U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

EDITIE 6 – TWEEËNTWINTIGSTE JAARGANG – 14 FEBRUARI 2017

VAN DE REDACTIE

Waarom schrijf ik

Ik schrijf omdat ik wil schrijven
dat ik gelukkig ben.

Op een dag zal het zover zijn
en zal ik schrijven-
met mijn tong tussen het puntje van mijn tanden,
en met rode oren en rode wangen;
ik ben gelukkig.

Als ik daarna ooit nog twijfel
en meen dat ik verdrietig ben of de wanhoop nabij
of zelfs reddeloos verloren,
kan ik altijd opzoeken wat ik werkelijk ben:
gelukkig.

Toon Tellegen
Uit: Gewone gedichten
Querido Amsterdam 1998

 
 

 

LIEF EN LEED

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering. (Ward Bruyninckx)

Wij gedenken de grootvader van mevr. Van Gompel (directiesecretaresse), de bobonne van mevr. Delgouffe (onthaal), de grootmoeder van mevr. Van Hoeymissen (leerkracht wiskunde), en de grootmoeder van Louise Goossens (6 LaWe).

MET STIP AAN TE DUIDEN IN DE AGENDA

De zesdesjaars nemen u een avond lang mee naar het Vlaanderen van de 18de eeuw. Franse soldaten marcheren door de straten, de rijken schenken hun glaasje nog eens vol en halen hun neus op voor het gepeupel, terwijl het gewone volk onderdrukt en uitgebuit wordt. Jan De Lichte - geen doetje, maar ook geen Robin Hoodje - neemt het op voor de armsten. Roven, plunderen, ... als dief alleen sta je niet sterk. De bende moet zich organiseren! Eén voor allen, allen voor één en zo voor geen chanterik peu!
De voorstellingen vinden plaats op donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 maart 2017 om 20.00u in CC Strombeek. Tickets zijn te koop bij de leerlingen, aan de avondkassa of via directiesecretariaat@ruusbroec.be.

OLYMPIADE-NIEUWS

We vermelden graag dat vijf leerlingen de tweede ronde van de chemie-olympiade hebben bereikt en dat  twee leerlingen naar de tweede ronde van de biologie-olympiade mogen. Ook voor wiskunde halen we een mooie score, want maar liefst zestien leerlingen van de derde graad en eveneens zestien leerlingen van de tweede graad stomen door naar de tweede ronde van de wiskunde-olympiade.

PROJECTDAGEN

Op 23 en 24 februari vinden de projectdagen plaats van de eerste en de tweede graad. De leerlingen van het eerste en tweede jaar kunnen voor een workshoppakket kiezen dat past in het thema: een brede kijk op de maatschappij. Het aanbod varieert van spelvormen tot extra muros activiteiten en op vrijdag een gesponsorde voettocht. De leerlingen van het derde jaar werken rond het thema gezondheid, terwijl de vierdejaars op korte sociale stage trekken. Tijdens deze twee dagen worden de lessen even gestaakt en primeert het werken rond een project.

DE ODYSSEE EEN ZWERVER KOMT THUIS

Donderdag 2 februari zijn de leerlingen van de richtingen 5 Grieks-Latijn en 5 Grieks-Wiskunde naar de première gegaan van de Odyssee, die in de KVS te Brussel te zien was.  Het werd een avond vol toneel, drama en literaire hoogstandjes.  Hoewel de voorstelling lang duurde (wel vier uur!), hebben we ons toch geen moment verveeld.  De omzwervingen van Odysseus en diens zoon Telemachos kwamen voor onze ogen tot leven en namen ons mee op een tocht doorheen de tijd naar het oude Griekenland van weleer.  De voorstelling was de gedroomde introductie tot het lezen van het echte werk van Homeros.  De volgende dag kwamen we met kleine oogjes, maar enorm voldaan aan op school.

(Zoë Hansoul, 5 GrLa )

LANGLAUFEN OP SIGNAL DE BOTRANGE

Toen het ook in België begon te sneeuwen, kwamen onze leerkrachten LO op het idee om te gaan langlaufen met de vierdejaars. Alles werd op korte tijd in elkaar gebokst en op woensdag 25 januari zaten we met z’n allen op de bus richting Signal de Botrange. Eens aangekomen, kregen we elk onze set langlauflatten, ieder naar zijn eigen maat. Vol goede moed vertrokken we voor een tocht van ongeveer 10 kilometer. Halverwege was het even op adem komen en tijd om de boterhammetjes te verorberen. Iedereen steunde iedereen zodat alle deelnemers gezond en wel aan de eindstreep kwamen. We genoten nog even na bij een warme chocomelk en keerden  goedgemutst terug naar huis.

(Pieter-Jan Berens, 4 EcB)

EEN DRUKKE JANUARIMAAND

Op het einde van dit schooljaar staan onze zesdejaars voor een belangrijke keuze:  wat na Ruusbroec? Op de scholenbeurs konden zij informatie vergaren en kennismaken met verschillende hogescholen.
In januari stond ook poëzie in de schijnwerpers. De leerlingen van het tweede jaar  kregen een workshop aangeboden en de eerstejaars konden kennismaken met Frank De Gruyter. De leerkrachten godsdienst maakten de leerlingen warm om de Damiaanactie te steunen door de verkoop van setjes stiften.

100-DAGENSHOW ZESDEJAARS

De 100-dagenshow in Ruusb(r)oec. Wat een leuke herinnering en wat een leuke kans om je jaargenoten toe te juichen en beter te leren kennen. Het was een once-in-a-lifetime- experience en ik ben er zeker van dat alle zesdejaars uiterst tevreden zijn over het verloop van de dag en de show. We hebben allemaal samen ons plezier gehad en uit deze dag iets moois kunnen halen dat ons voor de rest van ons leven zal bijblijven.

(Lauren Olbrechts, 6 MTWe)

SPORTIEVE SCHOOL

Margot en Hanne Kegels namen op 8 februari deel aan de Open Vlaamse Indoorkampioenschappen Atletiek in de Topsporthal te Gent. Beiden zijn aangesloten bij Vilvoorde Atletiekclub.
Margot Kegels  behaalde de overwinning in het hoogspringen! Haar zus werd vierde in het verspringen. Allebei haalden ze ook de finale van de 60m waarin ze een vijfde en zesde plaats bemachtigden. Zij mochten nadien samen op de foto met Europees Kampioen Thomas Van Der Plaetsen.
Wij mogen ons vanaf heden schaakkampioen van Vlaams-Brabant noemen. Jonas De Schouwer, Stev Fivez, Liman Alim en Senne De Leeuw hebben op woensdagnamiddag de Vlaams-Brabantse concurrentie van tafel geveegd. Het was een plezier om hen te mogen begeleiden en te zien hoe ze keer op keer hun tegenstanders te slim af waren. We mogen zeker spreken van een gedreven en talentvolle generatie schakers.  Een dikke proficiat aan onze kampioenen! Met hun winst wisten ze alvast een plaatsje af te dwingen in de Vlaamse Kampioenschappen. Wie weet welke plaats we daar kunnen veroveren... https://twitter.com/rob_televisie/status/829354488259559424

TYPISCH TIENERS

Het oudercomité van het Jan-van-Ruusbroeckollege nodigt u van harte uit op haar jaarlijkse thema-avond op dinsdag 14 maart 2017 om 20.00u. (in het auditorium).
Tijdens de tienerjaren van je kroost kan het er pittig aan toegaan. Er komt in een recordtijd zo veel op je af, dat je misschien af en toe het noorden kwijtraakt. Sarah Van Gysegem is redacteur van BOTsing, het magazine van de Gezinsbond voor ouders van tieners. Ze schrijft al zestien jaar over de opvoeding van tieners. Haar kennis en ervaring werden gebundeld in het pedagogisch handboek Typisch Tieners.
Sarah is zelf mama van drie pubers en doet graag haar verhaal over alles wat zo typisch is  aan tieners. Een verhaal over wispelturige hersenen en hormonen, draaiende ogen, slaande deuren en verschillende keren de eerste keer. Ze geeft eenvoudige tips om het samenleven met tieners vlot te laten verlopen, maar begrijpt perfect dat het niet altijd evident is om die tips toe te passen. Tieners opvoeden is af en toe stevig de mist ingaan. Beseffen dat dit mag, en dat er overal iets is, kan ongelooflijk veel deugd doen.

Deze avond is bedoeld voor ouders van kinderen tussen 12 en 18 jaar. De avond is gratis. Om organisatorische redenen vragen we u via oudercomitejvr@gmail.com ons te laten weten met hoeveel personen u wenst te komen. Hartelijk dank.