U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

Beurtelings Parkeren Digitaal

EDITIE 16 – VIJFTIENDE JAARGANG – 30 JUNI 2010

VAN DE REDACTIE

Dansen

Sierlijk, als de golven op de zee,
nam ze me met haar bewegingen mee.
Een pirouette,
op haar tenen en weer neer.

Van links naar rechts,
dat was het slechts.
Maar ik voelde me zo vrij,
want ze danste met mij.

Rani De Leener – 2 LB

GENIET ALLEMAAL VAN EEN WELVERDIENDE EN OVERHEERLIJKE VAKANTIE !

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de schoonbroer van mevr. Van Gysegem (leerkracht wiskunde), de grootmoeder van Bram (2 MC) en Niels (5 EcMT) Stockman, en de grootvader van Jorik (2 MD) en Bert (4 Gr) Antonissen.

KLEINE AANPASSING

In overleg met de leerlingenraad behouden we het gsm-strafbeleid, maar voegen er een tweede keuze aan toe. Ofwel blijft de gsm na gebruik binnen de schoolmuren vijf dagen op school ofwel kan de betrokken leerling ervoor kiezen een schrijftaak van één lesuur te maken. Na het correct uitvoeren van de taak kan de gsm om 17.00u. (op een gewone schooldag of om 13.00u. op woensdag) meegenomen worden. We bedanken de leerlingen voor het constructieve gesprek in deze moeilijke materie en kijken afwachtend uit naar de keuzes die de jongeren zullen maken. Het uitgesproken advies blijft om je gsm na de schooluren terug aan te zetten en je tijd op school gsm-vrij door te brengen. Dat kan de sociale contacten alleen maar ten goede komen!

DE ALLERLAATSTE SCHOOLDAG

Afscheid nemen van een schooljaar blijft een apart gevoel en voor twee collega’s is het deze keer definitief. Zowel mevr. Fouquet (leerkracht klassieke talen) als mevr. Van den Berghe (conciërge) zetten een punt achter hun schoolcarrière. In de praktijk is het lesgeven voor mevr. Fouquet eind december gestopt en heeft de conciërge dit schooljaar geen taken meer opgenomen, maar we vieren hun afscheid samen met (oud-)collega’s op 30 juni. We willen hen bedanken voor hun enthousiasme, inzet en hartelijkheid waarmee ze dag in dag uit op school waren. Het ga hen goed!

GASTGEZINNEN GEZOCHT !!!

Zoals jullie wellicht al weten vertrekken zeven van onze vijfdejaars volgende maandag voor vier weken naar Chili. Ze verblijven er bij gastgezinnen, lopen er school in een sj-college in Santiago en helpen er ook bij de wederopbouw na de aardbeving. Je kan hun verwezenlijkingen volgen via onze website.
In het eerste trimester (van 26 september tot 20 november) van volgend schooljaar brengen acht Zuid-Amerikaanse jongeren ons een tegenbezoek. Zij lopen school in een klas van het vijfde of het zesde jaar en verblijven (minstens de eerste van de twee maanden) bij de families van onze zeven projectleerlingen.
Op dit ogenblik zoeken we nog opvang voor de tweede periode (zeg: 25 oktober tot 20 november) voor drie meisjes.

Voor Lily uit Bolivië en voor Mary en Ani uit Colombië zoeken we gastgezinnen. Zij zorgen voor kost en inwoon gedurende deze periode en laten hun gasten deelnemen aan het normale familieleven ’s avonds, in het weekend en de herfstvakantie. De jongeren gaan gewoon naar school. Op geregelde momenten wordt er door de school een extra programma voor hen voorzien. Schoolkosten (uitstappen met de klas, boeken, …) zijn in elk geval voor rekening van de school.

Geïnteresseerde gezinnen melden zich bij de directie.

FUTURE HOPE

Van Marjolein Metselaar, oud-leerling en vrijwilliger bij het project Future Hope (dat onze leerlingen dit jaar tijdens de projectweek sponsorden, ontvingen wij deze brief, die we graag publiceren:

