U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

Beurtelings Parkeren Digitaal

EDITIE 10 – VIJFTIENDE JAARGANG – 01 MAART 2010

VAN DE REDACTIE

De leerlingen van de eerste graad begonnen half februari aan de krokusvakantie met een fris gevoel nadat ze de kilometers van de vastenvoettocht verteerd hadden met een warme chocomelk. Een drankje dat ook door andere Ruusbroecers gegeerd was op 12 februari vermits de verwarming een graadje zachter stond op school voor Dikke truiendag. De zesdejaars werkten zich op allerlei werkplekken in het zweet met hun deelname aan de zuiddag. De vijfdes concentreerden zich op donderdag op wetenschappen met o.a. een bezoek aan het Huis van de Toekomst of op talen met een daguitstap naar Aken. 's Vrijdags was de startdag SMS het begin van een boeiende kennismaking met enkele types van vrijwilligerswerk.
De tweede graad bleef tijdens de projectdagen kiezen voor gezondheidsitems, maar evengoed was er plaats voor een grondige voorbereiding van het Europaproject of een sociaal project o.a. in een kleuterschool te Vilvoorde. Het was dikwijls leren ver van de schoolbanken, maar met hetzelfde doel dat we ook anders nastreven op Ruusbroec: betrokken jongeren vormen die bereid zijn hun medemensen te helpen.

Een weekje krokusvakantie met veel zon en massa's sneeuw tijdens de skistage te Wagrain zorgde voor ontspanning en plezier voor de derdejaars. De eerste repetities met de toneelminnende zesdejaars zijn achter de rug en leverden nog niet al te veel stress op bij de grote groep deelnemers. Maar liefst twee derde van de zesdes zullen binnenkort het podium van het CC te Strombeek betreden.
Ondertussen hingen de jongeren van de eerste en tweede graad de examenroosters bij hun studeerplek thuis waar ze nu hun planning met de juiste motivatie zullen volgen. Binnen vijf weken vieren we al Pasen en dat is tegelijk het begin van de paasvakantie. Het tweede trimester raakt daarmee in een stroomversnelling. Ook de vastenperiode kan de tijd niet doen stoppen, maar hopelijk verschillenden onder ons even doen nadenken en stilstaan. We bieden op donderdagmiddag 18 maart alleszins de gelegenheid aan de jongeren om tijdens de sobere maaltijd samen hetzelfde brood te eten.

“"Als je vreugde wil vermenigvuldigen, moet je haar delen.”

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

De maand februari begon met goed nieuws ten huize De Wever, een flinke zoon Ruben kwam het gezin vergroten. Mama en papa zijn opnieuw handig met luiers en flesjes en Jolien blinkt uit in haar nieuwe rol van grote zus. Proficiat aan de fiere ouders!
Net voor de krokusvakantie kwam er ook in het gezin van mevr. Souffreau een zoontje bij. De tweelingsbroers Arne en Ruben zullen nu hun speelgoed moeten delen met Andreas, derde zoontje van mevr. Souffreau (interim leerkracht aardrijkskunde en SEI). Proficiat aan de ouders!

Wij gedenken de schoonbroer van dhr. Wastiels (graadcoördinator en leerkracht Frans).
Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

TONEEL PINOKKIO

Sedert begin januari zijn zo een zestigtal (!) leerlingen uit het zesde jaar drie avonden per week druk aan het repeteren. Tijdens de krokusvakantie gingen zij, onvermoeibaar als ze zijn, daarmee zelfs op een zaterdag enthousiast verder.
Ze zijn vastbesloten om van hun leerlingentoneel anno 2010 iets onvergetelijks te maken. Dat ze, naar goede traditie, geen risico’ uit de weg gaan, blijkt uit hun ambitie: het publiek te laten genieten van hun zang-, acteer en musiceertalent!
Zij spelen voor u het overbekende verhaal van Pinokkio, maar gaan daarbij beslist niet de Disneytoer op. Ze willen resoluut andere paden bewandelen en kiezen voor een moderne bewerking, die het accent wil leggen op de poëtische schoonheid van dit sprookje.
Trommel dus iedereen op: broertjes en zusjes, mama’s en papa’s, oma’s en opa’s, buren en vrienden en kom met z’n allen naar het Cultuurcentrum Strombeek op donderdag 11, vrijdag 12 en/of zaterdag 13 maart 2010 om 20.15 uur.
Kaarten kosten zo goed als niets (€ 5) en zijn tijdens de pauzes te koop op school bij de spelers, of op de avond van de voorstelling aan de kassa in het CC.
De spelers en medewerkers rekenen op jullie sympathieke en hartverwarmende aanwezigheid!

JEUGD & VREDE ZOEKT JEVKES

Ben jij zo'n jongere die niet de hele zomer in een luie zetel wil hangen ? Hou je van spel en avontuur ? Ben je tussen de 16 en 25 jaar en werk je graag met kinderen die uit alle hoeken van de wereld komen ? Lees dan zeker verder, want Jeugd & Vrede organiseert opnieuw haar cursus animator.
De cursus animator start op maandag 12 april in Laarne, en op zondag 18 april loopt hij ten einde.
Na deze week cursus kunnen jullie tijdens de zomermaanden één van de spetterende zomerkampen van Jeugd & Vrede mee begeleiden en zo ook een JeVke worden en het attest animator in het jeugdwerk bemachtigen.
Voel je het al kriebelen ? Vraag meer informatie bij Marie Houwen, 015/43.56.96 of mail naar marie@jeugdenvrede.be. Alle praktische informatie zoals de data en locaties van de verschillende kampen en de cursus, vind je ook terug op de website www.jeugdenvrede.be.

