U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 17– ACHTTIENDE JAARGANG – 28 JUNI 2013

VAN DE REDACTIE

Vakantie

Horen met je eigen oren, voelen met je eigen lichaam, ruiken wat je vergeten was, zien met je eigen ogen, smaken, puur en onvervalst.
Genieten dat doe je en dat mag je, dat bekruipt je en dat overvalt je, dat leer je door het leven, nergens anders.
Genieten, dat is zonder dwang, zonder druk, zonder haast. Genieten is afhankelijk willen zijn van wat de ander je te bieden heeft. Genieten is een andere dimensie, een méér, juister, beter, klaarder, deugddoend.
Wij wensen dat iedereen een zalige vakantie mag beleven!

Thomas - www.godsdienstonderwijs.be

 

 

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de grootmoeder van Warre Kempenaers (2 LC).

Mevr. Marchand kreeg er in juni een kleindochter Liu bij!

Oud-lerares mevr. Van de Winkel heeft ons net het goede nieuws gestuurd dat ze er twee kleinkindjes bij hebben. Haar dochter Veerle kreeg een dochtertje Anna en in het gezin van haar zoon Geert zijn ze na de geboorte van Roos met zijn vijven. Van harte proficiat aan de drie gezinnen en zeker ook aan alle trotse grootouders!

NIEUW OP RUUSBROEC

Sneller dan gepland, maar wel nodig, is er beslist om nieuwe kluisjes aan te kopen voor onze leerlingen. We hopen niet alleen dat zij dit geschenk appreciëren, we durven hen ook vragen deze uitdaging aan te gaan. Met de nieuwe, kleurrijke kluisjes zullen de benedengang en de glazen hal een ander uitzicht krijgen. We rekenen erop dat de jongeren vanaf 2 september 2013 de boekentasvakken correct gebruiken en vooral geen papiertjes meer in de gangen en op de speelplaats achterlaten. Durven jullie de uitdaging aan, Ruusbroecers? Als het jullie lukt tijdens het schooljaar 2013-2014 in een propere school te vertoeven, dan is het opnieuw jullie beurt om voor de directeur een tegenprestatie te verzinnen!

HOLIDAY FOR EVER

Hoe zal het zijn zonder mevr. Marchand als leerkracht op het college? We kunnen het ons nog niet voorstellen. We zullen ons nog vaak verspreken als het over de klassenleerkracht van 1 LC gaat. Na een loopbaan van 40 schooljaren kan dat ook niet anders! Mevr. Marchand heeft vooral Nederlands gegeven en was ook een kei in Leefsleutels, Engels en Taalbeleid. De laatste jaren gaf ze halftijds les en dit schooljaar was ze acht weken buiten strijd na een knieoperatie. Helemaal fit kan ze nu aan haar welverdiende pensioen beginnen! Hopelijk springt ze nog af en toe eens op haar rode fiets voor een kopje thee in de lerarenzaal, voor een babbeltje met de leerlingen van Taalbeleid en voor wat ondersteuning bij het poëzieatelier.
We willen mevr. Marchand hartelijk danken voor haar grote inzet en enorme betrokkenheid! We hopen dat ze kan genieten van alle mooie momenten in haar gezin, familie en vooral dichtbij haar zes kleinkinderen. Het ga haar goed!

NIEUWS

Mevr. De Baerdemaeker, mevr. Cooman en mevr. Ampe hebben beslist volgend jaar een andere werkomgeving op te zoeken. Helemaal weg zijn ze daarmee niet … Mevr. De Baerdemaeker zal voor onze derdejaars één projectdag organiseren eind februari.
Ook het omgekeerde is waar: mevr. Van Belle start weer met volle energie in september : met een rugzak vol Zuid-Amerikaanse ervaringen.

