U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

Beurtelings Parkeren Digitaal

EDITIE 4 – VIJFTIENDE JAARGANG – 12 OKTOBER 2009

VAN DE REDACTIE

De primeur was voor de eerste graad, eind vorige week kregen ook alle andere leerlingen hun eerste DW-rapport. Dat was voor de meesten een goede start, voor enkelen een reden om wakker te schieten en vanaf vandaag hun schoolwerk wat op de voorgrond te plaatsen. Niets zo fijn als een goed begin, je flink herpakken doet een valse start echter ook onmiddellijk verwateren. Verder in BP vind je alleszins enkele tips om je schoolagenda als een handig planningsinstrument te gebruiken. Wie niet waagt, niet wint.
Vandaag beginnen we op de speelplaats aan de tweede bouwwerf voor de bouw van extra toiletten. De eerste bouwplaats aan de straatkant is ondertussen al flink van uitzicht veranderd. Dat kan iedereen zien en … af en toe ook horen. Op donderdag werd de telefoonkabel geraakt en konden we dan geen buitenstaanders meer (telefonisch) beluisteren. Iedereen zal hopelijk wat begrip tonen en de ongemakken er met de glimlach of met een kwinkslag bijnemen. Op de eerste algemene ouderavond voor de ouders van de eerstejaars op dinsdag 6 oktober was de bouw van het auditorium alleszins ook één van de vele onderwerpen. De ouders kregen in de eerste plaats heel wat informatie mee over ons opvoedingsproject, de studiebegeleiding, de scouts, het oudercomité, het CLB, Leefsleutels, het lerarencorps en de secretariaatsploeg. In het klaslokaal konden ze kennismaken met de (co-)klassenleerkracht en de andere ouders. Alles even doorspoelen in de bar was de laatste optie om de avond in schoonheid af te ronden.

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de grootmoeder van Lia (5 LaMT), Stanislas (4 HW) en Louis Demeestere (1 LB) en de grootvader van Lien Van Grembergen (5 LaMT), van Anne Huysmans (5 HW) en van dhr. Van Grembergen (leerkracht Nederlands, godsdienst en leefsleutels).

MUM, DAD, GRANDPA, GRANNY …TELL US WHO WE ARE ?

Dit wordt de hamvraag voor onze Europaklas (3 LA) of liever Comeniusklas dit schooljaar. In de loop van de komende weken en maanden zullen vier scholen dit thema uitwerken en dat allemaal in het teken van het internationaliseringsproject op ons college. De start werd alvast niet gemist. Op 1 oktober streken zes leerkrachten en zes leerlingen neer op onze school om samen met onze schooldelegatie dit Europees project op gang te schieten. Wij zijn er zeker van dat onze deelnemers weer een paar ervaringen rijker zijn: samenwerken in groep (leerkrachten- leerlingen) , samen vergaderen met Engels als voertaal, werken aan een eigen forum op het net, frisse ideeën uitwisselen, enz. Het werken met gastgezinnen was een voltreffer en nodigt uit om dat verder uit te breiden. Wij richten ons daarom naar de hele schoolgroep want we hebben zo maar eventjes 50 leerlingen te plaatsen. Jongens en meisjes uit Parijs, Veldhoven en Freudenstadt zijn op zoek naar logies voor één of maximaal twee nachten. Hoewel de juiste datum van de uitwisseling nog niet vast staat, willen wij nu toch al de oproep naar gastgezinnen lanceren. Naam en adres kunnen in dat verband gemaild worden naar co2@ruusbroec.be. Europe, here we go!

JAARTHEMA RESPECT

Aan meters kapstokken, verspreid in alle gangen, hangen honderden jassen en turn-en zwemzakken in ongeveer dezelfde stijl en maat. Zeker de turnkledij, die voor iedereen identiek is, zorgt - al dan niet bewust - wel eens voor verwarring. Omdat het voor niemand aangenaam is om zijn eigen materiaal niet terug te vinden, is dit het actiepunt dat onze aandacht verdient.

