U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

EDITIE 04 – VIERENTWINTIGSTE JAARGANG – 26 OKTOBER 2018

VAN DE REDACTIE

Na de Hoge Rielen voor de eerstejaars en de derdejaars, de bezinningsdagen voor de vijfdejaars in Mozet, de activiteiten van Voice en JKK en tal van verrijkende lesmomenten, zijn de leerlingen en hun leerkrachten toe aan een weekje vakantie. We zetten het schoolleven even op pauze en we nemen de tijd om eens lekker lang in bed te blijven liggen, een boek te lezen, te gaan sporten, een reisje te maken of gewoonweg de vrienden  nog eens op te zoeken. Geniet ervan!

 

LIEF EN LEED

Mevr. Vanden Neucker (leerkracht Frans) is de trotse mama geworden van de lieve kleine Ireen, geboren op 11 oktober. Wij wensen haar en de fiere papa van harte proficiat.

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering. (Ward Bruyninckx)

Wij gedenken het overlijden van de grootvader van Isaac (4 LB1) en Nick (5 GrLa) Schamp, de grootvader van Pieter Verhamme (5 WeWi8) en de grootmoeder van Axelle Van Heeke (4 Wet1).

 

RUUSBROECQUIZ

Meer dan 40 quizploegen zakten af naar de sportzaal van het college om deel te nemen aan de zesde JvR-quiz. De Varelpissers hadden weer gezorgd voor gevarieerde vragenrondes. De ambiance was super en de warme temperaturen in de zaal deden de drankvoorraad snel krimpen. Gastpresentator Bart Das mocht op het einde van een leuke quizavond de volgende top drie afkondigen :

1. Knallende Ego's & Erika
2. ZVK Olga
3. Beter dan vorig jaar

 

ONTHAALDAGEN EN VORMINGSDAGEN HOGE RIELEN 

De onthaaldagen voor onze eerstejaars vonden plaats van 19 tot 21 september. Een aantal leerlingen schreven kort hun bevindingen neer. Geniet van deze bloemlezing.

De monitoren waren super: lief, grappig en ze luisterden altijd. Als iemand verdrietig was, probeerden ze ons op te vrolijken. Lichtaart zal me altijd bijblijven. (Elien Hertoghs - 1 MC)

Na zoveel activiteiten zou je denken dat we al moe waren, maar gelukkig hadden we nog genoeg energie over voor het kampvuur.( Anouk Baelemans - 1 LB)

Ik vond het heel erg leuk in Lichtaart! Die tijd zal ik niet snel vergeten, zeker omdat mijn monitoren en mijn klasgenoten zo tof waren. Toen we toekwamen, gingen we meteen onze tenten opzetten of ons bed opmaken. Toen iedereen geïnstalleerd was, begonnen we met een kennismakingsspel.(Max – 1 LA)

Donderdag hadden de monitoren ongeveer 43 opdrachten voorbereid voor ons. Deze moesten we allemaal uitvoeren, want anders zouden ze met bloem op ons gooien en dat wilden we niet! Daarom probeerden we om alle opdrachten tot een goed einde te brengen. De leukste opdracht vond ik de opdracht waarbij een paar jongens zich moesten verkleden als meisjes en een paar meisjes als jongens. Toen we alle opdrachten hadden gedaan, mochten wij als beloning met bloem gooien op de monitoren. (Azra – 1 MD)

Op dat moment had ik iets heel belangrijks begrepen. Deze klas is echt de beste klas. De mensen zijn hier zo aardig en grappig. Hier kan ik mezelf zijn. Hopelijk zal het zo blijven. (Olivia Tshimanga - 1 LC)

Toen ik vrijdagochtend opstond, besefte ik pas hoe snel het was gegaan. We speelden samen met 1 MC nog dikke Berta en gingen toen naar huis. Het allerleukste van die drie dagen vond ik de band die er was ontstaan in de klas. (Hanne Polspoel - 1 LC)

Daarna hebben we nog een quiz gespeeld waarbij heel veel leuke vragen waren, zoals : mensen herkennen en liedjes herkennen. Zo’ n leuke dag had ik nog nooit beleefd. Daarvoor wil ik iedereen bedanken, omdat ze zo hun best deden voor ons. Dit was echt één van de beste en leukste driedaagse, die ik ooit gehad heb. (Jef Dedoncker - 1 MA)

Het was donderdag een zware avond, iedereen was doodop. We moesten afscheid nemen van onze monitoren : Matthijs, Kato, Lise en Sophie. Dit waren onze drie dagen! (Sasha Willems - 1 MA)

Vrijdag was het spijtig genoeg de laatste dag. De koekjes waren heerlijk, met dank aan Linda en Jan. Ik zou nog vijf weken daar willen blijven, als het kon. (Kamilla Samba – 1 MA)

s Avonds, na het eten, moest ik afwassen en daarna snel mijn mooie kleren aantrekken, want het was casinoavond. Ik had samen met Hanne gewonnen. (Mila Thollebeek - 1 LC)

 

VORMINGSDAGEN HOGE RIELEN DERDE JAAR

Charlotte Nulens (3LA) vertelt:

Op donderdag 4 oktober vertrok het derde jaar met volle zin naar het domein De Hoge Rielen in Lichtaart. Eens aangekomen in ons paviljoen konden de vormingsdagen echt beginnen. De viering zorgde nog even voor een rustig moment, daarna konden we ons naar hartenlust uitleven in allerlei activiteiten die onze klassenleerkrachten en co’s voor ons georganiseerd hadden. De twee dagen zijn voorbij gevlogen en hadden gerust nog wat langer mogen duren.