CHRISTELIJKE IDENTITEIT VAN HET COLLEGE

(bevraging KULeuven faculteit theologie)

De deelname aan het onderzoek van prof. Pollefeyt in JvR was zeer hoog, zowel bij de leerkrachten als bij de leerlingen, de ouders en de leden van de Raad van Bestuur. De resultaten zijn daardoor zeer goed onderbouwd. Hartelijk dank aan iedereen die de enquête nauwgezet heeft ingevuld! Met de aanbevelingen willen we graag een traject opzetten. Op dit moment citeren we alvast uit de conclusie van het onderzoeksrapport :

Besluitend kunnen we aannemen dat het Jan-van-Ruusbroeckollege een groot potentieel draagvlak heeft voor een katholiek-christelijk educatief project. Het godsdienstonderwijs op het college wordt in sterke mate gewaardeerd door zowel leerlingen (76,8%) als volwassenen (88,2%). Verder merken we een zeer grote groep leerlingen (52,8%) en volwassenen (74,7%) die steun verlenen aan het katholiek geloof. De groep van leerlingen (59,9%) en volwassenen (85,3%) die voorstander is van een katholiek opvoedingsproject is nog groter. Het Jan-van-Ruusbroeckollege staat wel voor de uitdaging om dit draagvlak nog doelbewuster aan te boren. De school doet reeds veel moeite om op een hedendaagse manier met haar christelijke en jezuïtische wortels om te gaan en zal uitgedaagd worden om in de toekomst, naast haar sociale en pedagogische voortreffelijke uitwerkingen en toepassingen, vorm te geven aan een expliciete en geherprofileerde uiting van het christelijke en katholieke aspect van de jezuïtische traditie. We hopen dat onze aanbevelingen alvast een bron van inspiratie kunnen bieden om een stap in de richting naar een authentieke en geherprofileerde katholieke schoolidentiteit te zetten.

JOBSTUDENT

Als student mag je per jaar 50 dagen werken bij één of meer werkgevers tegen een verminderde bijdrage (2,71% voor de student). Bovendien maakt het niet uit wanneer je precies wilt werken. Je kunt dus evengoed 50 dagen in de zomervakantie werken (en niet tijdens het schooljaar). Om recht te hebben op de verminderde bijdrage moet je een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor studenten afsluiten met je toekomstige werkgever en mag je niet werken wanneer je op school moet zijn. Het spreekt voor zich dat je ook het maximum van 50 dagen niet mag overschrijden. Doe je dat toch, dan zul je als student dezelfde socialezekerheidsbijdragen moeten betalen als een gewone werknemer, dus 13,07 procent. Ook de werkgever zal dan de gewone patronale socialezekerheidsbijdragen moeten betalen. Opgelet, een paar uren werken telt mee voor een volledige dag!
De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heeft naar aanleiding van het nieuwe systeem een interessante website ontworpen: student@work. Je kunt met je elektronische identiteitskaart inloggen op deze site en er je resterende aantal dagen raadplegen of zelfs een attest afdrukken waarop het resterende aantal dagen vermeld staat. Je werkgever vraagt naar dit attest. Zo weet hij zeker dat jouw 50 dagen nog niet werden opgebruikt (bijvoorbeeld bij een andere werkgever) en dat ook hij slechts verminderde patronale bijdragen zal hoeven te betalen aan de RSZ (5,42%).
Veel werkplezier gewenst!

PENNENGELUID 2013

Ik kijk door jou heen
Jouw ogen een blauwe kille zee
Jouw mond een woordenvloed
Jouw hart gehouwen uit jouw verleden
Jouw buik rupsen die altijd weer ontpoppen

Ik ben ondoordringbaar
Door nog geen Columbus ontdekt
Door nog geen pelgrim doorkruist
Mijn hart gehouwen uit de toekomst

Jouw kleine frons en diepe rimpels
Mijn gave huid en sproeten

Jij ervaring
Ik groen

Louise Goossens

 

De geur van liefde smaakt naar rode rozen, zo klinkt de titel van de JvR-poëziebundel 2012-2013 van de eerste graad. Traditiegetrouw kun je alle winnende gedichten ook lezen in de administratieve gang.
Dank je wel, Lisa, Amélie, Zoë, Camille, Alessandro, Emma, Anna, Pieter, Charlotte, Amine, Amber, Kathrin, Louise, Elise, Yentl, Lauryn, Alexia, Arnout, Annelot, Eline, Trees, Felix en Anton, om ons poëtisch deelgenoot te maken van jullie zielenroerselen. Blijf maar schrijven … tot ieders genoegen.

