U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 7 – TWINTIGSTE JAARGANG – 12 FEBRUARI 2015

VAN DE REDACTIE

Na het carnavalsweekend  start op Aswoensdag de vastentijd, een tijd om tot inkeer te komen, om even aan zelfreflectie te doen. We hebben tijd om op adem te komen tijdens de krokusvakantie, te genieten van de steeds langer wordende dagen en uit te kijken naar wat gaat komen (advent).

We hebben licht nodig om onze schaduw te zien. Licht om onze duistere kantjes weg te moffelen in het duister, dat dan achter ons ligt.

Wij kunnen het zelf niet zien, gelukkig. De vastentijd roept ons op onze schaduw in te kleuren en vrij te maken van wat ons onvrij maakt.

 

PROJECTDAGEN 2015

De projectdagen in de drie graden hebben weer heel wat in petto. In de eerste graad draait alles rond de duurzame stad. Thema's als recyclage, gezonde voeding (duurzaam ontbijt) en duurzaam houtgebruik worden niet uit de weg gegaan en dieper uitgewerkt in verschillende workshops, die voorbereid en begeleid worden door de leerkrachten. Hilde Frateur brengt liedjes rond duurzaamheid met als apotheose een gezamenlijk lied in het auditorium. Er zijn workshops rond vuur (Shakti) en instrumenten (Notenboom), er is film (Les Barons) en natuurlijk is er de afsluitende voettocht, die dank zij de vele  sponsors een mooi bedrag in het laatje brengt. De opbrengst wordt verdeeld over drie projecten: SOS-Kinderdorpen, het Kinderkankerfonds en BOS+.
De leerlingen van het derde jaar gaan dieper in op het gezondheidsthema. De zeven klassen hebben een verschillend programma met enkele vaste ingrediënten: toneel rond cyberpesten (antipestweek), drugspreventie en een  gezond ontbijt. Verder staan op het gezondheidsmenu:  workshops rond relaxatie, rugschool, Pilates en EHBO, een interactieve sessie rond alcoholgebruik, het bespreken van de  holebiproblematiek, een bezoek  aan Aquiris (waterzuivering) en aan Recyclis (recyclage en composteercentrum). Tot slot zal 3 LB1 ons een gezondheidsparcours voorschotelen. Het wordt druk, druk, druk.

De vierdejaars doorlopen een tweedaagse sociale stage. Zij zullen zich in verschillende kleuterscholen inzetten en voor Natuurpunt, Oxfam, Poverello, een Vogelopvangcentrum, alsook bij Lethas (Brussel)  of in Blijdorp (Buggenhout). Een kleine groep van vierdejaars gaat op verkenning in Brussel om de sociale verschillen van de hoofdstad beter te leren ervaren.

Het vijfde jaar biedt op donderdag een gevarieerd programma: Aken is het doelwit voor de talenrichtingen, er is de wetenschapsdag van de wetenschappers en de economische dag voor de richtingen economie. Op vrijdag starten alle vijfdejaars met hun sociaal project. De zesdes bijten zich vast in de pooldagen.

JONGERENPARLEMENT

"Wat is het Jongerenparlement? Het heet in feite KRAS en is een discussie- en rollenspel. Ruusbroec zit in de groep Brussel, samen met nog vier andere Brusselse scholen. De drie Ruusbroecers spelen de rol van Global Witness. Per jaar zijn er een zevental bijeenkomsten, over het hele jaar gespreid. De zitting waarnaar iedereen uitkijkt, is de Overkoepelende Slotzitting op het eind van het schooljaar in mei. Dan krijgen we de gelegenheid om zoals echte politici te zetelen in de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement. Elke sessie bestaat uit drie delen: de eerste discussie, een pauze met hapjes en drankjes (essentieel !), en een tweede discussie. In elke discussie wordt een voorstel of motie van een groep rollenspelers voorgelezen. Daarna mogen de andere groepen om verduidelijking vragen. Ten slotte wordt er gedebatteerd en gaan we op zoek naar een compromis. Een sessie is pas geslaagd als er een aantal voorstellen (met of zonder amendementen) wordt aanvaard.

“Ik heb bij KRAS niet alleen geleerd hoe een wetsvoorstel werkt, ik heb ook veel opgestoken over het thema van dit jaar, namelijk globalisering. Bovendien leer ik er mijn mening formuleren voor een publiek. En nieuwe mensen leren kennen op andere Brusselse scholen is ook een pluspunt van KRAS".

ANTIPESTWEEK

We zouden het ook gewoonweg de vriendschapsweek kunnen noemen. Geen enkele vorm van pesten heeft een plaats op ons college. Neen, wij gunnen elkaar alle licht.

Licht waar nodig, schaduw als de hitte van de dag weegt: dat kunnen we voor elkaar zijn in de klas, op de speelplaats, in de sportclub of thuis.
Licht waar nodig, schaduw als de hitte van de dag weegt: dat is wat jongeren (mogen) verwachten van de ontmoeting met mensen op school aan wiens hoede ze zich toevertrouwen, in de klas , in de studiezaal,  op de speelplaats …(deels uit Pastoraal, VSKO)

LAATSTE 100 DAGEN 2015

We stonden ervoor en we moesten erdoor!

Het begon niet met Een nacht in het museum, maar wel met een nacht in de turnzaal en in de Forumzaal! De sfeer was op en top, net zoals de pizza’s. De school werd ’s avonds al omgetoverd in een weelderige jungle. We waren zo bezig met voetballen, zwemmen en gezellig kabaal maken, dat we niet beseften dat de buren moesten slapen… De politie kwam dus even aan onze oren trekken rond 00.30u. Vrijdagochtend  had de school nog nooit zo’n dierentoeloop meegemaakt, maar iedereen was welkom. Met de apen, leeuwen, slangen en noem maar op kon ons feest beginnen. Na een Ruusbroecontbijt werd het tijd om onze show voor te bereiden. Tegen 12.30u. zat de turnzaal vol met nieuwsgierige leerlingen en leerkrachten. Het enthousiaste publiek zorgde eveneens voor het succes van de show. De schitterendste act was zonder twijfel, dat dhr. De Braekeleer als een echte aap op een-twee-drie tot boven in de touwen klom! De striptease van de jongens en de meisjesdans kregen ook een warm applaus. Het was met een hoofd vol prachtige herinneringen dat we om vier uur de school verlieten. De zesdejaars anno 2014-2015 bedanken nu al de school, de directeur, de leerkrachten en de leerlingen die hieraan meewerkten en wensen alvast succes aan de volgende lichting.  (Jolan Van Bogaert)

ATLETIEK

Een aantal leerlingen uit de  tweede en derde graad namen op 4 februari deel aan de Open Vlaamse Indoorkampioenschappen Atletiek in de Topsporthal in Gent. Hanne Kegels (aangesloten bij Atletiekclub Grimbergen) behaalde de derde plaats in het verspringen!

RUUSBROECQUIZ

Een puike organisatie, 45 ploegen en leuke vragenronden, wat heb je meer nodig om de sportzaal om te toveren tot een waar quizparadijs? Het team Pastapoera, dat uitsluitend bestond uit leerkrachten van het college, behaalde een eervolle tiende plaats.   

SCHAAKKAMPIOENSHAP

Voor het eerst heeft ons college deelgenomen aan de schaakkampioenschappen voor scholen. Het werd meteen een groot succes. Ruusbroec behaalde mooie ereplaatsen. Zilver ging naar Nina (2de graad), Jonas (1ste graad), Stef (1ste graad) en Alim (1ste graad). Dhr. Vrijsen was een echte hulp, want hij heeft hard gesupporterd. (Alim Liman)