Future Hope is 22 jaar geleden in Kolkata, India, opgestart als opvang voor een kleine groep straatjongetjes. Inmiddels is de ngo uitgegroeid tot een thuis voor 150 jongens en meisjes en een school voor 250 kinderen. Het overgrote deel van de kinderen leefde voor ze bij Future Hope kwamen op straat en in de grote stations van Kolkata. Ze komen met de trein als zwartrijders uit het hele land hun geluk opzoeken in de grote stad en zijn vaak weggelopen van huis vanwege armoede en/of misbruik.
Voor ze bij ons terecht komen hebben de kinderen meestal weinig tot geen onderwijs genoten en moeten op school op het laagste niveau beginnen. In een speciale klas (fasttrack class) worden ze in snel tempo klaar gestoomd om in een van de normale klassen les te kunnen volgen. Op de Future Hope School wordt in het Engels les gegeven en dat is een grote uitdaging voor de nieuwkomers die meestal geen woord Engels spreken. Maar de kinderen zijn ongelooflijk leergierig en passen zich verbazingwekkend snel aan aan hun nieuwe leven op school.
Buiten de schooluren kunnen de kinderen zich uitleven met sport en kunsten. Future Hope heeft een succesvol rugbyteam en alle jongens spelen elk vrij moment van de dag cricket, de nationale sport van India. Veel van onze kinderen zijn ongelooflijk artistiek. Ze zingen, dansen, schilderen, tekenen, acteren en fotograferen erop los. Ieder jaar organiseert Future Hope een mela (een soort van jaarmarkt) waarop ze hun kunstwerken verkopen en in een show hun dans-, zang- en acteer-talenten laten zien.
Het belangrijkste wat de kinderen bij Future Hope vinden is een familie, liefde en geborgenheid. Verspreid over vijf huizen in de stad zitten 150 Future Hope broers en zussen met Future Hope ouders (ieder huis heeft zijn eigen houseparent). Het gevoel van ergens thuis horen en de kans krijgen om hun eigen toekomst te maken is wat ze op straat het meeste missen.
Future Hope heeft van JVR een donatie van €2500 mogen ontvangen dankzij de inzet van alle leerlingen tijdens de projectdagen. Voor het onderhouden van 150 kinderen zijn veel fondsen nodig en de donatie zal dan ook goed gebruikt kunnen worden. In naam van alle kinderen heel erg bedankt aan iedereen bij JVR!

Voor wie graag meer wil weten of wil zien wat er op dit moment zoal gebeurt bij Future Hope, kan een kijkje nemen op de website www.futurehope.net en doorklikken naar de nieuwsrubriek.

EPOS VLAANDEREN – EUROPAKLAS – COMENIUS

Mum, dad, grandpa, granny …tell us who we are.

Wij staan voor ons tweede Comenius- schooljaar en ook nu weer starten de vier partnerscholen hun Europese samenwerking op ons college. Het internationaliseringsproject van ons college sluit trouwens wonderwel aan bij het Belgisch voorzitterschap de volgende zes maanden.
In de maand oktober (op 7 en 8 oktober 2010) ontvangt Ruusbroec 12 leerlingen uit de partnerscholen om samen met onze eigen schooldelegatie dit Europees project weer op gang te schieten. Welke zijn onze doelstellingen?

 • samenwerken in groep (leerkrachten- leerlingen, leerlingen-leerlingen)
 • vergaderen met Engels en Frans als voertalen
 • werken aan een eigen webplatform (ICT)
 • fijne ideeën uitwisselen en leuke ervaringen opdoen
 • samen een project uitwerken en het voorstellen aan alle partners
 • een jeugdforum meemaken (locaties: Freudenstadt (D) en Parijs (F))

Wij zijn momenteel op zoek naar een twaalftal gastgezinnen om de buitenlandse leerlingen te logeren op 7 en 8 oktober. Naam en adres kunnen in dat verband gemaild worden naar co2@ruusbroec.be. Europe, here we go! Europe, nous voilà!

