U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

EDITIE 2 – TWEEËNTWINTIGSTE JAARGANG – 29 SEPTEMBER 2016

VAN DE REDACTIE

Pennen kunnen op papier
schreeuwen, vloeken, ketteren,
kunnen ook met veel bravoure
schallen en trompetteren,
maar ze kunnen ook heel zacht
een stil verdriet genezen,
met woorden die je nu en dan
 nóg es ’n keer wilt lezen.

(Toon Hermans)

 

 

LIEF EN LEED

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering. (Ward Bruyninckx)

Wij gedenken de vader van mevr. Ampe (leerkracht chemie), die tevens de grootvader is van Margoo Rossaert (5 MTWe).

WEEK VAN DE MOBILITEIT

Een week geleden organiseerde JKK (Jongeren Keren het Klimaat) de Week van de Mobiliteit. Dat is een project in samenwerking met de stad Brussel waarin de leerlingen de uitdaging aangaan om zo vaak mogelijk op een groene manier naar school te komen. Om dit te stimuleren, kregen alle groene gebruikers elke dag van JKK een stempel op hun mobiliteitskaartje. Wie aan het einde van de week 4 tot 5 stempels had behaald, werd extra in de watten gelegd door JKK: met een lekkere appel, een applaus, een warm onthaal en heel wat coole fietsgadgets.  Dit laatste om het gebruik van de fiets nogmaals te bevorderen. Want zeg nu zelf, het is toch ongelofelijk dat we nog steeds een drie ton zware bak verkiezen boven het gebruik van ons oh zo fascinerend lichaam, dat er juist van houdt om in de buitenlucht te vertoeven, te bewegen. Dat we er niet meer bij stilstaan dat we telkens enorm veel CO2 de lucht inpompen om afstanden te overbruggen op een steenworp hiervandaan. Juist dat is het doel van deze actie, dat niet alleen leerlingen, maar ook hun ouders zich bewust worden van de keuze die elke dag in hun handen ligt. Door leerlingen te belonen voor het gebruiken van de fiets of het openbaar vervoer, maken we duidelijk dat ze voor de juiste keuze zijn gegaan, zelfs al namen ze al jarenlang de auto. Bij JKK geloven we dat je elke dag opnieuw kan beslissen om voor het goede te kiezen. Dat is de mooiste les die we aan andere leerlingen en hun ouders kunnen doorgeven via deze actie. Om met een extra positieve noot te eindigen: de week van 19 september zal voortaan de geschiedenis ingaan als JvR's meest succesvolle mobiliteitsactie. Er kwamen maar liefst 430 (!) leerlingen en zeker 40 leerkrachten met de fiets, de bus, tram of de benenwagen naar school. Op 700 leerlingen en 70 leerkrachten is dat enorm veel. We zijn allemaal erg trots op deze prestatie en we hopen van harte dat sommigen nu de smaak te pakken hebben gekregen. (Jens VH)

ZWEMMEN OP SCHOOL

De leerlingen kunnen opnieuw vrij zwemmen op maandagmiddag van 12.45u. tot 13.15u. Voor de begeleiding zorgt dhr. Vrijsen.

LICHTAART 3

De vormingsdagen voor onze derdejaars vinden plaats op 13 en 14 oktober. De bestemming is het domein van de Hoge Rielen in Lichtaart. Het is de bedoeling dat de klas een hechte en sterke klasgroep wordt die de tweede graad op een fijne en succesvolle manier kan afronden. Rollenspelen, energizers en tal van leuke opdrachten staan op het menu. Ter plaatse kan de klas ook een project uitwerken of bedenken rond  gezondheid, het thema van de projectdagen in het derde jaar.

MAROKKO

De leerlingen van 5 HW en 6 HW gaan dit jaar opnieuw naar Marokko, deze keer met de  Bouworde. Tijdens deze inleefreis doen zij vrijwilligerswerk in een centrum voor straatkinderen in Taroudant. Om dit project financieel te steunen, maar ook om de kosten van hun reis te drukken, organiseren de HW-ers een geldinzamelactie.
Het is daarom dat zij jullie graag uitnodigen voor de brunch Ceci n’est pas un Brunch. Zij bieden typisch Marokkaanse specialiteiten aan, zoals de overheerlijke pannenkoekjes en andere traditionele zoetigheden uit Marokko. Voor wie die niet lust, is er natuurlijk een uitgebreid buffet met typisch westerse lekkernijen. Daarnaast kunnen er ook leuke prijzen gewonnen worden met de tombola.
Tickets kosten 10 euro voor jeugd en volwassenen, 7 euro voor kinderen (-12 jaar). Indien u niet kunt komen, maar het project wel wilt steunen, dan kunt u  steunkaarten kopen ter waarde van 5 euro. De tickets en steunkaarten zijn te koop bij de leerlingen van 5 HW en 6 HW. Tijdens de middagpauze zullen zij ook kaarten verkopen bij de mediatheek.

Iedereen van harte welkom op zondag 16 oktober vanaf 11.00u. in het Jan-van-Ruusbroeckollege (refter 3).