PROJECTDAGEN

Op 13 juni ontvingen we een brief van de vzw Vlaamse Liga tegen Kanker om de derdejaars te bedanken voor de € 750 die ze verzamelden door b.v. zelf koperen muntjes in te zamelen. Goed gedaan! Na de projectdagen konden we nog viermaal € 2000 storten voor Light for the world, Chili, SOS Kinderdorpen en de missieprocuur van de Jezuïeten. Hartelijk dank voor ieders inzet!

SPORTIEF COLLEGE

 

 

Donderdag 6 juni 2013 vonden de uitreiking van de sportprijzen en de verkiezing van sportman & sportvrouw plaats. De resultaten :

badminton

 

eerste jaar

meisjes enkel

Kaat Van Den Bruel

1 LD

 

jongens enkel

Pieter Aarstad

1 LB

 

meisjes dubbel

Febe Cok & Stina Scheerlinck

1 MC

 

jongens dubbel

Pieter Aarstad & Samuel Oostendorp

1 LB - 1 MD

 

gemengd dubbel

Kaat Van Den Bruel & Tim Van oevelen

1 LD

tweede jaar

meisjes enkel

Sarah Allaert

2 LB

 

jongens enkel

Pitou Magnus

2 LB

 

meisjes dubbel

Charlotte Stas & Laura Verbruggen

2 LC

 

jongens dubbel

Ben De Coninck & Thomas Caira

2 LC

 

gemengd dubbel

Sarah Allaert & Pitou Magnus

2 LB

derde jaar

meisjes enkel

Charlotte Schürmann

3 LB1

 

jongens enkel

Gertjan De Wilder

3 LB2

 

meisjes dubbel

Sylvie De Jaeger & Anna Carels

3 Gr - 3 LB2

 

jongens dubbel

Gertjan De Wilder & Sean Van Goubergen

3 EcB2 - 3 Wet

 

gemengd dubbel

Charlotte Schürmann & Ivo Haentjes

3 LB1

vierde jaar

meisjes enkel

Charlotte Mathieu

4 EcA1

 

jongens enkel

Samy El Bachoui

4 Gr

 

meisjes dubbel

Charlotte De Smet & Hanne De Beurme

4 LA - 4 Wet

 

jongens dubbel

Samy El Bachoui & Carl-Erik Heyvaert

4 Gr

 

gemengd dubbel

Sofie Vermeerbergen & Maxime Van Erps

4 LB1

vijfde jaar

meisjes enkel

Britt Ollivier

5 LaWi6

 

jongens enkel

Cedric Picron

5 LaWi8

 

meisjes dubbel

Britt Ollivier & Julie Saerens

5 LaWi6

 

jongens dubbel

Bert Van Holsbeeke & Simon Lauwers

5 WeWi6

 

gemengd dubbel

Britt Ollivier & Bert Van Holsbeeke

5 LaWi6 - 5 WeWi6

zesde jaar

jongens enkel

Thomas De Dycker

6 LaWi6

 

meisjes dubbel

Lisa De Smet & Catherine Behaeghe

6 LaMT - 6 EcMT

 

jongens dubbel

Sam Verbeek & Thomas De Dycker

6 WeWi6 - 6 LaWi6

 

gemengd dubbel

Chiara Dal Bo’ & Laurent De Decker

6 LaWe - 6 EcWi

 

zaalvoetbal

eerste jaar: 1 MD
tweede jaar: 2 GrLa-LA
derde jaar: 3 LB1
vierde jaar: 4 LA
vijfde jaar: 5 EcMT
zesde jaar: 6 WeWi6 & CO

zaalvoetbal Supercup

eerste graad: 1 MD of 2 GrLa-LA
tweede graad: 3 LB1 of 4 LA
derde graad: 5 EcMT of 6 WeWi6 & CO

volleybal 4-4

1ste jaar: VC Ruusbroec : Eliot Luypaert (1 MD), Liese Vlieghe (1 LD), Febe Cok (1 MC), Kaat Van den Bruel (1 LD)

