ze kennen via het Gemeenschapscentrum Essegem, mensen in armoede ontmoeten ze in 't Huizeke. Zelf mogen ze ook een eigen project voorstellen.
De vijfdejaars zijn vrijdag 8 februari met hun keuzeproject gestart. We hopen dat ze uit hun vertrouwde wereld stappen voor ontmoetingen met mensen die minder kansen hebben gehad dan zij. Zo denken we dat ze de gelegenheid krijgen stil te staan bij hun vooroordelen, zich nuttig te voelen en te ervaren dat inzet henzelf en de ander voldoening kan geven. Zo bekeken, is dit project geen verplichting maar een voorrecht.

CARNAVAL OP SCHOOL

Dit jaar wou Voice voor het eerst iets organiseren rond carnaval. Het leek een leuk idee om na de 100-dagen van het zesde jaar, ook de andere jaren een reden te geven om zich te verkleden. Na lang brainstormen, werd er een nieuwe actie op touw gezet. De eerste graad zou zich verkleden volgens een opgelegd thema. De tweede en de derde graad waren vrij en mochten hun fantasie botvieren. Bovendien was er een fotokot in het tuintje op de speelplaats, zodat de leerlingen een leuke foto konden nemen van en met hun vrienden. Die foto' s staan op de schoolsite. Klik hier.
Het resultaat van de actie was verbluffend. Veel leerlingen hebben de kans gegrepen en kwamen in hun zotste outfit naar school : als wortel, frietzak of konijn... Zelfs enkele leerkrachten vonden de weg naar hun verkleedkoffer. Voice mag terugblikken op een geslaagde actie, die voor herhaling vatbaar is!

KOKEN IN EEN ANDERE CULTUUR

Ruusbroec ging met Lethas-cursisten op stap. Samen recepten bedenken, samen inkopen doen op de meest volkse markt van het land, samen koken, samen eten en vooral samen plezier maken en veel, heel veel Nederlands praten. Dat is het Lethas-uitwisselingsproject.
Achttien leerlingen van het vierde jaar leefden twee dagen samen met volwassen anderstaligen die Nederlands leren aan de Lethasschool : Russen, Osseten, Iraniërs, Marokkanen, Hongaren, Palestijnen, Turken. Zoveel andere nationaliteiten, zoveel verschillende keukens, zoveel uitwisselingen.

Wij bedanken sponsor Cera voor zijn financiële steun.

WINNAARS NAMIDDAGACTIVITEIT DERDEJAARS

Tijdens de projectdagen zorgden de leerlingen van 3 EcA1 voor leuke en spannende namiddagactiviteiten rond het thema gezondheid. Na acht geslaagde proeven werden de volgende drie groepen op het ereschavotje geroepen :

  • eerste plaats : 2 LA - Angels

  • tweede plaats : groep 1 (Timo, William, ...)

  • derde plaats : groep 6 (Charlotte, Sofie, ...)

Zij worden donderdag 7 maart in de Bij verwacht voor een prijs.

ATHENEREIS 4 EN 5 GRIEKS

Maandagochtend, omstreeks half vijf, stonden we allemaal gepakt en gezakt klaar op de luchthaven van Zaventem, vol enthousiasme om te vertrekken naar het hart van de klassieke oudheid : Athene.  Na een turbulente vlucht van enkele uren, bereikten we de bestemming van onze vijfdaagse citytrip.  Een typisch Griekse souvlaki en een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum brachten ons al helemaal in de stemming om dinsdag vol energie hét culturele erfgoed van Athene te bezoeken: de Akropolis met daarop het befaamde Parthenon, de Kariatiden, ... 's Namiddags brachten we nog een bezoek aan het nieuwe Akropolismuseum, dat een schat aan informatie biedt over de spirituele thuis van de oude Atheners.  's Avonds, na het avondmaal in een typisch Grieks restaurant, brachten we een bezoekje aan de Lykavittosberg, van waar we een prachtig uitzicht hadden over een miljoenenstad, versierd met duizenden lichtjes die afstaken tegen de donkere hemel.  Een aanrader! 
Woensdag brachten we een bezoek aan de Griekse en Romeinse agora en wandelden we via enkele lokale, kleinschaligere bezienswaardigheden tot aan het parlementsgebouw aan het Syntagmaplein, de locatie waar al meer dan eens met traangas is gespoten.  's Namiddags deden we ons nog te goed aan een typisch Griekse frozen yoghurt, het gat in de markt van België.  Donderdag trokken we eropuit naar het buitenverblijf van de Atheners: het eiland Aigina, op 30 km van Piraeus.  Na een kennismaking met het culturele erfgoed van het eiland, degusteerden we pistachenootjes, die op Aigina overvloedig voorkomen.  's Avonds, toen we terug in Athene waren, doorkruisten we de winkelstraatjes van de Plaka, op zoek naar souvenirtjes als herinnering aan deze fantastische reis.  Helaas, aan alle mooie verhaaltjes komt er een eind, en dus ook aan deze citytrip.  Vrijdag pakten we onze koffers en vertrokken we naar de luchthaven, waarna we, na enkele uren vliegen, het thuisfront bereikten.

Steven Debusscher (4 Gr)

HERINNERING VRIJWILLIGE BIJDRAGE

Zoals u ongetwijfeld weet, zijn de ouderbijdragen de enige bron van inkomsten voor het oudercomité voor de organisatie van de  jaarlijkse activiteiten en de aankoop van materiaal dat het leven op school net iets prettiger maakt. Daarom doen we ieder jaar een beroep op jullie gulle bijdrage. Een maand geleden deden we via een e-mailing en een artikel in Beurtelings Parkeren, een warme oproep om onze kinderen te steunen.
Vorig jaar kochten we een klok voor de speelplaats en nieuw materiaal voor de warme maaltijden. Na overleg met de leerlingenraad Voice, blijkt dat onze kinderen dit jaar graag een podium op de speelplaats willen en bijkomende Franse literatuur.
We zijn erg blij dat we ondertussen, na één maand, al een bedrag van bijna 3000 euro van 80 ouders mochten ontvangen. We zijn dus goed op weg om voldoende inkomsten te verzamelen voor de aankopen bestemd voor  onze leerlingen. Mocht u het vorig schrijven uit het oog verloren zijn, of de e-mailing niet ontvangen hebben, kan u nog steeds uw vrijwillige bijdrage storten op onze rekening. Alle stortingen, groot of klein, worden enorm geapprecieerd en dragen direct bij tot het welzijn van onze kinderen. Uw vrijwillige bijdrage mag u overmaken op KBC-rekening : BE63 7330 4624 7408 met vermelding ouderbijdrage. Alvast hartelijke dank, ook uit naam van alle leerlingen.

Hilde Eygemans - Voorzitter Oudercomité