U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

Beurtelings Parkeren Digitaal

EDITIE 9 – VIJFTIENDE JAARGANG – 01 FEBRUARI 2010

VAN DE REDACTIE

Elk jaar opnieuw lopen de retorici er eind januari flink zenuwachtig bij. Het is dan ook een hele uitdaging om met hun honderddagenshow hun voorgangers te evenaren of, als het even kan, te overtreffen. Aan de voorbereiding zal het dit jaar zeker niet gelegen hebben. In verschillende teams en onder het goedkeurend oog van mevr. Gilis werd hard gewerkt om de thematische versiering van het schoolgebouw, de ontvangst ’s ochtends, de show zelf met ettelijke dansacts allure te geven.

Bijna alle laatstejaars (en vier leerkrachten) bleven donderdagavond op school om alles klaar te zetten, een generale repetitie van de show te houden, een pizzaatje te verorberen, rond 22.00u. in het zwembad te duiken, de finale van De Slimste Mens te bekijken, en (naar het sommigen was aan te zien) uiteindelijk héél weinig te slapen.

Bij de verwelkoming van de andere leerkrachten op vrijdagmorgen bleek het thema van retorica 2009-2010 helden te zijn. Er waren er in alle variëteiten: geschiedkundige figuren, SF-wezens, striphelden, romanpersonages, filmsterren, kerstmannen, enz.
Na een ontbijt aangeboden door het college was iedereen klaar voor een korte smaakmaker op de speelplaats tijdens de voormiddagpauze om de rest van de school uit te nodigen voor de middagshow. Tegelijk werden acht leerkrachten in de boeien geslagen. Die zouden pas bevrijd worden als de proeven tijdens de middagshow tot een goed einde werden gebracht …

De show zelf dan. Veel uitdagingen bestonden in behendigheidsproeven zoals telefoonboeken scheuren, surplacen, snoepjes uit een kom meel vissen, … Waarbij telkens een leerkracht uit de gevangenis losgelaten werd. Maar het meeste aandacht ging dit jaar toch naar de dans. Er waren niet alleen goed ingeoefende en fel gesmaakte tussendoortjes, ook Michael Jackson was van de partij met, na een extralegaal, nu ook een openbaar optreden!
Verschillende leerkrachten lieten zich evenmin onbetuigd; met als hoogtepunt het schitterende The time of my life met mevr. Van Hiel en dhr. Van Bruyssel, prachtig overgenomen als uitsmijter door de hele groep zesdejaars.

Om 14.00u. was het duidelijk: onze zesdejaars trakteerden ons allemaal en zichzelf op een show van uitzonderlijk niveau en op een onvergetelijke dag. Van harte bedankt !!!

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken het overlijden van de moeder van mevr. Thielemans (adjunct-directeur), van de schoonvader van mevr. L. Appeltans (lerares SEI en aardrijkskunde) en van de oma van Silke van den Breen (3 EcA).
Andreas, het nieuwgeboren broertje van Suzanne, stelt het uitstekend; de mama, mevr. N. Vercauteren (lerares Engels) ook!
De nieuwe werkman, dhr. G. Ringoot, brak zijn bovenarm; hij zal weken buiten strijd zijn en wordt halftijds vervangen.

BOUW

Koning winter heeft onze bouwplannen wel flink in de war gebracht.
Hoewel de uitbreiding van het sanitair op dit ogenblik eigenlijk opgeleverd diende te worden, zal het nog tot na de krokusvakantie duren vooraleer de toiletten op de speelplaats weer vlot bereikbaar en bruikbaar zijn. Leerlingen zullen dan beschikken over zes extra dames- en vier extra herentoiletten.
Eerstdaags wordt ook de schuine metalen loopbrug aan de hoofdingang geplaatst en het toilet voor mindervaliden bij de inkomhal.
Ook van het auditorium is nog altijd enkel een enorme bouwput te zien. Wel is de bouwfirma nu bezig met de grondplaat in beton te gieten. Kort daarna hopen we de eerste wanden te zien verschijnen.

 

 

 

LEERLINGENRAAD

Verschillende geledingen van de leerlingenraad staken ook deze maand de hoofden bij elkaar.
In de tweede graad ging daarbij de meeste aandacht naar de inhoud van de projectdagen van 11 en 12 februari.
Elders werd met goedkeuring gereageerd op het voornemen om een bevraging rond het welbevinden van al onze leerlingen te organiseren. De directie sprak daarvoor de leerlingen van 5 HW en hun leerkrachten projectwerking aan. Zij leren namelijk in het vijfde jaar enquêtes opstellen, afnemen en interpreteren. Dus waarom in dit geval niet het nuttige aan het noodzakelijke paren? 5 HW is intussen in elk geval al gestart met het voorbereidend werk …

Naar gewoonte kwamen ook enkele mankementen aan de orde, waarvan we er hier een zestal aanhalen:

  • Zo werd het misbruik van de kluisjesloper aangekaart. Leerlingen komen die zéér regelmatig vragen, maar sommigen misbruiken de in vertrouwen uitgeleende sleutel. De enige goede oplossing is helaas terug te keren naar de basisafspraak en géén loper meer uit te lenen tijdens de schooluren. Er wordt sterk overwogen stilaan sleutels te vervangen door nummersloten.
  • Ook wordt gevraagd wat er dient te gebeuren als er geen broodjes meer zijn. Dat gebeurt wel eens naar het einde van de week. In dat geval is het de gewoonte dat één leerling voor alle kandidaten een broodje buitenshuis gaat kopen na overleg met de adjunct en/of mevr. Delgouffe van het onthaal.
  • Leerlingen betreuren het tekort aan toiletten. Wie op de speelplaats komt kan er niet naast kijken: binnenkort komen er een dozijn toiletten bij. Bovendien werden vorige week vier defecte wc ’s in het hoofdgebouw zelf vervangen door nieuwe.
  • Leerlingen merken op dat vloer in de kleedkamers van het zwembad er dikwijls nat bij ligt … Maar is het sinds mensenheugenis al niet de bedoeling dat elke klas na gebruik van de kleedkamer de vloer droog maakt met de zwabber? Het is trouwens ook verboden het zwembad te betreden met schoeisel. Wordt nagevraagd bij de zwemleerkrachten …
  • Leerlingen apprecieerden de mogelijkheden om bij sneeuwval achteraan op de speelplaats toch met sneeuwballen te mogen gooien. Tegelijk merken dat sommige leerlingen geen gevaar zien of hun grenzen niet kennen en dat sneeuwballen gooien soms eindigt in gewoon pesten. Daarom vragen ze meer toezicht op de speelplaats op die momenten. Terecht.
  • Sommige producten uit de leerlingenwinkel hebben de versheidsdatum overschreden, zo wordt opgemerkt. Dat is te wijten aan te grote bestellingen of een wisselvallig aankoopgedrag. Hoe het ook zij: wie dergelijke etenswaar koopt, brengt ze terug naar het winkeltje of (beter nog) meldt dat aan de verantwoordelijke studiemeester, dhr. Blancquaert.