U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 12 – ACHTTIENDE JAARGANG – 29 MAART 2013

VAN DE REDACTIE

Aan het repetitieve karakter van sneeuw en koude lijkt een einde te komen. De eerste krokussen brengen kleur in de nog grijze omgeving. Ook voor onszelf is het tijd om verder open te bloeien en elkaar nieuwe kansen aan te reiken. Pasen komt er aan en brengt kleur in ons leven.
We wensen iedereen een zalig Pasen. Geniet allen van een deugddoende vakantie!
Habemus Papam Franciscum. Op 13 maart is de jezuïet Jorge Mario Bergoglio tot paus verkozen. We citeren hieronder het gebed van Franciscus, waarnaar hij zich genoemd heeft.

Gebed van Sint-Franciscus

God, laat mij een instrument zijn van Uw vrede.
Waar haat heerst, laat mij liefde zaaien.
Waar onrecht is, vergeving schenken.
Waar ruzie is, eensgezindheid.
Waar twijfel is, vertrouwen,
Waar wanhoop is, hoop.
Waar duisternis, licht.
Waar droefheid is, vreugde.

En als wij zoeken naar begrip en troost,
God, wees dan de ander die wij zoeken.
Als we wachten op antwoord,
wees dan de stem die antwoord geeft.
Als we zoeken naar vaste grond,
wees dan de weg waarop we mogen gaan.

Goede God,
Gij komt ons tegemoet in mensen die we ontmoeten.
Wees er in alles wat we zoeken…
En wees er in ons voor anderen!

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de schoonzus van dhr. Van Assel (leerkracht wiskunde), de grootvaders van Gauthier Peeters (5 EcMT), Alexander Van de Steen (2 LA), Sofie Meulemans (6 HW), Eva Luna Maes (4 LA) en de overgrootvader van Issey Agredano (2 GrLa). Wij betuigen de families onze steun.

YOUNG WOMEN IN PUBLIC AFFAIRS AWARD

Zonta International is een organisatie die door samenwerking de economische onafhankelijkheid van de vrouw wil verwezenlijken. De serviceclub - Brussel Zavel - van actieve leidinggevende vrouwen reikt jaarlijks de Young Women in Public Affairs Award uit. Zestien leerlingen uit negen scholen waren genomineerd. Van deze kandidates werd een schriftelijke neerslag van hun visie op vijf open vragen verwacht. In het Engels!  De vijf beste kandidaten werden uitgenodigd voor een mondelinge toelichting. Louise Humblet uit 6 LaWe deed dit feilloos en mag de prijs van € 500 in ontvangst nemen! Proficiat aan onze voorzitster van de leerlingenraad Voice!
In haar uiteenzetting wist ze de dames van Zonta te overtuigen met haar kwaliteiten in leiderschap en engagement, haar bijdrage aan de gemeenschap (vrijwilligerswerk Banaka), haar inzicht in internationale relaties, haar persoonlijke doelstellingen en haar visie op de status van de vrouw, zowel binnen haar eigen leefwereld als internationaal.
Proficiat ook aan de coaches: mevr. Lenvain, mevr. Vanoverbeke,  mevr. Claeys en mevr. Thielemans! Na de paasvakantie worden de zestien kandidates samen uitgenodigd en volgt een persmoment. Hiermee krijgt Louise een springplank naar de internationale wedstrijd. Wij duimen voor haar!

LOYOLA

Terug naar de oorsprong van de Jezuïeten. De stichter van deze orde, Ignatius, groeide op in het Baskenland, vanwaaruit hij later zijn pelgrimstocht zou starten. In Loyola kunt u zijn huis nog steeds bezoeken. Daar kwamen een maand geleden de adjunct- directeurs van de verschillende Europese jezuïetencolleges samen voor een congres. Heel wat informatie werd uitgewisseld tussen de 103 deelnemers uit 13 Europese landen. Het centrale thema Freedom in the everyday werd door verschillende mensen (jezuïeten en leken) vanuit diverse invalshoeken belicht. Inspirerend is de verbondenheid tussen de colleges. Alle werken ze vanuit hetzelfde opvoedingsproject. Een van de fundamenten daarvan, het begrip magis, werd onder de loep genomen door Dominique Salin s.j.: Probeer zelf een beetje beter te worden, niet de beste. Magis is comparatief, niet superlatief. Op een subtiele manier wist deze man van de wereld de nuances te schetsen van het opvoedingsproject in de dagdagelijkse praktijk van de  school.
Een aantal uitspraken van sprekers willen we hier meegeven: It’s okay when I make a mistake. , A falling tree makes more noise than a forest that is growing. , To be grateful, Feedback to each other, Open communication.
In Loyola kun je behalve meditatief wandelen in de tuin, ook een bezoek brengen aan de basiliek, met klank- en lichtspel. Een plaats om tot rust te komen en te reflecteren.

TELENET BBC PUBLIC SPEAKING AWARDS

Deze wedstrijd biedt de deelnemers de gelegenhied  zich in het Engels te uiten voor een publiek. De onderwerpen die ze dit jaar mochten uitdiepen gingen over een aantal actuele thema’s zoals speculatie over de toekomst, Wat betekent het om gelukkig te zijn? Kan technologie onze aarde redden? Is globalisering een goede ontwikkeling? Nieuwe horizonten, nieuwe grenzen?.
Jeroen De Ceuster uit 6 GrLa legde al een mooi parcours af en mag op 20 april deelnemen aan de finale! Hij heeft alvast drie coachingdagen gewonnen om zich verder voor te bereiden. Proficiat! Naar eigen zeggen leert Jeroen de mens achter de andere finalisten beter kennen, iets waar de organisatie de nadruk op legt. Jeroen vindt het hoe dan ook een verrijkende ervaring, of hij nu uiteindelijk wint of niet. Wij duimen voor hem en wensen hem veel moed bij de voorbereidingen. Dank aan mevr. Lenvain voor de aanmoediging en coaching.

