U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 11– NEGENTIENDE JAARGANG – 17 MAART 2014

VAN DE REDACTIE

De lente is al volop in het land. Je voelt de natuur overal ontwaken. Wakker worden met de vogeltjes. Opstaan in het licht. De leerlingen van de derde graad komen uit hun lokaal en installeren zich nu gezellig op hun terras. Het is ook tijd om terug op de fiets te springen en deze mooie natuur wat te sparen. Want zeg nu zelf, we kunnen er wel volop van genieten, maar hoe normaal is het om zo schaars gekleed rond te lopen als er zelfs nog geen blaadjes aan de bomen staan. Laat ons hopen dat wie de winterbanden van zijn auto heeft gehaald hier binnenkort geen spijt van krijgt, en de lente voorgoed in ’t land is.

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de overgrootmoeder van Marthe Vermeire (1 LD). Wij betuigen de familie onze steun.

De kapel is elke maandagmiddag vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

TONEEL ZESDEJAARS

Deze week is het weer zo ver. Naar jaarlijkse gewoonte brengen wij, de zesdejaars, ons leerlingentoneel. Natuurlijk is ook dit jaar weer iedereen welkom in het Cultureel Centrum van Strombeek-Bever. We brengen jullie Pygmalion. Het toneelstuk vertelt het verhaal van een jong, arm bloemenmeisje dat op een dag besluit haar leven volledig om te gooien. Ze wil een dame worden en kan daarbij rekenen op de steun van de eigenaardige professor Higgins. Hoe het allemaal afloopt kun je donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 maart te weten komen. Kaarten zijn in voorverkoop beschikbaar bij de spelers zelf tijdens de korte pauzes. Je kunt ze ook telefonisch bestellen of op de avonden zelf nog kopen aan de kassa. Iedereen is van harte welkom. Hopelijk tot dan!

de zesdejaars

WAGRAIN

De bus kwam een uurtje later aan dan was verwacht. Dat heb je met een wegennet dat niet aangepast is aan de drukte van vakantiegangers. Toch kon het de pret niet drukken. De leerlingen - uitgelaten - en de monitoren (lees leerkrachten) - moe maar voldaan na de projectdagen, verkeerden al seconden na het vertrek in een krokusroes. Na een rit van ongeveer 14 uur begroette een droog en niet te koud Wagrain ons met zijn welbekende hartelijkheid. Zoals gewoonlijk ging het gros van de leerlingen eerst zijn ski- en snowboardmateriaal halen om daarna een portie spaghetti naar binnen te werken.
De deelnemers aan deze stage komen zichzelf tegen tijdens de eerste afdaling en weten zo in welke groep ze de rest van de week zullen vertoeven. Ondertussen verzinnen de verschillende snowboard- en skigroepjes een eigen naam en hebben de kinderen al après-skigewoontes aangenomen.
Over het weer zullen we niet al te mistig doen: we hebben woensdag en vrijdag veel zon gehad. Vrijdagmiddag werd trouwens onder een stralende zon al afscheid genomen van de piste. Nog vlug douchen en tafelen en dan weer richting realiteit. Leve de toetsen en examens!

CARNAVAL OP SCHOOL

Voice organiseerde dinsdag 25 februari een dagje carnaval op school. Alle leerlingen mochten verkleed naar school komen. Dat deden ze dan ook massaal. De klaslokalen zaten vol dieren, filmsterren, monsters, … Ook de leerkrachten werden uitgedaagd om zich op hun best te verkleden; voor hen werd er zelfs een prijs uitgeloofd. De stem van de leerlingen was duidelijk. Mevr. Bisschop, mevr. Aelbrecht en dhr. Van der Draaij belandden in de top 3, maar uiteindelijk was dhr. Van der Draaij, als viking, de ultieme winnaar.
Tijdens de middagpauze kon iedereen ook meegenieten van een minifuif met de albekende klassiekers als Er staat een paard in de gang en de polonaise. Er werd uit volle borst meegezongen en enthousiast meegedanst. De leerlingen konden ook een leuke foto laten maken in het fotokot. Deze foto’s zullen binnenkort op de schoolsite te zien zijn.

SPLINTERS EN BALKEN

Van 21 februari tot 2 maart koos heel Vlaanderen een week lang kleur tegen pesten. Het JvR-college startte met een voorstelling van Theatergroep de MUS voor de eerste graad.
Splinters en Balken is een interactief stuk dat gaat over meer dan pesten alleen. De rode draad in deze voorstelling is vijandbeeldvorming. Oorzaak en schuldigen (splinters) zijn snel gevonden, maar uit een klein zelfonderzoek (balken) blijkt dat elk van ons zich maar al te graag van vijandbeeldvormende denkpatronen bedient. Deze vastgeroeste denk- en gedragspatronen zijn begrijpelijk, maar daarom hoeven ze onze goedkeuring nog niet weg te dragen. Het stuk is een momentopname en wordt gebruikt om het thema in de klas, tijdens de leefsleutellessen, aan te snijden.
Wat onthouden de meeste leerlingen van de voorstelling?