  • Bewaar je persoonlijke spullen zo veel mogelijk in je eigen kluisje.
  • Kies een leuk kleurtje om je naam in je jas, in je zwemzak, op je handdoek, op je brooddoos, enz. te schrijven.
  • Vraag aan je sportleerkracht die getraind is om een mooie kaligrafie te plaatsen, je naam op je turnkledij te tekenen. Een onuitwisbare stift heeft hij/zij er deze week in elk geval voor bij de hand!
  • Niets gaat zomaar in rook op. Ga tussen de glazen deuren kijken naar de plaats waar de verloren voorwerpen uitgestald worden.
  • Dhr. Renders van het secretariaat is altijd makkelijk te vinden en hij zal je als verantwoordelijke voor de verloren voorwerpen graag bijstaan om je speurtocht naar je lievelingstrui tot een goed einde te brengen.
  • Juwelen en uurwerken worden bij het onthaal verzameld en een gevonden gsm komt via mevr. Thielemans steeds bij de eigenaar terecht.

HAZEWINKEL

Bijna zestig zesdejaars trokken eind september naar het Bloso-centrum in Willebroek. Ze beleefden er een prachtige, zonovergoten sportdag op het water en in de bosrijke omgeving. Onder de leiding van een aantal enthousiaste sportmonitoren genoten ze van het windsurfen, zeilen, roeien en mountainbiken. Eentje onder hen gaf zich zo voluit, dat haar mountainbike vervaarlijk in haar kuit terugbeet, met als gevolg een bezoekje aan de spoedafdeling en een aantal hechtingen. Ze hield zich taai, waarvoor proficiat. Proficiat overigens voor de hele groep. Een van de monitoren vertrouwde ons toe dat voor hem een dagje met Ruusbroec’ers gewoon een dagje genieten was. Zo hoor je het ook eens van iemand anders.

GRATIS NAAR THE SOUND OF…..

silence. Weinigen weten het, maar sedert begin september kun je je dag beginnen met een poosje zitten in stilte. Gewoon in alle rust en aandacht, en zonder te hoeven piekeren over de zorgen van de komende dag, aanwezig zijn in het moment.
Iedereen is welkom in de kapel, die op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag dienstdoet als meditatieruimte. Tussen 07.45u. en 08.15u. kun je beslist een geschikt moment vinden om te zitten. Toch maar eens proberen. Van harte aanbevolen.

HET BELANGRIJKSTE NIEUWS VAN RUUSBROEC KOMT IN JE MAILBOX

Onze school maakt er een punt van om minder papier te verslinden en wil daarom meer en meer gaan communiceren via digitale weg. Het is daarom van groot belang dat we van leerlingen en ouders correcte mailadressen hebben. Als jullie deze BP krijgen is dat alvast een goed teken. Onderaan BP vind je een link naar jouw persoonlijke contactgegevens. Als je bv. als leerling deze BP gekregen hebt, wil dat nog niet zeggen dat ook de e-mailadressen van je ouders correct zijn ingegeven, je kan dat eenvoudig controleren en aanpassen door op de onderstaande link te klikken.
Als je als ouder meerdere kinderen op het college hebt, dan is het uiteraard logisch dat jouw contactgegevens dubbel in onze databank staan. Je kan deze rustig laten staan, maar aanvinken dat je BP niet (dubbel) wenst te ontvangen op dat mailadres. Alle andere adresgegevens die in de loop van het schooljaar nog veranderen, moeten steeds aan mevr. Delgouffe bij het onthaal doorgegeven worden, dan is alles steeds up to date. Bedankt voor je medewerking.

INTERCOLLEGIALE STUDIEDAG

De leerkrachten hadden geen vrije dag op de dag van de leerkracht, maandag 5 oktober. De iets meer dan 600 personeelsleden van de Vlaamse jezuïetencolleges ontmoetten hun vakcollega's in één van de zeven colleges. Her en der zorgden de uitgebreide files voor een kleine vertraging, maar op Ruusbroec klonk het startschot stipt om 10.00u. Op het programma stond in hoofdzaak een uitwisseling van good practise. Voor de vakgroep informatica/ICT draaiden de computers van gastheer Van den Cruijce in de mediatheek op volle toeren. De vakgroep Klassieke Talen vertoefde gezellig in de bar met een muzikaal intermezzo en een tussendoortje in de thermen onder de sportzaal. Elk college kreeg daar ongeveer een half uurtje spreektijd, een geslaagde formule die vakkundig in goede banen geleid werd door mevr. Fouquet. Inhoudelijk was het een rijk gevulde dag en de chocomousse als attentie voor de feestdag van de leerkrachten versterkte op de koop toe de innerlijke mens.

