U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

EDITIE 7 – TWEEËNTWINTIGSTE JAARGANG – 17 MAART 2017

VAN DE REDACTIE

Toch zalig als de natuur weer tot leven komt. We zien het niet alleen in de natuur, we voelen het ook in ons lichaam. De energie stroomt weer volop.

De leerlingen vinden het minder erg uit de gangen gejaagd te worden, de toiletten krijgen weer rust. We hebben opnieuw meer moed om van gemaakte afspraken werk te maken. We kunnen terugblikken op geslaagde projectdagen, een schooltoneel waar we zoveel getalenteerde jongeren aan het werk konden zien, de Marokkoreis, Wagrain voor de derdejaars, acties van VOICE en JKK. We blikken vooruit naar de paasexamens, de Italiëreis, het Londenproject, Paris Découvertes, Wagrain voor de eerste graad en een heerlijke paasvakantie.

Die vele projecten geven een extra dimensie aan ons opvoedingsproject, waarin het abstract redeneren soms iets te centraal staat. Een opdracht waar we allen zo geëngageerd mogelijk aan samenwerken. Het is fantastisch een puzzelstuk van dit verhaal te mogen zijn.

 

LIEF EN LEED

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering. (Ward Bruyninckx)

Wij gedenken de grootmoeder van Stan Perquy (1 LC), de grootmoeder van Zara (1 LD) en Myrthe (3 EcB) De Prez, de grootvader van Sofie (1 MA) en Michiel (3 LB1) Proost, de grootmoeder van Joren (2 LC) en Nathan (4 LB) Tops en de schoonmoeder van dhr. Van Lier (leerkracht fysica en wiskunde).

THEMA-AVOND TYPISCH TIENERS

Dinsdag 14 maart mochten we dankzij het oudercomité Sarah Van Gysegem ontvangen in ons college voor haar lezing over Typisch tieners. Ze bracht als ervaringsdeskundige en journaliste voor de Gezinsbond op een zeer pittige wijze enkele anekdotes en vele tips. Dit vanuit een theoretisch kader en vele interviews met ouders, tieners, pedagogen. De thema’s die aan bod kwamen werden gebracht vanuit de eerste keer dat…. De eerste keer dat de badkamerdeur tegen je gezicht wordt toegeslagen, de eerste keer dat ze uitgaan, de eerste liefde en de eerste keer seks, de eerste keer dat ze hun paswoord aanpassen en je defrienden, …
De belangrijkste conclusies zijn dat af en toe de mist ingaan erbij hoort, dat veel babbelen en open communiceren wonderen doen. Grenzen stellen en goede afspraken maken horen bij de job als ouder en vragen veel energie. Hiermee consequent omgaan blijft een grote uitdaging. Jezelf een 3 geven voor gezelligheid, maar een 8 voor consequentie zijn normale zaken en horen bij deze fase. En ja hoor, het is een fase. Ze zijn dankbaar voor deze grenzen, maar zullen dat nooit laten merken. Het resultaat zijn enkel rollende ogen. Allemaal zeer herkenbaar.
De meegekregen tips geven opnieuw energie om met onze tieners op pad te gaan. Kon je er niet bij zijn, maar ben je wel geïnteresseerd : haar boek Typisch tieners is nog steeds te koop in de boekhandel. Zeker een aanrader.

MAROKKOREIS

De leerlingen van 5 en 6 humane wetenschappen trokken op 19 februari naar Marokko voor een tiendaagse inleefreis. Het werd een fantastische ervaring waardoor ieder op zijn manier geconfronteerd werd met een andere wereld en daardoor ook met zichzelf. Deze beleving werd een rijke en intensieve ervaring die we alle jongeren toewensen. De grootste confrontatie én het grootste geschenk was dankbaarheid. Voor ons is ondertussen alles zo vanzelfsprekend geworden, dat we veel minder genieten van de luxe en het comfort waarin we leven. Problemen worden daar op creatieve wijze opgelost of volledig gerelativeerd, terwijl wij hier al snel botsen op geklaag en veroordelingen. La vie est belle werd ook ons motto. Hopelijk voor ons hele verdere leven.

WAGRAIN KROKUSVAKANTIE

Naar gewoonte reed de bus tijdig voor. Na een uurtje aanmelden, valiezen volproppen en ouders uitwuiven, konden we aan onze heenreis beginnen. De leerlingen uitgelaten en de monitoren (lees leerkrachten) moe maar voldaan de projectdagen achter zich latend, verkeerden al seconden na het vertrek in een krokusroes. Na een rit van ongeveer 12 uur begroette een droog en niet te koud Wagrain ons met zijn welbekende hartelijkheid. Zoals gewoonlijk ging het gros van de leerlingen eerst hun ski- en snowboardmateriaal halen om daarna een portie Oostenrijkse chili con carne naar binnen te werken.
De deelnemers aan deze stage komen zichzelf tegen tijdens een eerste afdaling en weten zo in welke groep ze de rest van de week zullen zitten. Ondertussen verzinnen de verschillende snowboard- en skigroepjes een eigen naam en hebben de kinderen al après-skigewoontes aangenomen. Vrijdagmiddag werd onder een stralende zon afscheid genomen van de piste. Nog vlug douchen en tafelen en dan weer richting realiteit. Leve de toetsen en examens!