  • Verdedig! Kies voor de gepeste en heul niet mee met de pester uit angst zelf slachtoffer te worden.
  • Beoordeel mensen niet op hun uiterlijk.
  • Zoek samen naar oplossingen als er een probleem is in de groep.

NASCI VZW

In het eerste jaar zijn er twee meisjes, Marthe Vermeiren (1 LD) en Nazarin Thyssens (1 MC), die onze hulp nodig hebben. Ze zijn op zoek naar spulletjes die gemist kunnen worden voor baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen. Nasci vzw is een vereniging zonder winstoogmerk met haar maatschappelijke zetel en actieterrein in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze reiken hulpbehoevende zwangere vrouwen, moeders en hun kinderen die het bijzonder moeilijk hebben, een helpende hand. Armoede neemt de jongste jaren zienderogen toe. In een grootstad als Brussel treft ze bijna 20% van de populatie. Die cijfers spreken voor zich. Moeders en hun kinderen vormen de meest kwetsbare groep. Armoede en uitsluiting zijn daarenboven een zeer complex gegeven dat een aanpak vereist op diverse terreinen.
De werking van NASCI is in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uniek en is gestoeld op een professionele en opvoedkundige aanpak, maar gebeurt vooral puur vanuit de buik. Door de moeders te helpen, streven ze ernaar de kinderen hun leven gelukkiger te maken.
Indien jullie iets kunnen missen, mogen jullie dat mee naar school brengen op donderdag 20, vrijdag 21 en maandag 24 maart. Er zullen tafeltjes op de speelplaats staan om alles te deponeren. Zo toveren jullie samen met Nasci opnieuw een glimlach op de gezichten van de mama’s en hun kinderen en dat geeft hun hoop in moeilijke tijden . Voor meer info : www.nascivzw.be

STUDIEKEUZE ZESDEJAARS

De zesdejaars staan weer voor een moeilijke keuze. Het is een heel proces waar sommigen liever nog niet aan beginnen en anderen al jaren mee bezig zijn. Dat de slaagkansen enkel stijgen met de vastberadenheid van de keuze is al meermaals aangetoond. Het is dus duidelijk dat het maken van een bewuste keuze van groot belang is. Op school hebben we daarom een heel traject dat we de laatstejaarsleerlingen aanbieden. Dat ging in december van start met de uitleg van het CLB over het keuzeproces, leerkrediet en de BAMA-structuur. In januari kregen alle klassen een les van mevr. Vanoverbeke ter voorbereiding van de SID-in beurs in Haasrode die ze in februari bezocht hebben. Tijdens deze les werden zowel de resultaten van de Vlaamse studenten als van onze oud-leerlingen bekeken (toekomstso.vvkso.be).
Vrijdag 28 maart worden oud-leerlingen uitgenodigd om hun ervaringen met onze toekomstige studenten te delen. Ook de ouders worden uitgenodigd. De avond begint om 19.00u. in het auditorium met een plenum waar we de oud-leerlingen laten getuigen over een aantal algemeenheden (de overgang van Ruusbroec naar het hoger onderwijs, de examenregeling, het kotleven,… ). In het tweede deel (omstreeks 20.00u.) krijgen de ouders de gelegenheid de uitleg die het CLB in december aan de leerlingen gaf te horen, terwijl de leerlingen per studierichting met hun zeer specifieke vragen terecht kunnen bij de oud-leerlingen.
Wij hopen dat onze leerlingen door dit initiatief sterk aangemoedigd worden om zeer bewust en doordacht om te gaan met hun studiekeuze.

PROJECTDAGEN EDITIE 2014

Op 27 en 28 februari schoven we het normale schoolleven opzij om plaats te maken voor twee projectdagen. Via een waaier aan ervaringsgerichte activiteiten, inleefspelen, boeiende getuigenissen, … werd er gewerkt aan een groot aantal vakoverschrijdende eindtermen. Er zal een speciale editie volgen met getuigenissen en foto’s van onze persploeg, een gemotiveerde groep vierdejaars, die tijdens deze dagen op verschillende plaatsen de sfeer ging opsnuiven.

3 EcA2-EcB TREEDT OP

Het werk van Dafne, Soufiane, Martina en de leerlingen van 3 EcA2-EcB werd eindelijk beloond met twee fel gesmaakte optredens net voor de krokusvakantie. De leerlingen van het Move-it project trakteerden de toeschouwers op dans, muziek, woord- en schimmenspel. Iedereen kon schitteren in een opvoering waarin experiment en samenwerking centraal stonden. De drie kunstenaars waren enthousiast over de samenwerking met de leerlingen en de leerkrachten. De leerlingen van 3 EcA2-EcB mogen trots terugblikken op acht weken cultuurproject.