 

MOZET VIJFDEJAARS

Voor de vijfdejaars horen de bezinningsdagen in Mozet tot een van de hoogtepunten in hun schoolloopbaan op JvR. Flora Magnus (5 LaWi6 ) schreef de volgende getuigenis:

Woensdagvoormiddag was het nog een laatste keer zweten en zwoegen, terwijl we stiekem allemaal al uitkeken naar onze klaspicknick voor Mozet. Ons eerste gedacht over Mozet was bezinnen: wat en hoe?. We hadden geen idee waaraan we ons moesten verwachten. Het antwoord op de vraag wat is de zin van ons bestaan? hebben we helaas niet gevonden, maar we hebben wel de kans gekregen elkaar beter te leren kennen en stil te staan bij wie we zelf zijn. Na deze korte periode (die gerust wat langer mocht duren) van veel vreugde met klasgenoten en diepe gesprekken kan ik niets anders meer denken dan: wat was het fijn om in Mozet te zijn ;).

 

WIJNBEURS

Traditiegetrouw organiseert het college een wijnbeurs in de maand november. Het secretariaatsteam heeft weer een selectie gemaakt van lekkere wijnen uit Frankrijk, Italië, Spanje aangevuld met een paar wereldwijnen. Degusteren en bestellen kan op donderdag 8 november van 17.00u. tot 21.00u. en op vrijdag 9 november van 16.00u. tot 21.00u.

 

SCHOOLCROSS

Heel wat sportieve leerlingen uit de eerste graad namen deel aan de jaarlijkse schoolcross. Het parcours lag uitgestippeld in de omgeving van het schoolgebouw. Bij het binnenlopen van de school werden alle deelnemers nog eens flink aangemoedigd wat hen aanzette tot een allerlaatste sprintje. Van harte proficiat aan alle lopers!

meisjes eerste jaar :

1. Lani Van der Stappen (1 LC)

2. Lena Van Leeuw (1 MA)

3. Noumea Melis (1 MD)

jongens eerste jaar :

1. Pierre Dehaen (1 MB)

2. Arvid Gabrielsson (1 LB)

3. Maarten De Wulf (1 MC)

meisjes tweede jaar :

1. Amélie Thijsen (2 LA)

2. Lhasa Melis (2 LC)

3. Claire-Hélène Petit (2 LC)

jongens tweede jaar :

1. Timothée Cauwenbergh (2 MA)

2. Ali Baltit (2 GrLA)

3. Axel Gnesotto (2 LA)

 

AANPASSING OPENING POORTEN

Wij hebben de huidige regeling geëvalueerd en besloten om de ingevoerde wijzigingen te behouden. Dat wil dus zeggen dat alle leerlingen, zowel fietsers als voetgangers, binnenkomen via de grijze poort. De zwarte poort aan de schuine helling blijft gesloten tot 08.15u. Van 07.30u. tot 08.25u. kunnen de leerlingen terecht op de speelplaats en in refter 3. De schuifdeur onder het terras blijft gesloten tot 08.15u. Om 08.15u. gaat de schuifdeur open en kunnen de leerlingen naar de kluisjes. Na het belteken van 08.25u. gaan de leerlingen zo snel mogelijk naar de klas.

 

VEILIGHEID VOOR ALLES

De herfst is in het land en de donkere dagen breken aan. Tijd dus om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Fluovestjes, fluobandjes en een degelijke verlichting zijn voor de volle 100% op hun plaats in deze periode van het jaar. Overdrijven mag!

Fietsers komen de school binnen langs de grijze en groene poort en dienen af te stappen om de speelplaats over te steken. Ook hier primeert de veiligheid van de leerlingen op de speelplaats.

Opstoppingen in de gangen zijn te vermijden en kunnen tot gevaren leiden bij evacuatieoefeningen. De boekentassen worden daarom ofwel in de met tape afgelijnde vakken gedeponeerd, ofwel maximaal twee rijen dik tegen de muur geplaatst. Op een aantal aangeduide plaatsen mogen geen boekentassen staan.

 

AED

Dankzij de hulp van sponsors beschikt de school over een eigen AED-toestel. Om de sponsors te bedanken zal er een inhuldiging zijn op donderdag 15 november. Tegelijkertijd zullen zowel personeelsleden als ouders de kans krijgen om een opleiding te volgen over het gebruik van een AED-toestel en de reanimatie van een persoon in nood. Het aantal deelnemers is beperkt en bijgevolg is vooraf inschrijven een must. Voor de ouders kan dat op het e-mailadres van de adjunct: dominique.wastiels@ruusbroec.be