VALENTIJN EN CARNAVAL IN STIJL GEVIERD

Een jaarlijks lichtpunt in het midden van de winter : Valentijn. Dé dag om je geliefde in de bloemetjes te zetten. Dat konden wij op Ruusbroec niet zomaar laten voorbijgaan. We organiseerden een spel Are you the one? De leerlingen kregen een sticker met daarop de naam van een persoon uit een bekend duo, zoals Belle van Belle en het Beest. Doel : vind je match! De gelukkige duo’s kregen een romantische beloning. Het was duidelijk: er hing liefde in de lucht boven het Jan-van-Ruusbroeckollege.

21 februari : een regenachtige dag, maar bijna heel de school kwam in de gekste outfits. De sfeer zat er zeker in dankzij de leuke muziek en de gezellige spelletjes. Een geslaagde dag zonder twijfel!

VOICE

EARTH DAY

Op vrijdag 17 februari organiseerde JKK een Earth Day op school. Al gedurende enkele jaren doet onze school mee met de jaarlijkse dikketruiendag in februari, maar dit jaar besloot JKK er een schepje bovenop te doen. De ochtend begon in de meeste klassen met een bezinning over het belang van het milieu voor onze aarde. Vervolgens verkocht JKK tijdens de eerste kleine speeltijd voor het eerst ook appels in plaats van koekjes (wat binnenkort altijd zo zal zijn). Deze natuurlijke tussendoortjes zijn niet enkel gezond, maar brengen ook geen afval met zich mee. Vanaf de middag haalden we de elektriciteitsschakelaar naar beneden waardoor er (bijna) nergens meer elektriciteit was in onze school. Iedereen had plots het gevoel dat het nacht was. Het verschil was groot en dat was ook ons doel : de leerlingen bewust maken van de impact die elektriciteit heeft op ons leven. De aanpassing was er ook voor de leerkrachten die in de namiddag hun manier van lesgeven moesten aanpassen. Geen beamer, geen iPads, geen ICT, en de proefjes fysica rond elektriciteit ondervonden ook wat weerstand.
’s Middags konden de leerlingen ook meedoen aan de Grote Afval-Battle. De drie leerlingen die het meeste afval in gewicht verzamelden ontvingen een cinematicket. Die dag hielden we ook een zilverpapiercontrole omdat het vervuilend goedje verboden is op onze school. Door het grote succes van Earth Day zullen deze acties zeker worden herhaald in de komende jaren.

David Ameye, JKK-lid

EXAMENS EERSTE EN TWEEDE GRAAD

Zorg ervoor dat je goed voorbereid aan je examenreeks kan beginnen:

 • Zijn je notities duidelijk, volledig en overzichtelijk?

 • Wat moet je kennen/kunnen?

 • Heb je iets niet begrepen? Dan is het nu tijd om uitleg te vragen aan je vakleerkracht of aan een medeleerling.

 • Heb je voldoende oefeningen gemaakt? Waar vind je extra oefeningen?

 • Heb je je toetsen nagekeken/verbeterd?

 • Als je thuiskomt, ga je meteen aan het werk. Waarschijnlijk heb je je GSM of smartphone niet nodig. Leg hem weg! Zorg ervoor dat je bureau netjes is opgeruimd.

 • Doseer je leertijd. Neem ook even tijd voor wat ontspanning: fietsen, wandelen, even naar buiten,… is beter dan lezen, computerspelletjes en tv (omdat ook hiervoor je hersenen hard moeten werken).

Tips bij het afleggen van je examen:

 • Lees het volledige examen voor je begint te antwoorden.

 • Duid op je examenblad de instructiewoorden en kernbegrippen aan.

 • Begin met makkelijke vragen, beantwoord daarna de moeilijke.

 • Hou de tijd in het oog.

 • Als je even vastzit bij een vraag, schrijf dan op je kladblad wat je weet of ga naar een volgende vraag.

 • Lees alles nog eens na: zowel je vragenblad (voor-en achterzijde) als je antwoorden. Verzorg je spelling en werk netjes.

SCHOOLFEEST 6 MEI 2017

Hou zaterdag 6 mei al vrij, want dan is er opendeurdag op ons college. Binnenkort krijgt iedereen een uitnodiging voor deze wel heel speciale dag. Op het menu staan al zeker de vertrouwde rondleidingen door onze leerlingen van de eerste graad, de intakegesprekken, een sportieve uitdaging, een voorstelling van de vakken en verder nog verschillende activiteiten. Verder kan je die dag op school ontbijten, genieten van een lekker avondmaal of dessert, of deelnemen aan een evenementennamiddag. Kortom, er is voor elk wat wils.

OPROEP AAN ALLE RUUSBROECERS

De prachtige witte tafeltjes zouden we graag een paar jaar nieuw houden. Ze bekladden en beschadigen neigt naar vandalisme en daar doen we beslist niet aan mee. Wij doen daarom een oproep om alle meubilair goed te onderhouden. 

DE BENDE VAN JAN DE LICHTE