U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 4 – TWINTIGSTE JAARGANG – 21 NOVEMBER 2014

VAN DE REDACTIE

Stof om over na te denken

Eén derde van het voedsel wordt wereldwijd verspild. Dit gebeurt in elke schakel van de voedselketen, maar niet overal in dezelfde mate en om uiteenlopende redenen.
In het Zuiden  gaat veel voedsel verloren op het veld en tijdens de opslag en het transport van voedsel.  Hier in het Noorden wordt schrikwekkend veel voedsel verspild. Daarom is het onze plicht om onze eigen verspilling kordaat aan te pakken en om ervoor te zorgen dat we in het Zuiden geen voedselverlies veroorzaken. Sorry is niet genoeg. Eén derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt uiteindelijk niet geconsumeerd. En dit terwijl 805 miljoen mensen, d.w.z. één persoon op negen, honger lijden. Ieder jaar gaat maar liefst 1,3 miljard ton voedsel verloren. De cijfers zijn duidelijk.
De 11 11 11 - acties zijn nu achter de rug, maar de boodschap blijft hangen en daagt ons uit tot actie en reflectie.

Bron: 11 11 11 acties 2014

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de broer van mevr. Bruylandt (leerkracht LO en informatica), de broer van dhr. Deman (leerkracht aardrijkskunde en techniek), de grootmoeder van mevr. De Smet (leerkracht wiskunde en economie), de grootvader  van Maximiliaan Douliez (4 EcB), de grootmoeder van Arno Verhaeghe (6 LaWe) en de overgrootmoeder van Miek Luypaert (1C).
De school werd tevens op de hoogte gebracht van het overlijden van oud-leerling Filip Dewulf (6 LG, 1977), oom van Iris en Koenraad Vandenbussche en van Laura, Charlotte en Alexander Dewulf.
Op dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

De ooievaar kwam langs bij mevr. Lenvain (leerkracht Nederlands en Engels). Zij is de trotse mama  van een zoontje, Ferre.

VOICE

Eind september ging ons Voice-jaar van start met een zeer productief weekend. We leerden elkaar beter kennen, waardoor de groepssfeer uitermate goed zat. Er kwamen weer fantastische nieuwe ideeën uit de bus en ook de oude werden geëvalueerd en wat bijgeschaafd. Het was vooral een heel tof weekend, dat iedereen enorm veel zin gaf om er weer een fantastisch Voice-jaar van te maken.
Het oudercomité zorgde voor gloednieuwe luidsprekers in het 5/6-lokaal.  Wij zijn enorm dankbaar voor dit prachtige geschenk, dat nog vele jaren goed zijn dienst zal doen.
Het eerste jaar heeft de week voor de herfstvakantie tijdens de middagpauze al mogen genieten van een film in het auditorium. Ook voor de andere jaren zit er een aan te komen.
Waarschijnlijk heb je op een vrijdag wel al eens leerlingen in een rood T-shirt op de speelplaats zien rondlopen met een camera. Dat zijn Voice-leden, die eens gaan luisteren naar wat de leerlingen zoal vinden van hun school. Zo hebben ze al eens gepolst naar de sportdagen, bezinnings- en ontmoetingsdagen. Ook veiligheid op school en het zich thuis voelen op JVR zijn al aan de beurt geweest. Met deze info proberen zij verder te werken om het voor iedereen zo aangenaam en tof mogelijk te maken.

GETUIGENIS MOZET 2014

De  drie bezinningsdagen in klasverband in Mozet waren voor mij - en ik mag hier zeker ook spreken in naam van al mijn klasgenoten - een ervaring om niet te vergeten!
Om eerlijk te zijn, we begonnen er allemaal met een klein beetje tegenzin aan. Het woord bezinning roept bij veel mensen van onze leeftijd heel wat vragen op. Wat voor gesprekken mogen we verwachten? Gaat het om het lezen van bijbelteksten? Krijgen wij godsdienstige opdrachten? Al snel kwamen wij erachter dat het iets totaal anders zou worden.
Mozet gaf ons de gelegenheid om na te denken over onderwerpen waaraan we voordien nog helemaal niet dachten, of durfden denken. Het opende onze blik en gaf ons veel inzicht in enkele interessante visies. We leerden onze klasgenoten op een hele andere en aparte manier kennen. Ook al kenden we elkaar al vrij goed, we zijn nu een veel hechtere groep geworden!
We hebben angsten en dromen gedeeld, deden moeite om elkaar te begrijpen en zorgden ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelde. Op één of andere manier kwam dat vanzelf en voelden we ons helemaal niet verplicht om zo met iedereen begaan te zijn.
De activiteiten waren zeker aangepast aan jongeren van de derde graad, die op de drempel staan van hun zelfstandigheid.
Keuzes maken, relaties, ambities, je verleden… Dat waren allemaal onderwerpen die op een leuke en toch serieuze manier aan bod kwamen.
Ook kregen we een paar teambuildingactiviteiten, die zeker bijdroegen tot het versterken van de klassfeer!
’s Ochtends en ’s avonds werd er steeds een momentje vrijgehouden om tot rust te komen in een verduisterde ruimte met een paar gezellige kaarsjes. Hoe saai het voor sommigen ook mocht klinken, toch was het snel duidelijk dat dit zeker nodig was! Tijdens Mozet wordt er veel gepraat, maar iedereen had onderschat hoe vermoeiend dat is!
Het domein van Mozet draagt zeker bij aan het welslagen van deze driedaagse: een prachtige, lichtgrijze hoeve, pal in het bos! De sobere kamers storen niet echt, aangezien we er toch maar twee nachtjes sliepen. Wel mocht het sanitaire gedeelte wat properder en het eten een tikkeltje lekkerder! Maar Mozet blijft op alle vlakken een prachtige ervaring! (Marie Derycke  5 LaMT).

