U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 6 – TWINTIGSTE JAARGANG – 26 JANUARI 2015

VAN DE REDACTIE

We zijn 2015 met veel onrust ingevlogen: internationaal onrecht dat ook bij ons niet onbewogen is voorbij gegaan, een blijvend wantrouwen in de politiek, veel te veel wind voor de tijd van het jaar,... Dit alles klinkt en is ook zeer pessimistisch, maar laten we niet vergeten dat dit een zeer grote betrokkenheid teweegbrengt. Mensen komen samen, tonen nu meer dan ooit hun nood aan samenhorigheid en vrede. De warmte die dit alles teweegbrengt moeten we koesteren en nog aanwakkeren. Dit zal de energiebron moeten worden om de chaos waarin we ons  bevinden te kenteren. Bij verandering hoort nu eenmaal chaos. Laten we dus niet verglijden in escapisme, maar van vele kleine beginnetjes samen iets groots maken. Ook als school hebben we hier een grote steen toe bij te dragen.

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering.

Wij gedenken de grootvader van mevr. Geeroms (leerkracht Nederlands), de overgrootvader van Marthe Vermeire (2E) en oud-leerling Patrick Hellinckx, afgestudeerd in 1978 in de Latijn-wiskunde.

SOS MAROKKO

Op zaterdag 7 februari vertrekken de leerlingen van 5 en 6 Humane Wetenschappen naar Marokko. Ze zullen er aan vrijwilligerswerk doen in een SOS Kinderdorp in het Noorden van Marokko, Imzouren. Naast de Franse lessen en de speelpleinactiviteiten die de leerlingen in het Kinderdorp organiseren, staan er ook enkele bezoeken aan Nador, Melilla en Imzouren op het programma.
Geïnteresseerde thuisblijvers kunnen hun avonturen en ervaringen volgen via de blog op https://hwnaarmarokko.wordpress.com

SKISTAGE WAGRAIN

In de bergen is de sneeuw ondertussen  met bakken uit de hemel gevallen, de skipistes zijn klaargemaakt en de Stubes opgewarmd. De mensen zijn verwittigd van onze komst en in ons buikje begint het volop te kriebelen.
U hoort het goed, de nieuwe troonopvolgers, mevr. Bruylandt, dhr. Vancauwenbergh en dhr. Van Cauwelaert hebben niet stilgezeten. De voorbereidingen zijn afgerond.  Het skiteam is er klaar voor. De wissel van de macht is rustig en vlot verlopen en heeft het team niet veranderd.  De aftredende koningen van Wagrain,  dhr. Saviolo en dhr. Moerenhout, gaan nog steeds mee, maar hebben besloten het iets rustiger aan te doen in de voorbereiding. Wij danken hen enorm  voor hun inzet de afgelopen 30 jaar. Wij hopen dat zij nog vele jaren meetrekken naar Wagrain om de pistes te bedwingen en de kinderen te leren wat sneeuwpret en wintersport betekenen.

INSCHRIJVINGEN EERSTEJAARS 2015-2016

Met het nieuwe kalenderjaar zijn ook de inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar gestart. Om de maximumcapaciteit van 701 leerlingen niet te overschrijden, worden in het eerste leerjaar voor het schooljaar 2015-2016 maximum 160 leerlingen aangenomen. De voorrangsregeling liet ons toe reeds 60 broers-zussen en kinderen van personeelsleden in te schrijven. Er blijven nog 100 plaatsen voor nieuwe leerlingen. Het lijkt wel of we de cijfers afgerond hebben!
Onze leerlingen maken steeds goede mondreclame en we namen ook deel aan de scholenbeurzen in Wemmel, Meise en Grimbergen. Kent u toch nog een zesdeklasser die graag nog onze informatiebrochure ontvangt, dan kan hij die ophalen bij mevr. Delgouffe aan het onthaal.
Om in september 2015 te kunnen starten volgen de ouders best nauwgezet de procedure die deze maand gestart is. De eerste stap is digitaal op de website www.inschrijveninbrussel.be en vooral de tijdsregistratie op dinsdag 24 februari 2015 om 13.00u. mag niet uit het oog verloren worden. Met uw vragen kunt u bij de directeur, mevr. Thielemans, terecht. Hieronder de procedure in een notendop.

