U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 6 – EENENTWINTIGSTE JAARGANG – 29 JANUARI 2016

VAN DE REDACTIE

Het is steeds weer opnieuw zoeken naar evenwicht. Tussen schoolwerk en ontspanning; snelle digitale communicatie en tijd nemen voor een goed gesprek met echte lichaamstaal i.p.v. smileys; gezond eten en snoep; ruimte geven aan jongeren en straffend optreden; voldoende nachtrust en nog even in de zetel kruipen voor de tv; een goed boek en een roddelblaadje; realiteit en onrealistische verwachtingen,…. Het is de grote uitdaging waarmee ook onze jongeren dagelijks geconfronteerd worden. Ons hiervan bewust zijn is alvast een goed begin. Volgende stap is proberen deze balans ook waar te maken.

 

 

LIEF EN LEED

Afscheid nemen is met zachte vingers, wat voorbij is, dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering (Ward Bruyninckx)

Wij gedenken de grootvader van mevr. Van der Mosen (leerkracht cultuurwetenschappen, Nederlands en geschiedenis) en van Amandine Kohn (2 MD), en de schoonzus van mevr. Willems (leerkracht wiskunde).

PROJECTDAGEN

De projectdagen in de drie graden hebben weer heel wat in petto. In de eerste graad draait alles rond diversiteit. Thema's als recyclage, gezonde voeding, vluchtelingen, worden niet uit de weg gegaan en dieper uitgewerkt in verschillende workshops, die voorbereid en begeleid worden door de leerkrachten. Theater De Mus brengt ongetwijfeld een gesmaakte uitvoering van Splinters en Balken. De activiteiten op donderdag zijn klasoverstijgend, wat uiteraard helemaal nieuw is in de projectdagen van het eerste en tweede jaar. Ook de voettocht op vrijdag steekt in een nieuw kleedje. Er zijn nu twee lussen af te leggen in de buurt van het college; onderweg krijgen de deelnemers allerlei opdrachten. De opbrengst van deze gesponsorde tocht wordt verdeeld over vier projecten, die te maken hebben met kinderkankeronderzoek en vluchtelingenproblematiek.

De leerlingen van het derde jaar gaan dieper in op het gezondheidsthema. De zeven klassen hebben een gevarieerd programma met de volgende ingrediënten: drugspreventie, gezond ontbijt, verkeersveiligheid, toneel, capoeira, EHBO…  én een waar gezondheidsparcours op vrijdagnamiddag.  Twee klassen krijgen de gelegenheid een bezoek te brengen aan Aquiris (waterzuivering) en aan Recyclis (recyclage- en composteercentrum).

De vierdejaars doorlopen een tweedaagse sociale ministage. Zij worden verwacht in de  kleuterscholen van het Prinsenhof, het Schooltje van Oppem en de Sint-Jozefsschool. Zij zullen zich daar inzetten voor Natuurpunt, Oxfam, Poverello, het Vogelopvangcentrum in Londerzeel, alsook bij Lethas (Brussel)  of in Blijdorp (Buggenhout). Een groepje vierdejaars gaat op verkenning in Brussel om de sociale verschillen van de hoofdstad beter te leren ervaren. Deze leerlingen zullen ook het gezondheidsparcours van de derdejaars voorbereiden en begeleiden. Tot slot is er een reportageteam op pad om alle activiteiten vast te leggen in een ongetwijfeld boeiende speciale editie van de Ruusbroec-info.

Het vijfde jaar krijgt op donderdag een gevarieerd programma voorgeschoteld: Aken is het doelwit voor de talenrichtingen, er is de wetenschapsdag van de wetenschappers en de humane wetenschappers trekken naar de Dossinkazerne in Mechelen. Op vrijdag starten alle vijfdejaars met hun sociaal project.

De zesdes bijten zich vast in de pooldagen.

THEMA-AVOND OUDERCOMITE

Het oudercomité organiseert jaarlijks een thema-avond. Donderdag 3 maart komt Leo Bormans, beter bekend als Ambassador of Happiness en Quality of Life. De uitnodiging voor deze avond ontvangen jullie per mail en vind je ook hier.