DE AVONTUREN VAN DE BRAVE SOLDAAT SJVEIK

Het toneel van de zesdejaars anno 2013 was een topper! De schouwburg van het Cultureel Centrum van Strombeek zat drie opeenvolgende dagen zo goed als vol. Met hun zang-, acteer en musiceertalent wisten de zesdejaars het publiek te bekoren! Ook de hond had zijn fans.
Sedert begin januari waren dertig leerlingen uit het zesde jaar drie avonden per week druk aan het repeteren, onder leiding van regisseur dhr. Ooms, oud-leerkracht van het college. Tijdens de krokusvakantie gingen zij, onvermoeibaar als ze waren, daarmee zelfs op een zondag enthousiast verder.
De casting was subliem en de spelers gaven hun personage zo geloofwaardig gestalte, dat menige toeschouwer pas op het einde besefte dat het personage Sjveik vertolkt werd door twee acteurs. De kleine (naïeve, doortrapte, lepe) schlemiel Sjveik, die in de Eerste Wereldoorlog probeert overeind te blijven, liet niet enkel zijn oversten vastlopen in hun eigen absurditeit, ook het publiek stuurde hij blijkbaar de verkeerde kant op.
Nogmaals proficiat aan alle leerlingen die deelnamen en aan de begeleidende leerkrachten!

 

PLATOWEDSTRIJD: GEWONNEN!

Tal van leerlingen namen deel aan allerlei olympiades. Bij wiskunde konden een aantal leerlingen doorstoten tot de tweede ronde. Ook bij de geo-olympiade werden mooie resultaten opgetekend. Proficiat aan alle deelnemers!
Op de Griekse olympiade werd de eerste prijs weggekaapt door Anton Saerens en Jeroen De Ceuster. Zij winnen een dag Londen! Michael Van Lierde kreeg een eervolle vermelding. Proficiat! Een verslag:

Op een woensdag in februari gingen wij, Jeroen (6 GrLa), Michael (6 GrLa) en Anton (6 GrWi8), begeleid door mevr. Van Bouchaute, naar het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel om er deel te nemen aan de Platowedstrijd. Opdracht: vertaal volgende Griekse tekst (over aristocratie) en schrijf daarop een commentaar. Nadat we hadden gepoogd onze 49 tegenstanders mentaal te destabiliseren door het reciteren van Griekse teksten en het toewerpen van enkele verwoestende blikken, konden we aan de wedstrijd beginnen. Ongeveer drieënhalf uur naarstig werk later was het varkentje gewassen.
Het resultaat mag gezien worden: vorige zondag kwam het bericht dat Jeroen en Anton laureaat zijn (goed voor een dagje Londen). Bovendien sleepte Michael een eervolle vermelding in de wacht.
Bij dezen willen wij ook graag dhr. Cannaerts en mevr. Van Bouchaute, die onze deelname mogelijk gemaakt hebben, bedanken.

STOP FINNING PROJECT NAAR FLORIDA!

Op zaterdag 16 maart vond de spannende prijsuitreiking van het haaienproject plaats. Dit werd georganiseerd door Sea First Foundation. De uitdaging was: een teamproject opzetten en uitvoeren dat de omgeving bewust maakt van de overbevissing van haaien. Zes groepen vielen in de prijzen en werden uitgenodigd naar de Metropolis in Antwerpen om daar misschien wel de eerste prijs, een droomreis naar Florida, in ontvangst te nemen. Het Stop Finning team (Marie Vermant, Nina Reginster, Elisabeth Leysen, Kevin Zhang en Simon Ravelingien) vertrok zonder al te veel verwachtingen. Toch koesterden ze een tikkeltje hoop, want allemaal hadden ze hun paspoort bij zich voor het geval dat. Toen bleek dat vier groepen niet meer in aanmerking kwamen voor de hoofdprijs, maar naar huis gingen met een duikinitiatie, was de spanning te snijden. De inspanningen van elke deelnemende groep werden voorgesteld. De concurrentie was zeer groot, waardoor de ontlading des te groter was toen bleek dat men na lang beraad beslist had om beide groepen naar Florida te sturen. Het drong niet onmiddellijk door, maar onze leerlingen hebben werkelijk een droomreis gewonnen. Ze vertrekken zaterdag 6 april naar Florida voor een bezoek aan the Shark Valley, een kayaktocht met natuurgids in de mangroves van de Everglades, een bezoek aan een vogelopvangcentrum, een snorkeltrip op het tropische koraalrif van Key West en nog zoveel meer. Ze beëindigen hun week met de kers op de taart: het merken van een haai. Iedereen die dit wenst kan een jaar lang het dier volgen. Wil u meer informatie over het hele haaienproject en hun reis in het bijzonder? Surf naar www.reddehaai.be/pers. Bijzondere dank aan mevr. Vaeremans; haar enthousiasme heeft onze leerlingen geïnspireerd.

NA DE WINTER

De lang uitgesmeerde winter zorgde voor meer zieke leerlingen en personeelsleden dan anders. De laatste twee weken werden we zelfs nog meer op de proef gesteld. Bij één van de personeelsleden werd TBC vastgesteld. We lieten ons onmiddellijk begeleiden door volksgezondheid en volgden elk advies strikt op. Deze week konden alle betrokkenen op school een tuberculinetest doen. Met dit bericht herhalen we de raad van volksgezondheid dat het niet nodig was de hele schoolbevolking te testen. We hopen iedereen hiermee gerust te stellen en dit hoofdstuk snel te kunnen afsluiten. Aarzel niet de school te contacteren bij vragen.