DAG VAN DE SPORTCLUBS

Op 12 september stonden de sportclubs in the picture. Duidelijk een succesformule, want een grote groep leerlingen was in sportplunje naar school gekomen. Hockeyers, voetballers, tennissers, jockeys … showden hun sportuitrusting en dansten deze speciale dag in op de speelplaats.

SPORTDAG

Maar liefst 9 bussen voor 5 verschillende bestemmingen stonden de leerlingen op te wachten op de Forumlaan. Het werd een sportieve hoogdag voor de leerlingen van het tweede tot het zesde jaar. Een ware survivalmix in Overmere, de afvaart van de Dijle, SUP (Stand Up Paddling), kickbike en een kopie van de highlandgames wakkerden het sportieve enthousiasme van de leerlingen aan.

SCHOOLTOELAGE

Een schooltoelage kan op verschillende manieren aangevraagd worden. Wil je dat online doen, dan surf ja naar www.studietoelagen.be. Je kan je aanvraag indienen van 1 augustus 2016 tot en met 1 juni 2017. Heb je hulp nodig? Bel dan  gratis 1700 of contacteer de afdeling Studietoelagen via het webformulier op www.studietoelagen.be/contact/vraag. Een gewoon aanvraagformulier ligt ter beschikking bij mevr. Van Gompel.

LICHTAART 1 : Een getuigenis van de monitoren

Lauren:

Lichtaart was alles wat we hoopten dat het zou zijn, misschien zelfs nog meer. Hannah (6 HW), Mathilde (6 HW), Ignace (6 LaMT) en ik waren de monitoren van het klasje 1 MD. We werden in Lichtaart vergezeld door hun enthousiaste persoonlijkheden. Zelfs al was het soms wel vermoeiend om ze allemaal in toom te houden en stil te krijgen, we hebben er nog altijd met volle teugen van genoten. De groepssfeer was prima en de activiteiten hebben ons nog dichter bijeen gebracht. Hiermee bedoelen we niet alleen de kinderen, maar ook wij, monitoren, zijn hechter geworden tijdens deze twee korte dagen. We zijn erg blij dat we kunnen zeggen dat de klas meer op elkaar afgestemd was toen we de bus terug opstapten om naar ons college terug te keren. Dit was een ongelooflijk leuke ervaring en wij zijn dankbaar dat we deze uitstap mochten bijwonen.

Xander:

Van samen eten, tot samen spelen. Wij hebben van alles kunnen doen in die drie droomdagen. Onze klasje, 1 LB, was enorm enthousiast. Wij hebben veel spelletjes kunnen spelen en iedereen deed altijd fantastisch mee. Daarnaast waren alle eerstejaars ook zeer volwassen. Dit was enorm fijn voor de sfeer van ons weekend. Je zou niet zeggen dat ze nog maar een week op Ruusbroec zaten. 1 LB is ook een zeer hechte klas, iedereen komt namelijk wel goed overeen met iedereen. Ik heb persoonlijk zeer hard genoten van ons uitstapje. Wanneer ik ons klasje nu nog in de gang zie op school, zijn ze nog steeds even vriendelijk. Ik ben dus enorm blij dat ik mee ben kunnen gaan naar Lichtaart en ik ben ook zeer dankbaar naar de school toe, dat wij zoiets mogen doen.

Anton:

De sfeer zat er al goed in bij het vertrek. De volle bus zorgde meteen voor veel sfeer. Iedereen had er zin in en al snel leerden we ons klasje, 1 LE, kennen. Een busrit en wat kennismakingsspelletjes later en ik wist dat dit een onvergetelijk weekend zou worden. 's Avonds genoten we van een dessertenbuffet om daarna te beginnen aan onze fantastische fluogames, een spel dat onze eerstejaars vol overgave gespeeld hebben. De volgende dagen vulden we met waterballonnen, escaperoom, een 60-minutenspel en we vonden zelfs een heuse eigen klasslogan uit : Wat maakt ons sterk? Teamwerk!. Net als onze klas genoten ook wij er met volle teugen van. Het was heel leuk om te voelen hoe de sfeer veranderde en hoe iedereen elkaar beter leerde kennen en appreciëren. Vrijdagmiddag kwamen we moe, maar enorm voldaan toe en konden we terugblikken op een topervaring met een topklas.

ZWITSERLANDAVOND

Het voorbije zomerkamp in Saas Bidermatten was voor alle deelnemers een echte topper. De klettersteig naar de Jäghihorn, het tentenkamp in het hooggebergte en de tweedaagse naar de Brittaniahütte waren onvergetelijke ervaringen. Dit en nog veel meer werd vastgelegd op foto en film. Mégane Lefèvre en Johan Baijot ontfermden zich over alle beeldmateriaal en hebben er een prachtige presentatie van gemaakt. Wil u de kampsfeer mee komen opsnuiven of opnieuw beleven, kom dan naar de kaas- en wijnavond op zaterdag 8 oktober 2016. Om 17.45u. is er dankviering in de Forumzaal en vanaf 18.15u. start de kaas- en wijnavond. Om 20.30u. start de fotomontage en om 21.30u. staat de filmvoorstelling op het menu. Voor meer informatie kan u zich wenden tot dhr. Croonenborghs, mevr. Eenens of dhr. Debraekeleer. Wie graag deelneemt aan deze avond kan zich inschrijven tot 4 oktober.