OLYMPIADES

Het is weer de tijd van de olympiades voor de derde graad. Leerlingen die graag wat extra uitgedaagd worden, kunnen hieraan deelnemen. Dat dit wel aanslaat bij hen, bewijst toch iedere keer weer de grote opkomst, zelfs op een woensdagnamiddag. Ook de leerlingen van de tweede graad kunnen deelnemen aan de wiskunde-olympiade. Voor chemie, biologie, fysica en aardrijkskunde is het nog even wachten tot ze in het vijfde jaar zitten.
Niet alleen de wetenschappelijke vakken komen aan bod. Er zijn ook extra wedstrijden voor Latijn, Grieks, Engels en Frans. Zo behaalde Tanguy Vanden Berghen (6 GrWi) begin januari voor de Platowedstrijd een eervolle vermelding. Voor de andere wedstrijden is het nog even wachten op de resultaten.

STUDIEKEUZEBEGELEIDING

Vrijdag 8 januari trokken alle zesdejaars richting Haasrode voor de SID-in-beurs. Een beurs waar alle hogescholen en universiteiten de toekomstige studenten van Vlaanderen opwachten om hun antwoorden te bieden op de vele vragen waar ze nu mee zitten. Een studiekeuze maken is er zeker niet eenvoudiger op geworden. Als school trachten we onze leerlingen al een aantal jaren daarop voor te bereiden. Reeds in december kregen ze van Febe Deschout en Natalie Niessen (CLB-medewerkers) uitleg over de BAMA-structuur en het leerkrediet.
Vrijdag 18 maart worden ook oud-leerlingen uitgenodigd om hun ervaringen met onze toekomstige studenten te delen. Ook de ouders zijn dan welkom. Het programma start om 19.00u. in het auditorium met een plenum waar we de oud-leerlingen laten getuigen over een aantal algemeenheden zoals de overgang van Ruusbroec naar het hoger onderwijs, de examenregeling, het kotleven,… Het tweede deel begint omstreeks 20.00u. Terwijl de ouders de uitleg krijgen die Febe en Natalie in december aan de leerlingen gaven, kunnen de leerlingen per studierichting terecht bij de oud-leerlingen met hun zeer specifieke vragen. Ten slotte nodigen we de leerlingen ook uit om hun studiekeuze eens te bespreken met een van hun leerkrachten. Wij hopen dat ze op deze manier sterk aangemoedigd worden om zeer bewust en doordacht om te gaan met deze zeer belangrijke keuze.

SPEELPLEINEN, ANIMATORS GEZOCHT

De Vlaamse Gemeenschapscommissie Speelpleinen organiseert ook in 2016 haar speelpleinwerking in samenwerking met Nederlandstalige scholen in Brussel. Daarvoor is zij op zoek naar enthousiaste animatoren vanaf 16 jaar. Folders zijn beschikbaar aan de leerlingenuitgang en bij mevr. Vanoverbeke.

ANTIPESTWEEK

Van 30 januari tot 5 februari 2016 kiest heel Vlaanderen opnieuw Kleur tegen Pesten. Jij ook? De Vlaamse Week tegen Pesten wordt jaarlijks georganiseerd in de week die voorafgaat aan de krokusvakantie. In 2016 is het centrale thema: Horen, Zien & DOEN! Die slogan staat op briefkaartjes (8 cent per stuk), die massaal verspreid mogen worden.

DIGITALE 40-DAGENRETRAITE

Op 10 februari 2016, aswoensdag, start de digitale 40-dagenretraite Eindeloos geduldige liefde. Inschrijven kan nu reeds door je mailadres op te geven. In tussentijd raden wij van harte onze dagelijkse gebedspodcast Bidden Onderweg aan. Info en inschrijven: http://www.ignatiaansbidden.org

KATOREN WORDT STILAAN UIT DE GROND GESTAMPT

“Weet je wat ik vannacht gedroomd heb? Ik droomde dat ik oud was en in een leunstoel zat die naast de koningstroon stond. In mijn droom keek ik opzij en zag ik de knieën van de koning, ik keek op om het gezicht te zien en toen… toen zag ik dat jij het was!”