CULTUURDAG EERSTE GRAAD

Op dinsdag 11 mei zetten we met de eerste graad een flinke stap in de wereld en verruimden we op die manier verder onze culturele horizon.
De leerlingen van de eerste moderne trokken naar Brussel. In de voormiddag ontdekten ze op een speelse wijze via het metro-artspel heel wat kunst in de Brusselse metrostations.
In de namiddag werden zij rondgeleid doorheen de afdeling Egypte van het Jubelparkmuseum. Dankzij het aanstekelijke enthousiasme en de zeer diepgaande kennis van de gespecialiseerde gidsen konden we uitgebreid kennismaken met deze betoverende beschaving en dit prachtig stukje cultuur.
De eerstejaars uit de Latijnse richting brachten een bezoek aan het Provinciaal Archeologisch Museum te Velzeke. Workshops rond dagelijkse en militaire kledij uit het oude Rome en een bezoek aan het Romeinse museum en archeologische site stonden hier op het programma. Een boeiende ontdekkingstocht in het leven van de mensen in het oude Rome.
De klassen van twee moderne kregen in de voormiddag elk een creatieve workshop: zo ontworpen de leerlingen van 2 MA eigen fantasierijke T-shirts. 2 MB dook de opnamestudio in: van hieruit stelden ze zelf een eigen radiozender op met jingle, nieuws en weerbericht, verkeersinfo, en verschillende muzikale programma’s. De leerlingen van 2 MC kropen in de huid van supercreatieve designers, en ontworpen zeer originele kledij, terwijl de leerlingen van 2 MD de workshop Hoofd van Frankenstein volgden, van wie het gezicht vol schrammen, bulten en snijwonden staat. Tijdens deze workshop kwamen onze leerlingen met schmink en poeder in een wip tot bloederige snijwonden, opgezwollen brandwonden, duizenden rimpels en zombie-achtige smoelwerken...
In de namiddag kregen de klassen uit twee moderne een rondleiding in Living tomorrow. We konden hierbij een futuristische blik werpen op wonen, werken, winkelen en ontspannen in de toekomst. Indrukwekkende staaltjes van spitstechnologie!
De leerlingen van de tweede Latijnse bezochten onze noorderburen. Zij kwamen in het Archeondomein terecht in het verleden en verkenden o.a. prehistorische hutten, een middeleeuws dorp en Romeinse thermen. Ook woonden zij in een heuse arena een riddertornooi en Romeinse gladiatorengevechten bij.

Britt Storme van 1 MB gaf haar groep met deze foto een extra duwtje naar de eerste prijs van de zoektocht tijdens de cultuuruitstap Kunst in de metro. Ze mag bij mevr. Daelemans een prijs afhalen!

Enkele reacties van leerlingen:

Op 11 mei zijn we naar Velzeke gegaan. Toen we in Velzeke aankwamen, kregen we daar ’s morgens een rondleiding van een gids. Zij vertelde ons over de Romeinen en de Galliërs in Velzeke. Tijdens die wandeling zagen we een kerk met oude grafzerken alsook echte ovens van de Romeinen. In de voormiddag bezochten we ook een museum waar we interessante wegenkaarten, kamers, potten,… zagen. In de namiddag mochten we ons verkleden in Romeinse en Gallische vrouwen en mannen. En dan was de dag voorbij. Het was een hele leuke dag!

Jessica Swenne (1 LC)

Cultuurdag : workshop!
Met drie dagen vrij in het vooruitzicht, namen we nog deel aan een schminkworkshop. Het bleek veel leuker dan eerst gedacht. Met uitleg van een professional maakten we snijwonden, blauwe plekken en blauwe ogen na én kreeg iedereen nog een schaafwonde cadeau ook. De workshop heeft zijn doel bereikt, want zelfs mevr. Vansimpsen zag er heel even emo uit.

Tom Antonissen (2 MD)

Het metrospel vond ik tegelijk leuk en leerrijk: ik heb daar veel kunstwerken gezien die ik nog nooit eerder had gezien. Ik heb daar ook veel bijgeleerd over kunst in de metro waarvan ik vroeger het leeuwendeel meer als vandalisme beschouwde (graffiti,…). De met spuitbussen gemaakte fresco’s bij de halte de wand is een mooi voorbeeld van zo’n kunst.
Ik heb dankzij de vragen en uitleg bij de kunstwerken ook het idee waarmee de kunstenaar dat kunstwerk heeft gemaakt, beter begrepen (vb. beelden over de geboorte, de volwassenheid,… waarmee de kunstenaar de gevoelens die je in die periodes kunt hebben, wou weergeven).
In het Egyptemuseum was het in het begin een beetje vervelend, maar het werd naar het einde alsmaar boeiender. Ik vond de mythes die onze gids vertelde leuk (vb. de reis naar het leven na de dood,…), maar ook de uitleg over de mummies en over de versieringen in de schatkamer. Het is wel spijtig dat we niets over de piramides hebben gezien.

Boris (1 MC)

Een verrassende, boeiende, leerrijke én bovendien zonnige dag voor onze jongste leerlingen. Dank aan iedereen voor het enthousiasme en de positieve inzet.

GOED BEGONNEN

Na een overheerlijke vakantie start het schooljaar 2010-2011 op woensdag 1 september. Alle leerlingen worden om 08.25u. op school verwacht en brengen het grootste deel van de tijd met hun klassenleerkracht door.
Op donderdag 2 september volgen we de uurregeling van vrijdag. Het eerste en zesde jaar blijft een hele dag op school, tot 16.15u. Het tweede, derde, vierde en vijfde jaar heeft slechts zes lesuren, tot 14.35u.

