U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

EDITIE 03 – DRIEËNTWINTIGSTE JAARGANG – 17 OKTOBER 2017

VAN DE REDACTIE

We staan voor heel wat grote en boeiende uitdagingen. We bereiden onze jongeren voor op de toekomst. In een snel veranderende maatschappij met veel kritische blikken en een verhoogde werkdruk is het steeds moeilijker om te beoordelen hoe deze toekomst zich zal ontwikkelen. Wat de toekomst brengt, kunnen we hen niet leren. We kunnen de jongeren wel vaardigheden aanleren die hen helpen zich voor te bereiden op wat zal komen. Door jongeren te leren reflecteren helpen we hen een breder en diepgaander perspectief te ontwikkelen. Ze worden zich bewust van de verandering die zij mee kunnen beïnvloeden. Ze leren verantwoordelijk te zijn voor hun eigen acties en hun eigen leven om zo ook een positieve invloed uit te oefenen op de wereld van morgen. De komende twee weken zullen onze vijfdejaars hier heel bewust mee bezig zijn tijdens hun bezinningsdagen in Mozet. Een fantastische omgeving om tijdens de herfst te herbronnen. Ook tijdens de herfstvakantie wensen we iedereen een week van op adem komen, zodat we nadien weer samen kunnen bouwen aan de toekomst.

 

LIEF EN LEED

Eind september stapte dhr. Blancquaert (econoom) in het huwelijksbootje. We wensen het koppel en hun drie dochtertjes een dikke proficiat. Mevr. Turcksin (oud-leerkracht) werd de trotse oma van haar zesde kleinkind, Lotte. Iedereen stelt het wel en ze staan allemaal klaar om het kindje te vertroetelen.

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering. (Ward Bruyninckx)

Wij gedenken de grootvader van Silke Desmet (2 GrLB), de grootmoeder van Isaac (3 LB1) en Nick (4 GrLa) Schamp, de grootmoeder van dhr. Balcaen (studiemeester), de schoonvader van dhr. Blancquaert (econoom) en de moeder van dhr. Van Gucht (oud-econoom).

 

DERDE JEZUIETENCOLLEGE IN BRUSSEL

Onze Raad van Bestuur, vzw Ignatius scholen Brussel, zal een nieuwe school bouwen: de Egied Van Broeckhovenschool. Minister Crevits maakte twee weken geleden haar selectie bekend van de 41 scholen die middelen zullen ontvangen. Op dit moment zijn wij de enigen in Brussel die geselecteerd zijn. Het dossier was nauwgezet voorbereid. De minister van onderwijs schenkt middelen voor een DBFM-overeenkomst (Design, Build, Finance, Maintenance). Het gaat om een publiek-private samenwerking (PPS), waarbij de Raad van Bestuur gedurende 30 jaar een beschikbaarheidsvergoeding zal betalen.

De naam van de nieuwe site is al bepaald en past bij een school waar we een humaniora met ASO-TSO-BSO willen uitbouwen. Vanwege dat brede aanbod aan studierichtingen is het een school en geen college. Egied Van Broeckhoven sj was priester-arbeider. Hij is 50 jaar geleden overleden. Vierendertig jaar oud vond Egied Van Broeckhoven op 28 december 1967 de dood in de fabriek, waar hij als priester-arbeider werkte.

De nieuwe school komt in Sint-Jans-Molenbeek. We hopen er de eerste leerlingen op 1 september 2021 te mogen ontvangen.
Deze aankondiging heeft geen invloed op de werking van het Jan-van-Ruusbroeckollege. Onze school blijft in de Forumlaan onderwijs verstrekken aan iets meer dan 700 leerlingen. 

 

NIEUWS VAN VOICE

VOICE zorgde dit schooljaar reeds voor enkele leuke acties. Rood, geel en bruine bladeren, de geur van regen… Met de herfstpicknick maakte Voice de herfst helemaal compleet. Vele leerlingen genoten van een gezellig samenzijn in de frisse buitenlucht.

Op de Dag van de Sportclub kwamen vele geëngageerde leerlingen in sportkledij naar school.

Ten slotte verwenden de Voicers de leraren met koffie tijdens de Dag van de Leerkracht. De sfeerbeelden staan op de facebookpagina van de school.

 

SCHOLENCROSS

Maandag 9 oktober vond de traditionele scholencross voor de eerste graad plaats. Na intenstief trainen tijdens de LO-lessen is deze cross de kers op de taart. Tijdens de middagspeeltijd lopen de meisjes en de jongens en ook enkele leerkrachten voor een medaille.

De winnaars van dit schooljaar zijn:

Meisjes 1ste jaar

1. Amélie Thysen (1 LE)

2. Bilge Liman (1 MA)

3. Ella Gabrielson (1 LA)

 

Jongens 1ste jaar

1. Bores Geeroms (1 LB)

2. Timothée Cauwenbergh (1 MA)

3. Senne van der Draaij (1 LC)

 

Meisjes 2de jaar

1. Silke Desmet (2 GrLB)

2. Anne-Ramon Cole (2 MD)

3. Julia Schatteman (2 GrLB)

 

Jongens 2de jaar

1. Marnix Maisin (2 MC)

2. Basile Van Haelst (2 GrLA)

3. Martin Bousse (2 MA)

 

INSCHRIJVINGSPROCEDURE

De aanmeldings- en inschrijvingsprocedure voor de leerlingen die op 1 september 2018 in 1A starten op het Jan-van-Ruusbroeckollege voor het schooljaar 2018-2019 staat op punt. De uitgebreide leidraad staat op onze website of op de intradesk van smartschool. Ook op de website www.inschrijveninbrussel.be kan men de info vinden. Hier alvast een kort overzicht van de belangrijkste data waarmee men rekening moet houden.