  1. Aanmelden via het web – 05/01/2015 tot 30/01/2015

  2. Controlegesprek op de school van uw eerste keuze – 03/02/2015 tot 13/02/2015

  3. Tijdsregistratie via het web – dinsdag 24/02/2015 om 13.00u.

  4. Uw kind inschrijven of een bewijs van niet gerealiseerde inschrijving halen op school – 02/03/2015 tot 03/04/2015

  5. Vrije inschrijvingen – 21/05/2015 tot 31/08/2015

SMS BEURS EN STARTDAG

Op de laatste schooldag van 2014 vond de SMS-beurs plaats voor alle vijfdejaars. Ze konden er meer uitleg krijgen over de projecten en verschillende zesdejaars stonden klaar om een extra woordje uitleg te bieden. Vervolgens dienden de leerlingen het project van hun keuze in.
Vrijdag 13 februari gaat de sociale stage officieel van start. Tijdens deze startdag maken alle vijfdejaars kennis met hun project en de begeleiders van dit project. Er worden ook allerhande activiteiten georganiseerd om een goede aftrap te garanderen!

LEEFSLEUTELOUDERAVOND

Op donderdag 22 januari nodigden we alle ouders van de eerstejaars uit voor een kennismaking met het project Leefsleutels. We kunnen terugblikken op een zeer geslaagde avond. De leerlingen van het eerste jaar verwelkomden hun ouders met een receptie. Daarna namen de ouders, onder begeleiding van de klassenleerkrachten, enthousiast deel aan de leefsleutelactiviteiten. Vierde- of vijfdejaars, onder leiding van mevr. Heyvaert, organiseerden ondertussen leuke activiteiten voor de eerstejaars en hun jongere broers en zussen. Ter afsluiting werden de ouders uitgenodigd voor een gezellige babbel en een drankje in onze bar.

NIEUWS VAN VOICE

Op vrijdag 19 december vond de eerste kerstmarkt van Voice plaats in de sportzaal. Er werden toen allerlei cadeaus ingezameld voor het Leger des Heils, een goed doel. Alle leerlingen die naar de kerstmarkt kwamen, konden ook genieten van taart en chocomelk. Het was een zeer gezellige bedoening en er werden zeer veel cadeaus ingezameld. Deze werden dezelfde middag nog opgehaald en zijn ondertussen in goede handen. Bij deze willen we alle gevers nog eens extra bedanken. We zullen dit volgend schooljaar zeker en vast herhalen!
Dinsdag 10 februari organiseert Voice naar jaarlijkse gewoonte carnaval, waarbij iedereen verkleed naar school mag komen. Er komt muziek op de speelplaats, een best-verklede-lerarenverkiezing en nog veel meer! Plezier gegarandeerd! Iedereen kan dus op zoek naar de ideale out-fit.

