U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 12 – NEGENTIENDE JAARGANG – 04 APRIL 2014

VAN DE REDACTIE

De lente is een periode van verandering, een periode waarin de natuur weer tot leven komt. In deze periode van nieuw leven vieren christenen het nieuwe leven van Jezus Christus. Het Bijbelverhaal van het lege graf vertelt dat het leven en het werk van Jezus niet ten einde zijn bij zijn dood. Ondanks Jezus' dood is nieuw leven mogelijk.

In naam van alle personeelsleden wensen we alle leerlingen, ouders en sympathisanten van het college een zalig paasfeest en een heerlijke paasvakantie. Zowel de leerlingen van de eerste graad die naar Wagrain gaan als de leerlingen van het zesde jaar die Italië zullen ontdekken, wensen we samen met hun begeleiders een behouden reis.

We hopen u allen te ontmoeten tijdens het schoolfeest van 10 en 11 mei! De gezinsjongsten krijgen vandaag een feestenveloppe mee in hun boekentas. Tot binnenkort.

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de vader van dhr. Cannaerts (leerkracht Latijn en Grieks), de grootvader van dhr. Meeremans (leerkracht biologie, fysica en natuurwetenschappen) en de overgrootmoeder van Anthony Gevenois (1 MB).
Wij betuigen de families onze steun. De kapel is elke maandagmiddag vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

DAMIAANACTIE JANUARI 2014

Elk jaar tijdens het laatste weekend van januari voert de Damiaanactie campagne met als doel lepra, tbc en leishmaniasis in Azië, Afrika en Amerika de wereld uit te helpen. Hun missie is waardigheid teruggeven aan mensen met pater Damiaan als inspiratiebron. Dankzij de inzet van 80 Ruusbroecers kon dit jaar een bedrag van 3010 euro ingezameld worden voor de Damiaanactie. Veertig euro is het verschil tussen leven en dood, tussen gezond en verminkt. De leerlingen die bereid waren mee te helpen aan de verkoop van de Damiaanstiften in en buiten de school hebben dus samen 75 mensenlevens gered. Een dikke proficiat!

PYGMALION

Het toneel van de zesdejaars anno 2014 was een topper! De schouwburg van het Cultureel Centrum van Strombeek zat drie opeenvolgende dagen zo goed als vol. Met hun zang-, acteer en musiceertalent wisten de zesdejaars het publiek te bekoren!
Sedert begin januari waren een veertigtal leerlingen uit het zesde jaar vier avonden per week druk aan het repeteren, onder leiding van regisseur dhr. Ooms, oud-leerkracht van het college. Tijdens de krokusvakantie gingen zij, onvermoeibaar als ze waren, daarmee zelfs op een zondag enthousiast verder.
De casting was subliem en de spelers gaven hun personage zo geloofwaardig gestalte, dat menige toeschouwer pas op het einde besefte dat het personage Liza Doolittle vertolkt werd door drie acteurs. Het publiek werd voortdurend geprikkeld door muzikaal spraakwater, wervelende beelden, herkenbare menselijke trekjes en een man uit verre streken.
Dhr. Ooms wist er een meesterstuk van te maken. Nogmaals proficiat aan alle leerlingen die deelnamen en aan de begeleidende leerkrachten!

RUUSBROECER WINT TAALWEDSTRIJD HUB

De Faculteit Letteren in Brussel (HUBrussel) organiseert jaarlijks een taalwedstrijd. Daarin worden laatstejaars secundair onderwijs in Vlaanderen uitgedaagd om hun taalknobbel te vergroten. Ta(a)lentvolle leerlingen krijgen de gelegenheid om hun taalgevoel te bewijzen en een prestigieuze stage in het buitenland weg te kapen.
Op 26 maart nam Victoria Mensitieri (6 GrLa) het in de tweede ronde van de taalwedstrijd Engels op tegen de tien beste leerlingen. Op de proclamatie werd duidelijk dat ze de jury en het publiek wist te overtuigen en hiermee de winnaar is van deze wedstrijd. We wensen haar van harte proficiat!

STARS

Dit jaar neemt onze school deel aan een Europees proefproject, STARS, met als doel het fietsen van en naar school bij onze leerlingen te promoten.
Tijdens de voorbije maanden hebben we al enkele acties gevoerd, zoals de rode loper met beloning voor de fietsers. We staan echter niet stil en hebben al enkele leuke ideeën voor komende acties.
De eerstvolgende is pimp your bike op dinsdag 29 april tijdens de middagpauze op de speelplaats. Tijdens deze activiteit kunnen de fietsen gewassen worden en versierd met spaakversieringen, bloemen aan het stuur, graffititekeningetjes... Je mag natuurlijk ook altijd zelf iets meebrengen om je fiets te versieren.