2de jaar: De brandweermannen: Pitou Magnus (2 LB), Islamaj Alexander (2 LB), Sarah Allaert (2 LB), Jens Van Hee (2 LB), Kamiel Van Landeghem (2 MD)

3de jaar: The Polar Bears: Sean Van Goebergen (3 Wet), Wolf Van Eenaeme (3 Wet), Amaury Sindayihebura (3 Wet), Gertjan De Wilder (3 EcB2), Sylvie De Jaeger (3 Gr)

4de jaar: The Ultra’s: Charlotte De Smet (4 LA), Hanne De Beurme (4 Wet), Loïc Mignon (4 Wet), Thomas Behaeghe (4 LA), Arne Curias (4 Wet)

5de jaar: The Mean Machine: Lowie Vercraeye (5 EcMT), Karl Bladt (5 EcMT), Emiel Carels (5 EcWi), Matthias Van Crombrughe (5 EcMT)

6de jaar: VC Boenk Erop: Korneel Vandooren (6 LaWe), Thomas De Dycker (6 LaWi6), Chiara Dal Bo’ (6 LaWe), Thiebout Lalemant (6 LaWe), Senne Van Eeckhout (6 LaWe)

prijzen voor uitzonderlijke sportprestaties

Julie (4 Wet) & Olivia (5 MTWe) Appelmans: deelname met ereplaats aan de Belgische, Europese en Wereldkampioenschappen AEROBIC- FITNESS

Kumiko Steppé (5 EcMT): deelname met ereplaatsen aan de Belgische Kampioenschappen SCHERMEN

Alexis Verdoodt (3 EcB2) & Sofie Walravens (3 EcB2): deelname met ereplaatsen aan de Belgische Kampioenschappen ZWEMMEN

Cedric Goubert (6 LaWi6) & Louis Zehner (5 WeWi6): deelname met ereplaatsen aan de Belgische Kampioenschappen TRIATLON

Marlies Vandersnickt (3 LB1), Alexander Van de Steen (2 LA) & Ruben Nijs (4 LB1): deelname met ereplaatsen aan de Belgische kampioenschappen GOLF

Tom Verbeke (4 EcA1): deelname met ereplaatsen aan de Belgische en Internationale Kampioenschappen SKIEN (slalom en reuzenslalom)

Charlotte Tison (3 Wet): zit in de nationale selectie RODE DUIVELS VOETBAL

Femke De Vis (6 LaWi6) & Mégane Lefèvre (5 EcMT): deelname met ereplaatsen aan de Belgische Kampioenschappen RITMISCHE GYMNASTIEK

Wagrain

beste snowboarder:

krokus meisjes: Sylvie De Jaeger (3 Gr)
krokus jongens: Etienne Menning (3 EcA2)
Pasen meisjes: Kaat Van den Bruel (1 LD)
Pasen jongens: Alexander Van de Steen (2 LA)

beste skiër:

Pasen meisjes: Claire De Jaeger (2 LB)
Pasen jongens: Lou Raes (2 LC)

sportman en sportvrouw 2012-2013

De genomineerden waren:

Cedric Goubert (6 LaWi6) - Laurent De Decker (6 EcWi) - Thomas De Dycker (6 LaWi6) - Louis Cloots (6 HW) - Sam Verbeek (6 WeWi6)
Roxane Schneider (6 HW) - Chiara Dal’Bo (6 LaWe) - Nathalie Henskens (6 WeWi6) - Paulien Nijs (6 MTWe) - Mary Welch (6 HW)

De winnaars :

Thomas De Dycker (6 LaWi6) en Chiara Dal’Bo (6 LaWe)

Een sportieve pluim voor alle sporters! En voor de sportleerkrachten en andere betrokkenen die sporten elke dag een plaats geven op school!

 

Fijne vakantie! We zien jullie graag terug op maandag 2 september 2013!