STUDIEKEUZEBEGELEIDING

Vrijdag 9 januari trokken alle zesdejaars richting Haasrode voor de SID-in beurs. Dat is een beurs waar alle hogescholen en universiteiten de toekomstige studenten van Vlaanderen opwachten om antwoord te geven op de vele vragen waar ze nu mee zitten. Een studierichting kiezen is zeker niet evident en is een complex proces. Als school trachten we onze leerlingen hier heel bewust op voor te bereiden. Reeds in december kregen ze van Febe Deschout en Jorien Huysentruyt, de CLB-medewerkers, uitleg over de BAMA-structuur en leerkrediet. Ter voorbereiding van de SID-in beurs kregen alle zesdejaars een les van mevr. Vanoverbeke. Daarin werd het accent gelegd op het feit dat het maken van een studiekeuze een proces is, op het zinvolle van de SID-in beurs en op de resultaten van de Vlaamse studenten en van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs. Vrijdag 6 maart worden ook nog oud-leerlingen uitgenodigd om hun ervaringen met onze toekomstige studenten te delen. Voor deze avond worden ook de ouders uitgenodigd. Het programma start om 19.00u. in het auditorium met een plenum waar we oud-leerlingen laten getuigen over een aantal algemeenheden: de overgang van Ruusbroec naar het hoger onderwijs, de examenregeling, het kotleven,… Daaruit zal snel ook blijken dat elke studentenstad haar eigen methodes heeft. Het tweede deel, omstreeks 20.00u., verloopt apart voor de ouders en de leerlingen. Terwijl de ouders de gelegenheid krijgen om de uitleg die Febe en Jorien in december aan de leerlingen gaven te horen, kunnen de leerlingen per studierichting terecht bij de oud-leerlingen met zeer specifieke vragen. Ten slotte nodigen we de leerlingen ook uit om hun studiekeuze eens te bespreken met een van hun leerkrachten. Wij hopen dat ze op deze manier sterk aangemoedigd worden om zeer bewust en doordacht om te gaan met deze zeer belangrijke keuze. Het is per slot van rekening aangetoond dat dit de slaagkansen beduidend vergroot.

CHARLIE HEBDO

De aanslagen in Parijs hebben de hele wereld geraakt. En ook wij hier op Ruusbroec leven mee met de families van de overleden cartoonisten. In de lessen kwamen de leerlingen met vragen aanzetten en ook uit de bezinningsmomentjes in het begin van de dag bleek de betrokkenheid groot. Daarom werd er op donderdag 25 januari even stilgestaan bij de opeenvolgende gebeurtenissen. De kapel stond die middag open voor iedereen die zijn steun wilde betuigen of, solidair met de Parijzenaren, het stil wilde maken. Een aantal leerlingen en leerkrachten kwamen een kaarsje aansteken voor de overledenen in de hoop dat zoiets nooit meer zal gebeuren. Leerlingen uit het eerste jaar zaten aandachtig te lezen bij de krantenmuur en stelden nieuwsgierig vragen aan mevr. Vanaenrode (leerkracht godsdienst). Er hingen artikels over de aanslag  en over de mars in Parijs, waar maar liefst 1,5 miljoen deelnemers manifesteerden tegen terreur. Ook de leerlingen werden uitgenodigd om te reageren op deze wrede aanslag. Lees hier enkele oprechte reacties van leerlingen en leerkrachten:

Dit is geen geloof. Dit is geweld!

Waar gaan we naartoe als mensen zelfs hun mening niet meer mogen uiten.

Dit kan niet!

Mijn liefde en steun voor de slachtoffers in Parijs, voor de (vergeten) slachtoffers van Boko Haram in Nigeria en bij uitbreiding aan alle slachtoffers van zinloos geweld.

Omdat liefde het kwade steeds overwint. Samen één, nooit alleen.

Met dank aan de helpende handen van 3G. (mevr. Goeman)

Donderdag 5 maart 2015 (20.00u.): THEMA-AVOND OUDERCOMITE rond focus en concentratie

Digitale detox, de geest weer scherp krijgen, dat lichaam weer fit,… Er bestaan heel wat manieren om de focus te herwinnen en de concentratie weer 100% te krijgen!
Het is met een karrevracht aan bruikbare en handige tips voor jong en oud dat performance coach Wim Rombaut zijn publiek telkens weet te verblijden. 
Zegt het u wat? Noteer dan alvast de datum van donderdag 5 maart 2015 in uw gloednieuwe zakagenda of de kalender van uw smartphone. Want om 20.00u. die dag nodigt het oudercomité u van harte uit op zijn jaarlijkse thema-avond in het auditorium van de school.