KOM ALS SCOUT, KSJ-er, CHIROLID, …

Op vrijdag 23 oktober is het de nationale dag van de jeugdbeweging. De jeugdbeweging is populairder dan ooit. Jeugdbewegingen bruisen immers van energie, dus hopen we volgende week vrijdag veel leerlingen in uniform op school te zien. Vlaanderen telt duizenden vrijwilligers die zich elk weekend inzetten om 250.000 kinderen en jongeren een namiddagvullend programma vol spel en plezier te bezorgen. Zo’n 30.000 jonge leidsters en leiders vullen een stuk van hun vrije tijd nuttig in. Dat is uniek in Europa. Jeugdbewegingen tonen een staaltje van groepswerking en zijn een vriendenkring met respect voor elkaar. Op die manier willen jeugdbewegingen voor kinderen en jongeren een bijzonder en speels oefenterrein zijn voor individuele ontplooiing en sociale bewogenheid. De jeugdbeweging is een leerschool voor het leven. Spelen en avonturen beleven in een vriendengroep, leert kinderen en jongeren samenleven. Samen gaan ze uitdagingen aan, leren initiatief nemen en ontdekken zichzelf en de wereld. De jeugdbeweging zet zich midden in de samenleving en engageert zich in de buurt en in de maatschappij. Met de Dag van de Jeugdbeweging wordt de kracht van de jeugdbeweging in de kijker gezet. Draag bij tot de feeststemming en kom in uniform!

WANNEER ? WAAR ? WAT ?

De meeste gsm’s van de nieuwste generatie zijn uitgerust met een agenda waar je de items per maand, week of dag kan bekijken. Dit is een prima oplossing om de vrije tijd nuttig te besteden en geen afspraakjes te vergeten. Het is niet enkel omdat we tijdens de schooluren geen gsm-geluidjes de lessen willen laten verstoren, maar ook omdat een schoolagenda een officieel document is dat bij overheidscontrole voorgelegd moet worden, dat we vragen de agenda nauwgezet in te vullen. Maar er is meer …

Het belangrijkste werkinstrument van elke leerling : de schoolagenda

Je noteert er zowat alles in wat belangrijk is voor de studie.

  • Welke lessen worden opgegeven ? Welke opdrachten ? Wanneer af te geven ?
  • Documentatie opzoeken ?
  • Toetsen, schriftelijke en mondelinge overhoringen, H.T., S.T., …
  • Niet te vergeten materiaal.
  • Vrije dagen (woensdag 11-11-2009 en woensdag 12-05-2010)
  • Zwemgerief.
  • Brief afgeven (en laten invullen).

    Vul alles heel zorgvuldig in.
    Werk zo ordelijk mogelijk.
    Elk detail is belangrijk.

Vergeet je vaak iets voor een vak ?
Maak dan een lijst met welk materiaal je voor elk vak nodig hebt. Plak dit in je schoolagenda.

Meestal begint het lesuur met het invullen van de schoolagenda.
Noteer de gegevens correct.

Wellicht zegt de leerkracht ook waar de opdrachten precies moeten genoteerd worden. Volg de instructies nauwgezet op.

Soms wordt een toets een week op voorhand aangekondigd. Noteer dan ook de avond ervoor nog eens de toets.

Ook tijdens je afwezigheid wordt er lesgegeven: vul nooit “ziek” in.

De schoolagenda is ook het communicatiemiddel bij uitstek tussen ouders en school/leerkrachten.

Er wordt in genoteerd wanneer je te laat was, uit de les gezet werd, … Toetsresultaten worden in de voorziene ruimte genoteerd.

Maar bovenal is je agenda natuurlijk je eigen planningsinstrument. Wie zijn/haar agenda precies invult, weet wat hij/zij die dag gedaan heeft, welke taken er gemaakt moeten worden, welk speciaal materiaal mee moet genomen worden voor een volgende les, … Bovendien is er ruimte voorzien voor je werkplanning.

Reden genoeg dus om je agenda goed bij te houden. Om je daarbij te helpen handtekenen ouders wekelijks, controleren (co-)klassenleraars regelmatig jouw agenda en pikt de adjunct er binnenkort enkele uit !