Hopelijk zijn jullie, mét fiets, talrijk aanwezig! Tot dan! Groeten, het STARS-team.

PREVENTIE

Vandaag krijgen alle tweedejaars verkeersopvoeding van dhr. Lermusiaux, politieagent. Zijn infosessie is opgebouwd met foto’s over de schoolomgeving en dus herkenbaar voor de leerlingen. We hopen na de paasvakantie dagelijks nog meer fietsers te zien aankomen!

Na de geslaagde thema-avond van het oudercomité over drugspreventie denkt de school ook zelf na over het traject dat we opzetten met onze leerlingen. We beslisten al om alle derdejaars te laten samenzitten met dhr. Luc Rombaut of een van de mensen uit zijn organisatie. Misschien zou het goed zijn om bij het begin van de derde graad opnieuw alle leerlingen preventief te benaderen?

Alvast deze boodschap aan al onze leerlingen uit de brochure MAAT IN DE SHIT :

Zit je nog met vragen hoe je een vriend het best kan helpen? Zoek je meer informatie over cannabis en de risico’s die eraan verbonden zijn? Of wil je gewoon je hart eens luchten? Bij de DrugLijn kan je anoniem terecht met al je vragen over drank, drugs en pillen. DE DRUGLIJN : 078/15.10.20 of www.druglijn.be.

Tot slot hebben we nog twee veiligheidstips.

Binnen ons college heerst er een veilig schoolklimaat en kunnen we rekenen op Voice om het samenleven te optimaliseren in deze minimaatschappij. De leerlingenraad zet massaal in op het welbevinden van alle leerlingen. Heb je toch een slecht gevoel of is er zelfs sprake van pesterijen? Blijf dan niet rondlopen met een negatief gevoel. Maak je probleem bespreekbaar, hoe groot of klein het ook is. Je kan terecht bij een medeleerling, een leerkracht, een studiemeester, de directie of thuis bij je ouders. Gewoon doen!

Buiten de schoolmuren was je misschien al getuige van zinloos geweld, b.v. bij een halte van het openbaar vervoer of in de directe schoolomgeving. Waarschijnlijk ook niet, maar het onderstaande is interessant om te weten:

Altijd doen:

  • Mobiliseer omstaanders. Probeer iemand aan te spreken die in de buurt is.
  • Bel alarmnummer 112. Zelfs wanneer je geen bereik hebt of je beltegoed op is, kan je altijd 112 bellen.
  • Meld plaats en aard van het voorval, ook om hoeveel daders het gaat.
  • Onthoud kenmerken van de dader(s). Als je niet tussenbeide kunt komen, kan je proberen de daders zo goed mogelijk te observeren.
  • Laat het slachtoffer niet alleen, om twee redenen. Iemand die werd mishandeld, voelt zich al erg alleen en de mentale steun van een troostende in de nabijheid doet psychisch goed. Sla je jas om het slachtoffer en spreek hem of haar geruststellend toe. En ook : kijk wat voor letsel iemand heeft opgelopen. Misschien moet de ziekenwagen komen of kan jij of een voorbijganger alvast EHBO-hulp verlenen.
  • Meld je aan als getuige (achteraf).

 

Niet makkelijk om te doen:

  • Als je zelf belaagd wordt en b.v. gevraagd wordt om je GSM af te geven, probeer dan niet stoer te doen. Hoe gehecht je ook bent aan je GSM, geef hem liever af en probeer weg te gaan van de plek van het delict.

 

Met dit artikel willen we niemand ongerust maken, alles is preventief bedoeld. Breng deze onderwerpen gerust ter sprake bij je klassenleerkracht.

MONITOR SPEELPLEIN

Het speelplein, dat is een plek waar kinderen van 3 tot 12 jaar zich in de vakantie komen uitleven en allerlei toffe activiteiten doen. Een tocht, een stadsspel, een kampenspel, koken, knutselen, een uitstap, het kan er allemaal!

De spelen en activiteiten worden voorbereid door een team jonge mensen, die er van 's morgens vroeg tot 's avonds laat alles aan doen om het speelplein voor iedereen leuk te maken. Ze zorgen ervoor dat er elke dag iets nieuws te doen is, dat alle kinderen zich goed voelen in de groep en dat er voldoende uitdaging en avontuur is.

Ben jij zo'n jongere die gek is op kinderen? Dan is het speelplein the place to be om eens zot te doen, om al je energie in te steken, om een boel nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe vrienden te maken! Kinderen animeren is immers jezelf amuseren! Schrijf je in als (hoofd)animator!

Voor de zomervakantie kan je via deze link inschrijven tussen 21 april en 16 mei. Heb je nog nooit op een VGC-speelplein gestaan? Dan nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek.