U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

EDITIE 3 – TWEEËNTWINTIGSTE JAARGANG – 28 OKTOBER 2016

VAN DE REDACTIE

Hier hebben we toch naar uitgekeken: de herfstvakantie. Tijd om even uit te slapen, te genieten van een herfstwandeling, lekker te niksen of toch wat schoolwerk op een rustig tempo in te halen.
Een vijfde van het schooljaar zit er alweer op en we kunnen nu al terugblikken op een goed gevuld programma. Heel wat foto’s zijn terug te vinden op onze facebookpagina.

De eerstejaars beginnen stilaan hun draai te vinden. De zesdejaars zijn het hier nog niet beu en bereiden zich al stilletjes voor op hun grote evenementen zoals hun laatste 100 dagen en het schooltoneel. VOICE is er dit schooljaar sterk ingevlogen en ook JKK heeft al heel wat sporen nagelaten. Onze jeugd bruist van de energie en de schitterende ideeën. Dat smaakt zeker naar meer.

 
 

 

LIEF EN LEED

Mevr. Termote is de trotse mama geworden van een flinke zoon, Louis. Mevr. Van Den Berge heeft er een tweede zoontje bij, Maurice. Proficiat aan de kersverse mama’s en papa.

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering. (Ward Bruyninckx)

Wij gedenken de grootvader van Eline (4 LB) en Sofie (5 WeWi8) Mareels, de grootmoeder van Isaac (2 LA) en Nick (3GrLa) Schamp, de overgrootmoeder van Jasper Declercq (6 WeWi6), de grootmoeder van Basile Van Haelst (1 LD) en de grootvader van Emmeline Brouwers (5 WeWi8).

NIEUWS VAN VOICE

Dat het een geweldig jaar voor de leerlingenraad en dus bij uitbreiding voor alle schoolgangers wordt, kunnen de meeste leerlingen ondertussen wel beamen. Productiviteit was ons uitgangspunt bij de aanvang van het jaar, getuige daarvan de vele acties die tot nu reeds verwezenlijkt zijn en die binnen de school voor de nodige sfeer en gezelligheid hebben gezorgd, maar ook ruimte boden voor communicatie en dialoog.
We zetten het jaar in met het gebruikelijke kwartiertje zomer, waar we de nieuwe leerlingen en de bekende gezichten een warm welkom wensten. Even later die maand, 22 september, openden we het gesprek over Smartschool. Een panel van leerkrachten en een panel van leerlingen uit het vijfde en zesde werden tegenover elkaar geplaatst om nieuwe inzichten te verschaffen over dit fenomeen. Dit bleek ons niet enkel stof te bieden voor verdere reflectie, ook merkten we dat het debat ontzettend aantrekkelijk was voor leerlingen en leerkrachten die nood hadden om hun meningen te ventileren. Voor herhaling vatbaar? Check!
Om deze serieuze aangelegenheid te verteren, zorgden we tijdens de Dag van de Leerkracht in de leraarskamer voor een licht streepje zelfgekozen muziek en een koffiebediening om U tegen te zeggen. Dit was onze manier om onze favoriete pedagogische verantwoordelijken te vieren. Blije gezichten? Check!
We zouden geen leerlingenraad heten als we ook niets voor de leerlingen in petto hadden. De jaarlijkse pannenkoekenverkoop kwam er aan het begin van deze maand. Een recordaantal pannenkoeken verkopen in een recordtijd moet en zal toch een voorbode zijn van een even spetterend schooljaar? En dan te bedenken dat we nog maar net begonnen zijn. Resterende twijfel die als sneeuw voor een jammer genoeg figuurlijke zon verdwijnt? Check!
We naderen het eind van oktober en iedereen weet wat dat betekent: Halloween! Ook hier laten we de gelegenheid niet voorbijgaan om dit gepast te vieren. In de gangen zal ijzingwekkend gegil weerklinken, schoolboeken zullen om de haverklap de lucht in vliegen en lichten zullen om onverklaarbare redenen uitvallen. Een dag griezelen? Check!
Indien u onze activiteiten op de voet wil volgen, kan u altijd terecht op de facebookpagina van de school waar over iedere activiteit foto's geplaatst worden om u een inkijk te geven in het reilen en zeilen van onze school https://www.facebook.com/Jan-van-Ruusbroeckollege-753971051395950/ .

Tot de volgende ruusbroecinfo! VOICE

JKK

Voice en JKK slaan de handen in elkaar om van vrijdag 28 oktober een onvergetelijke dag te maken: Halloween! Voice zorgt voor de versiering en JKK voor een paar versnaperingen. De koekjes die te koop zijn tijdens de kleine pauze worden vervangen door een gezonder alternatief: gepimpte halloween-mandarijntjes! Tijdens de middag verkopen we courgettesoep: zelfgemaakt door de leerlingen van JKK van lelijke groenten (groenten die normaal niet verkocht worden omdat ze niet aan de eisen van de gangbare vorm voldoen). Als dessert zijn er fruitbrochettes ondergedompeld in heerlijke chocolade. Met deze actie wil JKK seizoensgebonden groenten en fruit in de verf zetten.

OPENLESWEEK

De zesdejaars kunnen in de herfstvakantie tijdens de openlesdagen les gaan meevolgen met de studenten van het hoger onderwijs. Op die manier krijgen ze een goed beeld van de manier van lesgeven, maken ze kennis met de verschillende opleidingen en krijgen ze de gelegenheid om van het studentenleven te proeven. Een ideaal onderdeel van hun studiekeuzeproces. Voor meer info kunnen ze terecht bij de diverse websites van de onderwijsinstellingen.

FIETSCONTROLE

De donkere maanden staan voor de deur en dat maakt dat de zichtbaarheid in het verkeer steeds belangrijker wordt. Daarom voerde ons college een fietscontrole uit op dinsdag 25 oktober 2016 met als hoofddoelen het controleren van de fietsverlichting en de zichtbaarheid. We geven hier graag een overzicht van de controles:

aantal gecontroleerde fietsen en fietsers : 189

 • 21 fietsers waren volledig in orde (11%)

 • 171 fietsers hadden een werkend licht vooraan (91%)

 • 164 fietsers hadden een witte reflector vooraan (87%)

 • 118 fietsers hadden extra reflectoren aangebracht (voor) (63%)

 • 183 fietsers hadden reflectoren op de pedalen (97%)

 • 118 fietsers hadden extra reflectoren aangebracht (achter) (63%)

 • 177 fietsers hadden een licht achteraan dat goed werkt (94%)

 • 172 fietsers hadden een rode reflector achteraan (91%)

 • 77 fietsers droegen een fietshelm (41%)

 • 57 leerlingen droegen een fluovestje of iets fluorescerends (30%)

ROUW BIJ JONGEREN

Ook als je jong bent, kun je iemand van wie je veel houdt, verliezen. Leren leven met zo'n verlies is moeilijk, veel moeilijker vaak dan je zou denken. Je bent verdrietig, misschien ben je boos, in verwarring en je snapt er allemaal niks meer van. Allemaal gevoelens die horen bij rouwen. Rouwen is hard werken, dat merk je ook, want het kost veel energie. Je voelt je moe, ook al heb je niets gedaan. Misschien kun je je niet goed concentreren en minder hebben dan vroeger.
De gevoelens die je hebt, maken het niet altijd makkelijker. Soms voel je niets, terwijl je vindt dat je heel verdrietig zou moeten zijn. Sommige jongeren zijn kwaad, andere jongeren zijn verdrietig en het is ook normaal als je je angstig, jaloers of schuldig voelt. Soms razen we maar door en beseffen we niet meer met welk verdriet sommige mensen moeten leven. Volgende week is het niet alleen een weekje vakantie, waar we allen aan toe zijn. Het is ook Allerheiligen. Voor velen onder ons een moment waarop het verlies van een dierbare extra voelbaar is. Niet iedere jongere rouwt op dezelfde manier als jij. De een wil aandacht, de ander niet, de een wil erover praten, de ander wil juist niet met de gebeurtenis bezig zijn. En ook jijzelf wilt niet iedere dag hetzelfde. De ene dag ben je waarschijnlijk meer benaderbaar dan de andere. Dat hangt ook van je stemming af. De onhandigheid van mensen om je heen komt meestal niet voort uit onwil, maar uit onzekerheid en onwetendheid. Je kunt hen het beste helpen door te zeggen wat jij wilt.

AMNESTY INTERNATIONAL

We gaan de komende lessen werken aan een belangrijk project, zo begon mevr. Goeman op dinsdag de les. Onze klas was meteen enthousiast en we popelden om eraan te beginnen. We werkten vrijdag 21 oktober mee aan de Schrijf-ze-VRIJdag, georganiseerd door Amnesty International. Maar eerst moesten we kiezen wat we precies gingen doen en dat voorbereiden voor vrijdag. Ofwel maakten we een infobord over de executie van Mohammad (een 15-jarige jongen, veroordeeld in Iran) of een over kobalt in de batterijen van onze smartphone, tablets, laptops,… Onze klas (3 EcA2-HW) wou opkomen voor Mohammed Reza Haddadi. Hij werd op 12-jarige leeftijd veroordeeld voor een moord die hij niet gepleegd zou hebben. Ooggetuigen steunen zijn bewering van onschuld en de executie is al zes keer uitgesteld door protesten overal ter wereld. De bedoeling was dat wij op school brieven zouden schrijven en opsturen naar de Iraanse ambassade. Het was ook onze taak cakes te verkopen. De opbrengst van 200 euro was voldoende voor het kopen van de postzegels en om nog een extra centje te storten op de rekening van Amnesty International. Er werden maar liefst 153 brieven geschreven. We hadden nooit gedacht dat onze actie zo veel zou opleveren! Dat hebben jullie goed gedaan, lieve Ruusbroecers. Onze klas heeft natuurlijk niet alles gedaan. 3 LB1 heeft brieven geschreven voor de kinderen in de mijnen in Congo en ervoor gezorgd dat leerlingen zich bewust zijn van het probleem. Zo werd er een sticker op hun gsm gekleefd met de tekst: dit toestel bevat mogelijk kinderarbeid. Leerlingen uit het vijfde jaar, samen met mevr. Claeys, hebben de hele school op de hoogte gebracht van onze actie en eerstejaars hebben onze infoborden geplaatst en opgeruimd. We bedanken iedereen die heeft meegeholpen aan dit project, zonder jullie was het ons nooit gelukt. (Kato Aelbrecht, 3EcA2)