Op 10, 11 en 12 maart is het zover, dan weten we wie de troon in Katoren zal bestijgen. Voor onze lieve hoofdrolspeelster echter in de buurt van die troon geraakt, hebben onze acteurs en actrices, onze danseressen, onze muzikanten en het decorteam nog heel wat werk te verzetten. Toch kunnen we jullie nu al verzekeren dat het schooltoneel ook dit jaar een topper wordt. Reserveer dus alvast een gaatje in jullie agenda, want we verwachten jullie massaal in het CC in Strombeek!

JKK

Naar jaarlijkse traditie organiseert JKK ook dit jaar een Dikketruienweek; die zal plaatsvinden tijdens de week van 15 februari, net na de krokusvakantie. Tijdens de Dikketruienweek zetten we de verwarming op school enkele graden lager om zo het verbruik te verminderen en daarmee ook de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het is de bedoeling dat iedereen zich wat warmer kleedt tijdens deze week. JKK zal allerlei leuke acties organiseren zoals ochtendgymnastiek en een warme-chocomelkverkoop.
Thuis kun je natuurlijk ook meedoen door de verwarming een graadje lager te zetten. Meer info over de actie en allerlei tips om energie te besparen staan op www.dikketruiendag.be . Goed voor het milieu, én voor je portemonnee.

VEGETARISCHE LASAGNE VAN JKK

Ingrediënten :

1 bos basilicum, 400 g spinazie, 1 snijbiet, 200 g witte paddenstoelen, olijfolie, 200 g ricotta, ½ bot munt, 1 bol buffelmozzarella, 200 g jonge Parmezaanse kaas, 250 g lasagna,

Voor de tomatensaus :

2 uien, 4 teentjes knoflook, 2 eetlepels tomatenconcentraat, 1 tl chilivlokken, 1 takje tijm, 1 blaadje laurier, 800 g tomaten uit blik, 1 eetlepel balsamicocrème, 2 eetlepels olijfolie, 250 ml groentebouillon, peper , 1 theelepels zout, 1 takje rozemarijn

Bereiding:

 1. Begin met de saus. Pel de ui en de look. Snij de ui fijn en doe die in een pan met twee eetlepels olijfolie. Pers de look bij de ui. Stoof aan.

 2. Voeg het tomatenconcentraat, tijm, laurier, rozemarijn en de chilivlokken (naar smaak) toe. 

 3. Voeg de groentebouillon en de gepelde tomaten toe. Roer om tot een mooie saus. Kruid met peper, zout en balsamicocrème. Zet het vuur zachter en laat 10 minuutjes pruttelen.

 4. Verwarm de oven voor op 200 ° C.

 5. Doe verder met de groenten. Ontdooi de diepvriesspinazie en laat uitlekken, of was en stoof de verse spinazie aan.

 6. Was en snij de snijbiet in kleine stukjes. Stoof aan in twee eetlepels olijfolie. Kruid met peper en zout.

 7. Snij de paddenstoelen in vier. Stoof ook die aan in olijfolie. Kruid met peper en zout.

 8. Meng de ricotta met de snijbiet. Doe er de spinazie bij. Kruid bij met peper en zout.

 9. Hak de munt en de basilicum fijn.

 10. Snij de mozzarella in stukjes.

 11. Schep wat tomatensaus in de ovenschaaltjes. Leg er blaadjes lasagne op. Bedek ze met het ricottamengsel, verse kruiden, mozzarella en paddenstoelen. Bedek opnieuw met lasagneblaadjes. Werk af met tomatensaus en geraspte Parmezaanse kaas. 

 12. Stop alles ongeveer 25 minuten tot een halfuurtje in de oven (op de stand ‘hete lucht’), tot het een krokant korstje krijgt.

Meteen opdienen!

SPAGHETTISLAG ROMEREIS