U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 2 – TWINTIGSTE JAARGANG – 22 SEPTEMBER 2014

VAN DE REDACTIE

Het schooljaar is weer volop op gang. We zouden alweer vergeten dat het enkele weken geleden nog vakantie was. Toch blik ik nog graag terug op een fragment uit een boek dat ik tijdens de vakantie gelezen heb. Drie lessen over geluk en licht.
Geluk is een kwestie van momenten; doodgewone momenten. Het risico bestaat dat we geluk mislopen als we ons te druk bezighouden met het najagen van buitengewone momenten.
Wees dankbaar voor wat je hebt. Beschouw wat je hebt niet als vanzelfsprekend, maar geniet ervan.
Laat geluk niet door je vingers glippen. Elke keer dat we onszelf toestaan om geluk te omarmen en toe te geven aan die momenten, bouwen we veerkracht op en kweken we hoop.

Uit De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Op 18 september werd Wout geboren, eerste kindje van mevr. Franck (leerkracht techniek). We wensen haar een dikke proficiat. We vermelden hier ook graag het grote nieuws in het gezin Salija-Casimiro: in het midden van de zomervakantie kreeg Oran er een broertje Eden bij. Van harte proficiat!

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen
en verpakken in de goede gedachten ter herinnering.

Wij gedenken de grootvader van mevr. Van Poyer (leerkracht chemie) en van Stijn Stevens (1D), alsook de grootmoeder van Sylvian (1B), Julian (2C), Lilian (4B) en Vivian Dip (5E).

INSCHRIJVINGSPROCEDURE VOICE-LEDEN

Tijdens onze slotshow kun je je inschrijven voor VOICE. Omdat we vaak te veel inschrijvingen hebben en het onmogelijk is om 20 nieuwe leerlingen toe te laten, wordt er naar alle kandidaten een brief met een paar vragen verzonden waarop ze moeten antwoorden. Hun antwoorden zenden ze terug naar de coördinator. De (onder)voorzitters kunnen daarna de (anoniem gemaakte) brieven lezen. Aan de hand van de antwoorden wordt in overleg met leerkrachten al een eerste keuze gemaakt. De volgende stap is een sollicitatiegesprek om de kandidaten toch eens in het echt ontmoet te hebben. Na deze gesprekken wordt de knoop dan doorgehakt met de hulp van leerkrachten en graadcoördinatoren. Dit is een moeilijke keuze en zeker niet fijn om te maken, maar de leerlingen die er dit jaar niet bij zijn kunnen ons zeker goed helpen in de SOS-groep! Zij zullen hier in de loop van de maand oktober nog voor uitgenodigd worden.

SOS BRUNCH T.V.V. SOS-KINDERDORPEN

Wij zijn de leerlingen van 5 en 6 humane wetenschappen en dit jaar gaan we opnieuw naar Noord-Marokko. Tijdens onze inleefreis bezoeken we het SOS-kinderdorp in Imzouren, waar we vrijwilligerswerk gaan doen. We zouden dit kinderdorp graag financieel steunen en daarom zijn wij tijdens het eerste weekend van september naar Molenbeek gegaan. Daar hebben we nagedacht over een nieuw concept om geld in te zamelen voor dit kinderdorp.
De vertrouwde couscous-soirée wordt vervangen door een SOS Brunch. We bieden jullie typische Marokkaanse specialiteiten aan zoals de overheerlijke pannenkoekjes en andere traditionele zoetigheden uit Marokko. Voor wie die niet lust, is er natuurlijk een uitgebreid buffet met typisch westerse lekkernijen.
We zorgen ook voor een paar nevenactiviteiten: een knutselhoekje en een dansoptreden.
Daarnaast kunnen de bezoekers henna laten zetten of eens proeven van heerlijke muntthee met een Marokkaans koekje.
Tickets kosten 10 euro voor jeugd en volwassenen, 7 euro voor kinderen. Binnenkort zijn ze te koop bij de leerlingen van 5 HW en 6 HW.
Verdere praktische info staat op de affiche hieronder.
Wij zullen alvast klaarstaan om jullie hartelijk te ontvangen op zondag 12 oktober vanaf 11.00u. in het Jan-van-Ruusbroeckollege. Hopelijk tot dan!

AANTALLEN 2014-2015

Altijd wel een leuk weetje. De leerlingenaantallen van dit schooljaar per jaar en per geslacht. We geven ze graag mee in onderstaande tabel.

  jongens meisjes totaal
1ste jaar 74 83 157
2de jaar 75 71 146
3de jaar 60 60 120
4de jaar 50 60 110
5de jaar 43 54 97
6de jaar 51 39 90
totaal 353 367 720

 

NIEUWS VAN JKK

Hallo iedereen! Zoals jullie hoogstwaarschijnlijk al wisten, proberen we van JVR een propere en ecologische school te maken. Met onze organisatie JKK (Jongeren Keren het Klimaat), waarin leerlingen uit het 5de en 6de middelbaar en enkele leerkrachten zitten, gaan we ook dit jaar heel wat acties voeren. Zo kan heel de school zich inzetten voor het klimaat!
Onze eerste actie, die plaatsvond in de week van 15 september (de week van de mobiliteit), was alvast een succes! Deze week draaide rond duurzame verplaatsing en bewust autogebruik. En wat is er mileuvriendelijker dan een fiets? We spoorden de leerlingen aan om een hele week met de fiets naar school te komen; de leerlingen die elke dag paraat stonden hebben we beloond!
We danken hierbij nog eens iedereen die zich heeft ingezet en hopen de leerlingen even enthousiast te zien bij onze volgende acties! Groetjes, JKK.