OUDLEERLINGENAVOND

Sinds vele jaren nodigen wij onze oud-leerlingen uit die vijf jaar (of een veelvoud daarvan) afgestudeerd zijn. Dit jaar zijn de retorici van 1975, 1980, 1985, 1990, 1995, 2000, 2005 en 2010 aan de beurt. Van onze pas afgestudeerden (2014) willen we ook wel eens horen hoe zij hun eerste weken in het hoger onderwijs verteerd hebben en daarom heten we ook hen van harte welkom.
We zetten voor iedereen de deuren van ons college open op zaterdag 29 november 2014 vanaf 20.00 uur.
Uiteraard zullen ook heel wat leerkrachten, oud-leerkrachten en oud-directeur P. De Dijn klaar staan voor een gezellige babbel.
Het is de ideale gelegenheid om bij een smaakvolle pint of een glaasje wijn bij te praten in de bar van het Jan-van- Ruusbroeckollege. Er zal ook gelegenheid zijn om nog eens door het schoolgebouw te slenteren en de vroegere sfeer op te snuiven. Van harte welkom!

OPGERUIMD STAAT NETJES!

Weg met die afvalberg op school, want een propere school is een gezellige school! Dat was de uitdrukkelijke wens van de JKK-leden. Een duidelijke boodschap voor een nettere schoolomgeving. Een nee tegen een  vuile speelplaats vol papiertjes en ander afval, een  ja voor propere gangen en klaslokalen. Oktober en september hebben ons geleerd dat er nog veel werk aan de winkel is.

POMPOENACTIE JKK!

JKK trekt met de verkoop van pompoensoep, gemaakt van verse lokale pompoenen, de aandacht op de klimaatverandering. Om deze verandering binnen de perken te houden, moet ervoor gezorgd worden dat we zo weinig mogelijk of liefst geen fossiele brandstoffen (benzine, kerosine (vliegtuigbrandstof), steenkool, aardgas) gebruiken. Wat onze voeding betreft, is het een goed idee dat we lokaal en seizoensgebonden voedsel eten. Het is ook beter om groenten en fruit te eten die niet met pesticiden bespoten zijn. Daar blijven resten van over in het eten, wat niet gezond is voor ons. Bovendien maken ze ook het bodemleven kapot en verhinderen ze de aanmaak van stoffen in de planten die belangrijk zijn voor ons. Met deze groene boodschap trokken de JKK-ers naar de verschillende klassen op het college.

EXAMENS

De examenroosters zijn gekend, tijd dus om te plannen en  in te schatten hoeveel tijd er nodig is om de leerstof voor het examen verwerkt te krijgen.

KERSTBEURS VOICE!

Met deze nieuwe actie hopen wij de kerstsfeer op school wat te stimuleren. Op de speelplaats zullen er verschillende kerststandjes staan. Je krijgt tevens de kans om een goede daad voor Kerst te volbrengen. Iedereen die wil, mag een cadeautje meebrengen. Heb je een boek dat je niet meer wil lezen, een kledingstuk dat je niet meer draagt, of misschien een oude knuffel? Neem het zeker mee naar school en we pakken het op onze kerstmarkt samen in. We zullen er nadien voor zorgen dat ze naar het leger des Heils of Nasci gebracht worden. Beide zijn doelen voor kansarme mensen. In ruil voor een cadeau krijg je een bonnetje voor een warme chocomelk. Daarbuiten krijg je ook de kans om van een lekkere versnapering te genieten.

De beurs vindt plaats op vrijdag 19 december 2014, van 9.00u. tot 12.00u. Dit is op de dag van de functioneringsgesprekken na de examenperiode. Indien het regent of sneeuwt zal je ons weten te vinden in de sporthal.

Tot dan, groetjes VOICE