U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 6 – NEGENTIENDE JAARGANG – 02 DECEMBER 2013

VAN DE REDACTIE

Drie weken voor kerstmis
Vol verwachting
Uitkijken naar
En denken over
Wat mag kerstmis betekenen?
Wat wil ik dat kerstmis betekent?
Pakjes, veel eten, vrije tijd?
Of mag het dit jaar
Iets meer zijn?
Iets echter zijn?
Kerstmis als feest van geboorte
Als feest van hoop
Als feest van geloof
Dat elke donkere tijd
Overgaat in licht & nieuw leven.

(anomien)

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

We gedenken de grootmoeder van Victoria Mensitieri (6 GrLa) en de grootvader van Maximilian (2 MC) en Alexander (4 EcA2) Habets.

De kapel is tijdens de middagpauze geregeld vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

Ook op vrijdagvoormiddag 20 december blijft de kapel open en is er om 12.30u. een kerstviering voor de leerkrachten.

FEEST VAN RUUSBROEC

Op 2 december vieren we met alle Ruusbroecers NIET de verjaardag van de XBOX 360 die in 2005 werd uitgebracht. Neen, als je de scheurkalender bekijkt op deze dag, wordt het je duidelijk. Wij vieren vandaag de feestdag van de zalige Jan van Ruusbroec. Hij werd in 1293 geboren in Brussel en overleed in Groenendaal op 2 december 1381.
We vieren deze dag  met het traditionele ontbijt met koeken, warme chocomelk en fruitsap. Wat anders is dan vorige jaren is het nieuwe leerlingenkoor dat voor de eerste keer op het podium staat. Kijk, luister en geniet.

FUNCTIONERINGSGESPREKKEN

Vrijdag 20 december hebben alle leerlingen een individueel gesprek met hun klassenleerkracht of co- klassenleerkracht. Dit gesprek biedt hen de gelegenheid hun leermethode en leerresultaten onder de loep te nemen. De leerlingen zijn hiervoor een kwartiertje op school en ontvangen de afspraak via de klassenleerkracht.
In de omgang met onze leerlingen en ouders doen we op school inspanningen om communicatief en coachend op te treden. We trekken bewust het jaarthema warme communicatie door naar dit schooljaar. We willen met deze functioneringsgesprekken samen met leerlingen een groeipad openen in hun realisaties op school en een element zijn in het evalueren – het naar waarde schatten - van hun leer- en leefgedrag. De leerlingen kunnen hun sterke kanten en hun werkpunten naar voren brengen en daarin dan bevestigd of bijgestuurd worden. We zullen hun vragen hier vooraf al eens over te reflecteren.

SLOTMOMENT VAN SMS

Op donderdag 21 november kwamen alle zesdejaars bij elkaar in het auditorium om aan hun medeleerlingen te laten zien waar ze het voorbije jaar voor hun sociaal project mee bezig zijn geweest. Alle leerlingen hadden voor hun project een afsluitend momentje voorbereid en gedurende drie lesuren probeerden ze aan de anderen te laten zien wat hun ervaringen geweest waren. Er was toch wat tijd gestoken in de voorbereiding en iedere groep wilde zo goed en soms zo origineel mogelijk uitdrukken wat haar project had ingehouden. De meesten vertelden over hun ervaring en die was vaak zeer positief. Soms was het ook anders. Sommige SMS-projecten, zoals het bouwkamp naar Egypte en het inburgeringsproject, vielen letterlijk in het water en dan komt er een confrontatie met de realiteit aan het licht. Ook dit was op zich wel een belangrijke ervaring.
Het was niet alleen een mooie afsluiter van het SMS-project, maar ook een leerrijke en interessante namiddag.

Fien De Malsche, 6 LaMT

EXAMENSTRESS? GEEN PANIEK!

Een beetje stress voor een examen is normaal; het hoort er gewoon bij. Een beetje stress zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en dat je jezelf kunt motiveren om te studeren. Heb je last van stress of zenuwen, dan kun je onderstaande tips proberen. Ze kunnen je helpen door de examenperiode heen te geraken. Wanneer je tijdens je examens last hebt van black-outs, paniekaanvallen, misselijkheid en andere ongemakken, is het mogelijk dat deze tips niet volstaan. In dat geval neem je best contact op met je huisarts, het CLB, de graadcoördinator, het JAC, Teleblok of een vertrouwenspersoon. Samen met een van deze personen kun je op zoek gaan naar wat jou zal helpen om met je stress om te gaan. (JAC Vilvoorde : 02/253.74.39 - Teleblok : 0800/13.14.4)

Enkele tips:

  • Merk je dat je zenuwachtig wordt tijdens een examen, probeer dan rustig in en uit te ademen, zo krijg je weer controle over de situatie en je angst.

  • Geef ontspanning een plaatsje in je studieplan. Pauzeer een 10-tal minuten na een uur studeren.

  • Begin op tijd te studeren, een uur voor je examen is te laat!

  • Zorg voor gezonde voeding; op je menu staan groenten en fruit, brood, pasta, aardappelen en een glaasje melk.

  • Lees eerst aandachtig de examenvragen. Geef jezelf genoeg tijd om een goed antwoord te formuleren.

