U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

EDITIE 9 – TWEEËNTWINTIGSTE JAARGANG – 2 JUNI 2017

VAN DE REDACTIE

je hebt iemand nodig

Je hebt iemand nodig
stil en oprecht
die als het er op aankomt,
voor je bidt en vecht
Pas als die iemand
met je lacht en grient,
dan pas kan je zeggen...
"Ik heb een vriend"

Toon Hermans

 

LIEF EN LEED

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering. (Ward Bruyninckx)

Wij gedenken de papa van mevr. L. Claessens (leerkracht Nederlands), de grootmoeder van dhr. T. Wauters (leerkracht Latijn) en de grootvader van Liv Crabbé (2 MC).

Wij wensen veel geluk toe aan dhr. S. Balcaen (studiemeester), die onlangs in het huwelijksbootje is gestapt.

VERSLAG PROJECTDAGEN

De verslaggevers van de projectdagen hebben gezorgd voor een flinke dosis lectuur, leuke foto’s en een bijhorend filmpje. Op de website van het college kom je nog eens alles te weten over de verschillende activiteiten. Wie weet sta ook jij ergens op de foto.  

http://www.ruusbroec.be/stek3/projecten/projectdagen/default.asp

TIPS TEGEN EXAMENSTRESS

Het einde van het schooljaar nadert snel en die onvermijdelijke examens staan weer voor de deur. Tijd dus om te plannen, de leerstof te herhalen, de notities op punt te stellen, een degelijke studiesfeer te creëren en nog eens alle zeilen bij te zetten om deze moeilijke periode door te komen.
Lijstjes maken vermindert je zorgen. Maak een checklist, zodat je zeker bent dat je niets vergeet.
Oefenen, oefenen, oefenen. Gebruik ook je PW ’s om je fouten te analyseren.
Tijdens het examen kun je veel problemen voorkomen door goed te lezen wat er staat. Lees de opdracht en doe precies wat er staat.  Ligt het antwoord op het puntje van je pen, maar weet je het niet? Denk dan even aan iets anders. Een minuutje denk je aan iets wat je interessant vindt en niets te maken heeft met de examenstof. Daarna kun je terug naar de opgave om een nieuwe poging te wagen. Helpt het niet? Ga dan naar de volgende vraag of beantwoord eerst een vraag waarop je het antwoord zeker weet. Dat geeft je vertrouwen en dat helpt weer bij de moeilijkere opdrachten. Heb je last van geluiden rondom je? Neem dan oordopjes mee. En dan bedoelen we geen oortjes (dat mag niet).

TELEBLOK

Voor sommige jongeren is de examenperiode een lachertje, voor andere absoluut geen pretje. Van 31 mei tot en met 28 juni 2017 staan de vrijwilligers klaar met een luisterend oor voor alle studenten. Chatten met Teleblok kan dagelijks van 18u tot 23u via www.teleblok.be .

INFORMATIE EINDE SCHOOLJAAR

Alle leerlingen krijgen via de klaskoerier een bundeltje met de laatste regelingen van het schooljaar en de regeling van de examenperiode. Belangrijke en interessante informatie over o.a. de afspraken in verband met schoolagenda’s en persoonlijk werk, de werking van de boekenservice Iddink, de vrije dagen van het volgende schooljaar, het verloop van de examenperiode en de laatste dagen van dit trimester. Zeker goed doornemen dus.

GETUIGENISSEN  KLASSIEKE DAG  - CULTUURDAG :

VELZEKE

De uitstap naar het PAM was super. Eerst kregen we een leerrijke rondleiding door de oude tijden van een megaleuke gids en daarna aten we in de lunchruimte van het PAM. Na het eten kregen we een les styling ten tijde van de Galliërs en de Romeinen, dat was supertof, maar ook heel warm. Pfieuw! Kort samengevat was het dus een leerrijk en supertof museumbezoek. Zeker voor herhaling vatbaar! (Rob Verdickt , 1 LC )

XANTEN

Het was mooi weer. We hebben een lange wandeling gemaakt door het gigantische park. De zoektocht in de namiddag was zeer leerrijk en boeiend. Ook de rondleidingen in het park en het museum waren leerzaam. Dit kwam doordat de gidsen heel vriendelijk waren. De monumenten waren indrukwekkend. Een toffe belevenis om nooit te vergeten. (2 LB)

LUIK

Op dinsdag 23 mei vertrokken we, vergezeld door de zon, met de trein richting Luik. Bij aankomst voelden we ons onmiddellijk welkom in de stad waar we veel vrije tijd kregen. Het was interessant om de rijke geschiedenis van deze vurige stede te ontdekken tijdens de fotozoektocht. Tijdens de interviews ontmoetten we vriendelijke Luikenaars die met plezier op onze vragen antwoordden. We konden de dag tevreden, en sommigen met een kleurtje, afsluiten!" (4 WET)

 

6 KLASSIEK IN GENK

(een samenwerking van de hele klas)

Op een mooie lenteochtend wachtten we op Mauro ... die uiteindelijk al op de trein naar Genk bleek te zitten. Onze eerste stop was de Turkse Moskee in Sledderlo. Het bezoek heeft onze ogen geopend en onze geest verruimd. Na een gezellige picknick in het stadspark, leerden we in de namiddag Ray en Charles Eames kennen. Na een boeiende rondleiding in de expo over het koppel dat de designwereld op zijn grondvesten deed daveren, doken we de mijnen in. Door middel van een virtualrealitybril werden we meegenomen in het leven van de mijnwerker. Vanop de 62 meter hoge mijnwerkerstoren hadden we een weids uitzicht over Genk, de Limburgse heide en de terrils. De fotoshoot met de levensgrote WOW-letters die op de prachtige culturele C-mine-site prijkten, was een leuke afsluiter van de dag. Een geslaagde culturele dagtrip in Genk!

FESTIVOICE

De leerlingenraad VOICE heeft zijn werkjaar afgesloten met het aanstellen van de nieuwe voorzitters en met een feestelijke dinsdag op het college. Door het warme weer gingen de alcoholvrije mojito's goed van de hand.