INSCHRIJVINGSPROCEDURE

De inschrijvingsprocedure voor schooljaar 2017-2018 staat op de website. Hier toch ook al een kort overzicht:

 • Broers en zussen van de huidige leerlingen (BZ) en kinderen van personeelsleden (KVP) schrijven rechtstreeks in van 09/01/2017 t.e.m. 20/01/2017.

 • Andere leerlingen:

  1. Aanmelden via het web – 09/01/2017 tot 03/02/2017 www.inschrijveninbrussel.be

  2. Controlegesprek op de school van uw eerste keuze – 30/01/2017 tot 17/02/2017

  3. Tijdsregistratie via het web – woensdag 22/02/2017 om 13.00 uur

  4. Uw kind inschrijven in de toegewezen school of een bewijs van niet gerealiseerde inschrijving halen op de betrokken school – 08/03/2017 tot 29/03/2017

  5. Vrije inschrijvingen – 23/05/2017 tot 31/08/2017

OUDERCONTACT EN WIJNBEURS

Vanwege de vrije dag op vrijdag 11 november is de ouderavond een week later dan andere jaren. Alle ouders kunnen een afspraak maken met de klassenleerkracht of een vakleerkracht op donderdag 17 en vrijdag 18 november. Beide avonden kan je ook eens langsgaan in de bar waar sec II de jaarlijkse wijnbeurs organiseert. Zeker de moeite waard om eens te gaan proeven en/of kopen.

OUDERCOMITE

Op de eerste vergadering van dit werkjaar mocht onze kersverse voorzitter al meteen een paar nieuwe leden verwelkomen.  De bestuursploeg en de werking van het OC werden kort voorgesteld, waarna er in kleine groepjes gebrainstormd werd over de invulling van het OC-werkjaar: welke thema's we graag aan bod zien komen en op welke manier we zouden vergaderen. Er kwamen heel wat productieve ideeën uit de bus; hiermee gaan we volgende keer verder aan de slag.
Mevro. Thielemans en dhr. Wastiels gaven uitgebreid feedback over de start van het nieuwe schooljaar, met veel aandacht voor het gebruik van Smartschool, een woordje uitleg bij de nieuwe samenstelling van het puntenrapport en een mooi overzicht van de activiteiten in september en oktober.
Na afloop van de vergadering werd nog gezellig nagekaart in de bar. Onze volgende vergadering vindt plaats op dinsdag 22 november.

SCHOLENCROSS

Op dinsdagmiddag 18 oktober vond de zesde loop voor goud plaats. Dit is een jaarlijkse loopwedstrijd van twee kilometer voor onze leerlingen van de eerste graad. Na ruim een maand van conditietraining en doelgerichte loopsessies tijdens de lessen LO, stonden er heel wat sportievelingen - onder wie ook enkele leerkrachten - aan de start. Onder luide aanmoediging gaf elkeen het beste van zichzelf. Daarom was er aan de finish voor elke deelnemer een leuke JVR-smiley-sticker met de welverdiende boodschap I did it!  Dikke proficiat aan alle deelnemers, and ... keep on running!

Ondanks het o zo ware cliché deelnemen is belangrijker dan winnen, een overzichtje van de winnaars:

meisjes eerste jaar: Silke Desmet (1 LC), Anne Ramon (1 MA), Clara Remacle (1 LD)
jongens eerste jaar: Siebren Wijns (1 MA), Manix Maisin (1 MD), Martin Bousse (1 MB)
meisjes tweede jaar: Hendrikje Van Eenaeme (2 MA), Diede Geeroms (2 LC), Lucie Delmeire (2 LC)
jongens tweede jaar: Victor Cuyvers (2 LB), Oliver Van den Neucker (2 GrLB), Brice Martin (2 GrLB)

4de ALGEMENE RUUSBROECQUIZ