Broers en zussen van de huidige leerlingen (BZ) en kinderen van personeelsleden (KVP) schrijven zich rechtstreeks in van 08/01/2018 t.e.m. 19/01/2018.

Andere leerlingen:

1. Aanmelden via het web – 08/01/2018 tot 02/02/2018 (16.00u.) via www.inschrijveninbrussel.be

2. Controlegesprek op de school van uw eerste keuze – 29/01/2018 tot 23/02/2018 (niet tijdens de krokusvakantie)

3. Uw kind inschrijven in de toegewezen school of een bewijs van niet gerealiseerde inschrijving halen op de betrokken school – 08/03/2018 tot 28/03/2018

4. Vrije inschrijvingen – 04/05/2018 tot 31/08/2018

 

ONTHAALDAGEN VORMINGSDAGEN HOGE RIELEN

De onthaaldagen van de eerstejaars en de ontmoetingsdagen van de derdejaars zijn reeds achter de rug. Voor enkele sfeerbeelden verwijzen we graag naar de facebookpagina van de school. Enkele eerstejaars schreven hun impressies weer. Hier alvast enkele korte fragmenten.

Na het nachtspel moesten we naar onze kamers. Uiteindelijk moesten we gaan slapen. Toen ik in bed lag en de lichten uit waren, dacht ik : “ Ik ga me hier niet vervelen! (Alexander Dürr – 1 LC)

Daarna moesten we ons klaarmaken voor het nachtspel. We speelden het sluipspel. De bedoeling was dat de monitoren in een kring stonden, omringd met ballonnen. Wij moesten ze proberen kapot te prikken zonder dat zij het zagen. Ik had er zes kunnen kapot prikken. Dat vond ik eigenlijk het leukste van heel Lichtaart, want je moest er veel moeite voor doen. Ik vond het fijn dat iedereen enthousiast meedeed. (Senne van der Draaij - 1 LC)

Voor het ontbijt hadden we ochtendgymnastiek. Supertof was dat. Na het eten gingen we ons klaar maken voor het verfspel. Dat was nog leuker. Mijn gezicht zag helemaal blauw en rood. (Victoria Robeyns - 1 MA)

Na de Hongergames aten we een heel lekkere spaghetti, gemaakt door de koks Linda en Jan. Gelukkig voor mij moest ik nu niet de afwas doen. ’s Namiddags speelden we een spel waarbij we naar een papier moesten gaan kijken en bij ons in het kamp moesten overtekenen op een papier. Dat was supertof. We hadden toen ook gewonnen. (Klaas Decoster – 1 MA)

 

NIEUWS VAN JKK

Zoals iedereen wel weet is onze aarde stevig aan het opwarmen. Daardoor smelten ijskappen en gletsjers, is er meer kans op bosbranden en woestijnvorming en stijgt de zeespiegel, waardoor ook mensenlevens in gevaar zijn! Redenen genoeg dus om als school ons steentje bij te dragen. Een toffe bende JKK (Jongeren Keren het Klimaat) probeert de school ecologischer te maken onder leiding van onze voorzitter, David Ameye, en de begeleidende leerkrachten mevr. L. Bisschop en dhr. Boelens.

Tijdens onze mobiliteitsweek probeerden we de leerlingen aan te moedigen om met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar school te komen. Dit deden we door in de ochtend de leerlingen te belonen met lekkere snoepjes als ze milieuvriendelijk naar school gekomen waren. Om onze week af te sluiten kregen de leerlingen die een hele week hun best hadden gedaan een appel en een gadget. Tijdens de halloweenperiode zullen we lekkere groentesoep met seizoensgroenten maken, om zo ook het belang van groenten en fruit in de verf te zetten. Meer nieuws over ons en onze acties vind je op onze Facebookpagina, Jongeren Keren het Klimaat! Groene groetjes, JKK

 

JAC IN BRUSSEL IS VERHUISD

Het JAC is er voor jongeren tussen 12 en 25 jaar die zoeken naar een antwoord op hun vragen en problemen. Je kan bij hen terecht voor informatie, advies, als je in een crisissituatie zit of hulp nodig hebt bij zelfstandig wonen. Het JAC helpt je verder. Gratis, anoniem, met of zonder afspraak.

Het jongerenaanbod van CAW Brussel is er ook voor ouders, opvoeders, hulpverleners, leerkrachten, jongerenwerkers en andere mensen uit de omgeving van 12 tot 25-jarigen die zich zorgen maken over de tieners en jongvolwassenen met wie ze werken.

Zij die vragen hebben over opvoeding, die ondersteuning nodig hebben of vormingsmateriaal zoeken om in groep over een onderwerp te praten met leeftijdsgenoten worden door het JAC op weg geholpen. Gratis, anoniem, met of zonder afspraak.

Hun nieuwe contactadres: JAC Brussel,Leopolstraat 25,1000 Brussel. 0499 92 05 07 jac@cawbrussel.be, www.jacbrussel.be

 

VEILIG FIETSEN

De dagen worden korter. Je zichtbaar opstellen in het verkeer is zeker geen overbodige luxe. Een helm aan het stuur is duidelijk cooler dan op het hoofd. Het beschermt je echter niet tegen een eventuele hersenschudding. Door het rood rijden ter hoogte van de laatste lichten aan het kruispunt van de Forumlaan is voor vele fietsers een gewoonte. Dit kan je een boete opleveren en is vooral levensgevaarlijk. Mogen we aan iedereen vragen om heel waakzaam te zijn en vooral de veiligheid van iedereen te respecteren.

 

ZWITSERLANDKAMP-AVOND