SPORTPRIJZEN – SPORTMAN & -VROUW

BADMINTON EERSTE JAAR

 • jongens enkel : SAMY EL BACHAOUI
 • jongens dubbel : SAMY EL BACHOUI & LANDER IWENS
 • meisjes dubbel : HANNE DEBEURME & FRANCESCA KUIJER
 • dubbel gemengd : HANNE DEBEURME & LANDER IWENS

BADMINTON TWEEDE JAAR

 • jongens enkel : CEDRIC PICRON
 • jongens dubbel : GLEN JANSSENS & SIMON VAN CAMPENHOUT
 • meisjes dubbel : BRITT OLLIVIER & LAETITIA DEPOORTER
 • dubbel gemengd : BERT VAN HOLSBEEK & MARIE BRICHARD

BADMINTON DERDE JAAR

 • jongens enkel : THOMAS DE DYCKER
 • meisjes enkel : CHIARA DAL’BO
 • jongens dubbel : THOMAS DE DYCKER & WOUT THEYS
 • meisjes dubbel : CHIARA DAL’BO & PAULIEN NIJS
 • dubbel gemengd : THOMAS DE DYCKER & GERALDINE VANSPAUWEN

BADMINTON VIERDE JAAR

 • jongens enkel : WOUT DE LEEUW
 • meisjes enkel : SILKE DE BEURME
 • jongens dubbel : WOUT DE LEEUW & ARNAUD DELEY
 • meisjes dubbel : PEGGY STORME & ALEXANDRA BUESS
 • dubbel gemengd : CHRISTOPHE SCHELL & SILKE DE BEURME

BADMINTON VIJFDE JAAR

 • jongens enkel : TOM GOBIN
 • meisjes enkel : LAURIEN WOUTERS
 • jongens dubbel : PIETER UYTTENDAELE & STANISLAS VANLANDEGHEM
 • meisjes dubbel : KATRIEN HEIRMAN & ARIANNE SUYS
 • dubbel gemengd : LAURIEN WOUTERS & RUBEN BREMER

BADMINTON ZESDE JAAR

 • jongens enkel : SAM DE BEURME
 • meisjes enkel : EVA VANDER VELPEN
 • jongens dubbel : SAM DE BEURME & ARNO BUTTIENS
 • meisjes dubbel : EVA VANDER VELPEN & MARIE BEHAEGHE
 • dubbel gemengd : EVA VANDER VELPEN & SAM DE BEURME


VOLLEYBAL 4 - 4

eerste jaar : “DE SAMBA’S“

ARNE CURIAS – BENJAMIN DE WILDE – SAMMY VANBINSBERGE – MARGO BAUWENS

tweede en derde jaar : “KOM OP HAÏTI“

KORNEEL VANDOOREN – CHIARA DAL’BO – MICHAEL VALCKE – PIETER WALRAEVENS

vierde jaar : “DE KANGOEROES“

GUST SCHEERLINCK – PEGGY STORME – SIMON VOLCKE – SILKE DE BEURME

vijfde jaar : “DE LOLO’S“

WOUTERS LAURIEN – KELLY DANIOKO – SÖREN VANMULDERS – TOM GOBIN

zesde jaar : “DE 12 BALLEN“

ROBIN DE RIDDER – KLAAS GOETHALS – SEBASTIEN VANHOOF – MARIE BEHAEGHE

ZAALVOETBAL

 • eerste jaar meisjes : 1 LD
 • eerste jaar jongens : 1 LB
 • tweede jaar jongens : 2 MD
 • derde jaar jongens : 3 EcA
 • vierde jaar jongens : 4 LB
 • vijfde jaar jongens : 5 EcWi
 • zesde jaar jongens : 6 LaWi


SPECIALE SPORTPRESTATIES

judo : IAN VINCK - SUZANNE BLOTWIJK - NATHALIE BLOTWIJK
hockey : ARNAUD DELEY - FLORENCE DELEY
waterskiën : MATHIEU BOONE
petanque : MICHAEL DEGREEF
zwemmen : JARNE WOUTERMAERTENS
skiën Wagrain : ROXANNE SCHNEIDER - MAXIME VAN ERPS
snowboard Wagrain : THIBAUT GUYOT - SAMUEL VERMOTE


SPORTVROUW EN SPORTMAN 2010

sportvrouw : EVA VANDER VELPEN
sportman : THOMAS VAN DEN BOEYNANTS