VOORRONDE KUNSTBENDE

Elke Ruusbroecleerling heeft talenten, soms verborgen, soms in volle ontplooiing, maar regelmatig ook ontdekt en bekroond. Dat laatste was op 6 februari het geval bij Leander Papagianneas (4 Wet) en Margot De Boeck (6 GrLa). Zij waagden hun kans tijdens de eerste voorronde van de bekende culturele jeugdwedstrijd Kunstbende.
Leander nam deel aan de categorie txt met een moderne fabel De mier en zijn persoonlijke revolutie. Met zijn eigen stijl: afstandelijk, kil en toch innemend, verblufte hij de jury en werd hij -na een vergelijking met Kafka en Toon Tellegen- tot onbetwiste winnaar uitgeroepen. Er wacht hem nu een culturele stage in de paasvakantie, waar hij kan deelnemen aan workshops die geleid worden door professionele artiesten, en natuurlijk een plaatsje in de grote finale op 9 mei in Hasselt.
Margot probeerde het twee keer: met een eigen performance over Moeder Aarde en een origineel ontwerp rond tweetaligheid in Brussel. Haar indrukwekkende optreden liet niemand onberoerd en was goed voor een tweede plaats. Proficiat aan beide leerlingen met deze mooie prestatie!

VERNIEUWDE SITE

Van het oponthoud van de krokusvakantie maakten onze webmasters gebruik om onze schoolsite in een nieuw kleedje te steken.
De vernieuwde site met horizontale taakbalk wil vooral zorgen voor een overzichtelijker en handiger te gebruiken bron van algemene informatie.
Daarnaast werden ook de leerkrachten- en de leerlingensite in de algemene schoolsite geïntegreerd via een inlogsysteem met gebruikersnamen en wachtwoorden. Zo krijgen alle belanghebbenden toegang tot onderdelen die voor hen interessant kunnen zijn. Alle leerlingen kregen via een brief van hun klassenleerkracht hun gebruikersnaam en een wachtwoord dat ze zelf kunnen personaliseren.

OUDERAVOND ROND DRUGS & JONGEREN

Zelfs op maandagavond net na de krokusvakantie waren ruim 50 ouders en twee leerlingen van 5 HW ingegaan op de uitnodiging van het oudercomité voor een info-avond rond druggebruik bij jongeren. Dhr. Steven Van der Auwera van het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg van Laken trachtte in een interactieve babbel van ruim 2,5 uur zijn publiek wegwijs te maken in de meest voorkomende soorten drugs en hun kenmerken, de achtergronden voor gebruik en misbruik ervan, de signalen die wijzen op druggebruik en tips omtrent de aanpak van een gesprek met jongeren hierover.
Uit statistieken bleek alvast dat alcohol en tabak ook bij jongeren bovenaan de lijst prijken. Dat zorgde voor een realistische en herkenbare situering van het onderwerp, voor een evenwichtige en reflectieve respons bij het publiek en … voor een bijzonder hoog verteer van frisdranken achteraf.
Wat betreft tips voor een preventief gesprek van ouders met hun kinderen over het thema, bleef het publiek wel wat op zijn honger. Behoudens een aantal duidelijke statements zoals het feit dat elk alcoholgebruik voor 16 jaar absoluut desastreuze gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de hersenen en dat cannabisgebruik ook op het vlak van eetstoornissen ernstige neveneffecten kan hebben. Absoluut duidelijk werd wel dat een open gesprek over druggebruik van ouders met hun jonge kinderen meer dan zinvol is, vanuit familiaal doorleefde waarden.

KUNST TE KOOP VIA SCHOOLSITE

Wie de laatste weken voorbij het college kwam, kan er niet meer naast kijken: de werken aan het auditorium zijn definitief begonnen! In de loop van volgend schooljaar beschikt ons college over een polyvalente zaal met 220 zitjes en een heuse toneeltoren, een bouwproject dat onze school nog meer mogelijkheden en culturele uitstraling zal geven.
Dat hieraan een aanzienlijk kostenplaatje verbonden is, waarvan slechts 60% gesubsidieerd wordt, zal niemand verwonderen. Bijgevolg is het essentieel dat we via enkele sponsoracties voldoende extra middelen inzamelen om het project te realiseren. Een eerste (succesvolle) inzamelactie was de wijnverkoop ter gelegenheid van het oudercontact in november. Nu wordt gestart met een online kunstveiling.
Mevr. Daelemans, lerares plastische opvoeding, stortte zich op het idee en vond 15 meer en minder bekende kunstenaars bereid aan een gunstige basisprijs één of meer werken te koop aan te bieden. De meerprijs van de veiling komt heel en al ten goede aan de bouw van het auditorium.
Op site van de school vindt u een afbeelding van de betrokken werken. Onder hen een aantal topnamen en kunstwerken die in tal van woonkamers zullen schitteren. Misschien hangt één ervan binnenkort bij u thuis en sponsort u in één moeite een schitterend schoolproject? De biedingen (via een mail naar de directie) zijn alvast geopend; voor twee kunstwerken werd al een bod ontvangen.