  • Zorg voor je gaat slapen voor wat ontspanning.

  • Mislukken gebeurt soms en mag ook. Laat de moed niet zakken.

  • Bewegen is een zuurstofinjectie voor je lichaam; blijf niet op je muffe kamer zitten, maar ga eens skaten, de hond uitlaten, …

  • Zorg voor een goede nachtrust; fit en uitgerust werken je hersenen het best.

  • Zeg niet: ik moet het kunnen, maar wel: ik wil het kunnen.

  • Geloof in jezelf. Wees niet te perfectionistisch, 100% volmaakt bestaat niet.

  • Je hersenen houden niet van alcohol, koffie, energiedrankjes, tabak en drugs. Deze stoffen hebben een negatief effect op je concentratievermogen en geheugen. Praat met je huisarts over het veilig gebruik van stimulerende medicatie tijdens de examens.

  • Praat over je gepieker, je leerstof en de angst/stress die je voelt. Vraag aan een vriend(in) tips om rustig te blijven.

 

GO GO STARS

Samen met scholen uit negen andere landen neemt Ruusbroec deel aan het Europese project STARS (Sustainable Travel Accreditation and Recognition for Schools). In elke school is een team van leerlingen, genaamd STARS-fietsambassadeurs samengesteld. Deze fietsambassadeurs zullen andere jongeren aanzetten om meer naar school te fietsen. Vanuit eigen ideeën en oplossingen zetten de fietsambassadeurs zelf fietscampagnes op om hun medeleerlingen te overtuigen (meer) naar school te fietsen.
De eerste actie van de ambassadeurs van Ruusbroec op 17 september was een persactie onder de noemer Brussel begint, waar het fietspad eindigt. Enkele jonge fietsambassadeurs rolden de rode loper uit om het fietspad, dat op de grens met Brussel stopt, te verlengen. Samen met Brigitte Grouwels (Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer), Els Ampe (Schepen van Mobiliteit & Openbare Werken in Stad Brussel) en verschillende andere politici, sprongen ze daarna op de fiets om het knelpunt als fietser te ervaren. Na deze korte fietstocht vroegen de fietsambassadeurs aan de minister om werk te maken van deze gevaarlijke plek. Veilige routes zijn immers essentieel om hun medeleerlingen te overtuigen om met de fiets naar school te komen. De minister beloofde werk te maken van de aanleg van een fietspad op de Mutsaardlaan, waar al een vergunning voor bestaat. Een geslaagde eerste actie dus.  De volgende acties zullen snel volgen. Om meteen ook te zien wat de impact is van deze actie, werd het aantal fietsen geteld. 346 van de 742  van de leerlingen kwamen die dag alvast met de fiets. Dat is 46,6 % van de leerlingen. Een goede start, maar het kan natuurlijk beter. De fietsambassadeurs van STARS hebben dan ook de taak om dit schooljaar de mobiliteitssituatie grondig te onderzoeken en vervolgens voor hun medeleerlingen acties naar maat te bedenken en te organiseren. In Brussel doen nog twee andere scholen mee, namelijk het Maria- Assumptalyceum (Laken) en het Maria-Boodschaplyceum (Brussel).
Meer info? De 9 STARS-fietsambassadeurs staan jullie graag te woord: Kumiko Steppé, Britt Anciaux, Elina Oostendorp, Zoë De Mey, Cato Mortier, Margot Kegels, Allegra Dekeersmaeker, Victor Mignon en Samuel Oostendorp. Website: http://starseurope.org/index.php. Volg STARS ook op Facebook: https://www.facebook.com/STARSBrussels.

STARS wordt gesubsidieerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, vertegenwoordigd door de heer Bruno De Lille, Staatssecretaris van Mobiliteit en het Intelligent Energy Europe programma van de Europese Unie.

RUUSBROECQUIZ

De eerste algemene Ruusbroecquiz op vrijdag 15 november was meteen een groot succes. Maar liefst 54 teams zaten klaar om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. De quiz zat goed in elkaar. Iedere ronde kende tien antwoorden waartussen steeds een verband bestond. Je kennis moest reiken van sport tot geschiedenis, ook de muziek- en filmvragen ontbraken niet. Je kan wel zeggen dat ze ons op geen enkel gebied gespaard hebben. Op het einde ging iedereen naar huis met ofwel een overwinningstrofee ofwel een troostprijsje.

NIEUWS VAN VOICE

Het is sommige leerlingen misschien al opgevallen dat VOICE met een camera op de speelplaats op zoek gaat naar de meningen van leerlingen. TV VOICE zal in de loop van het tweede semester nog meer aanwezig zijn. Leerlingen die graag hun mening kwijt willen, kunnen hier zeker bij terecht.
VOICE organiseerde in oktober voor de tweede en derde graad ook een filmmiddag. Dankzij een goede organisatie en de medewerking van verschillende leerkrachten is dit vlot verlopen. De films stonden nog in het teken van Halloween. Voor wie van horror houdt, was dit zeker en vast geslaagd. Dit is zeker een activiteit die VOICE ook in het tweede semester zal verder zetten.