U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

EDITIE 13 – ZESTIENDE JAARGANG – 02 MEI 2011

VAN DE REDACTIE

Pasen… feest van de hoop en de nieuwe kansen!
Laten we daarom zacht zijn voor elkaar…
Teder en zacht voor onze kinderen, broers en zussen, familie, vrienden, collega’s, buren, onbekenden,…
Laten we zacht elkaar respecteren zoals we écht zijn, zonder oordelen, veroordelen en vooroordelen
Laten we zacht zijn voor mensen die niet voldoen aan onze gebruiken en gewoonten, normen en criteria, voor mensen die anders zijn
Zacht zijn en oprecht vergeven zonder rancune, een uniek gebaar om écht te kunnen leven
Laten we mensen vooral kansen geven, niet alleen in deze paastijd, maar ons hele leven lang!

LIEF EN LEED

Grote vreugde in de gezinnen van mevr. Dondeyne en mevr. Guglielmino : Lena is het eerste kindje van mevr. Dondeyne. Zij werd geboren op 5 april. Mevr. Guglielmino is op 27 april bevallen van een flinke zoon, Sebastian. Een stevige welkom op de wereld aan de kindjes en een dikke proficiat aan beide gezinnen!

Wij gedenken de grootvader van Jolien (3 LB1) en Sven De Donder (5 WeWi6) en de grootvader van Rayane (3 EcA2) en Iman (5 HW) Imnadine.

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

INHULDIGING AUDITORIUM : WE GAVEN ER EEN MEP OP

Op zaterdag 30 april is ons spiksplinternieuwe auditorium plechtig ingehuldigd. Leerlingen uit het eerste en zesde jaar brachten zowel ’s namiddags als ’s avonds een indrukwekkend totaalspektakel, met als titel Face yourself. De leerkrachten plastische opvoeding, esthetica en muzikale opvoeding sloegen de handen in mekaar om tot deze schitterende performance te komen. Een dikke proficiat aan alle muzikanten, acteurs, zangers, dansers, kunstenaars, decorbouwers, en aan de begeleidende leerkrachten. We genoten ook heel erg van het kamermuziekensemble Con Spirito, waarvan dhr. Van Weyenberg en mevr. Murai, ouders van Miwako (6 EcMT) de stichters en bezielers zijn. Zij brachten een fantastisch en gevarieerd aanbod van fijne klassieke viool- en pianomuziek. Ook werd dhr. Bockstael in de bloemetjes gezet. Hij zette samen met dhr. De Dijn van begin tot einde zijn schouders onder het auditoriumproject. Zij zijn beide ongetwijfeld de grote bezielers en uitmuntende werfopvolgers. Heel veel dank daarvoor! Achteraf werd er nagenoten en druk gepraat op een leuke receptie, waarbij de service werd verzorgd door de leden van VOICE, onze nieuwe en zeer enthousiaste leerlingenraad.

SCHOOLFEEST OP 7 EN 8 MEI

Volgend weekend viert ons college traditiegetrouw feest. Cultuur en gastronomie, sport, ontspanning en gerichte info staan op het programma. Bij deze willen we graag iedereen hiervoor uitnodigen. We hopen u te ontmoeten op één van de vele activiteiten. Het volledige programma kan u vinden op onze website : www.ruusbroec.be of op www.ruusbroec.be/stek2/projecten/pr-schoolfeest/default.asp.

SKI – EN SNOWBOARDPLEZIER IN WAGRAIN

Vrijdag 8 april 2011, 19.00u. Honderd eerste- en tweedejaars staan te popelen om te vertrekken naar het witte (of is het nu groene) Wagrain. Zaterdagmorgen 9 april – 10.00u. : aangekomen in een zonovergoten winterparadijs. Er ligt nog voldoende sneeuw om ons uit te leven! Na het middageten, uitpakken van de koffers en het halen van ski- en snowboardmateriaal kunnen we om 15.00u. de pistes al eens verkennen. ’s Avonds houden we het rustig met een voorstelling van de monitoren en een film, zodat iedereen op tijd het bed in kan na de toch wel vermoeiende busreis.
De volgende dagen verlopen in een zeer toffe vakantiesfeer : veel zon, genoeg sneeuw en op woensdag en donderdag zelfs nog een halve meter verse poedersneeuw erbovenop !
De avondactiviteiten vallen eveneens in de smaak : één tegen allen, bekende figurenavond, het grote waar is Wally-spel, een casinoavond, een bezoek aan het plaatselijke waterparadijs en een echt swingpaleis gevolgd door de enige, echte Wagrain afscheidsfuif.
Jammer dat een weekje Saringgut in Wagrain zo snel voorbijschuift.

Lees meer op http://www.ruusbroec.be/stek2/projecten/reis-wagrain.

OUDERCOMITE 28 APRIL

Op donderdagavond 28 april kwam het oudercomité samen om de laatste voorbereidingen voor het schoolfeest van 7 en 8 mei te bespreken. Een grote groep medewerkers zet zich in om het schoolrestaurant op volle toeren te laten draaien. Zowel voor de aankopen als voor de verschillende taken is er een uitgebreid draaiboek opgesteld. Nu worden de laatste postjes nog ingevuld, zoals een frietenbakker en enkele mensen om in de kookpotten te roeren …
Gedurende een uur was er een presentatie van de richting humane wetenschappen. Mevr. De Baerdemaeker en dhr. De Smet kwamen de specifieke vakken van deze richting voorstellen: gedragswetenschappen, cultuurwetenschappen, sociale statistiek en projecten. Zowel de inhoudelijke aspecten als de manier van werken werden met veel voorbeelden toegelicht. Tegelijk werden de aanwezigen warm gemaakt om op 10 mei naar de filmvoorstelling van de inleefreis te komen kijken.
Nadat de penningmeester de definitieve resultaten van de vrijwillige ouderbijdrage bekend maakte, was er nog nieuws van de school. Niet alleen de laatste buitenlandse reizen, ook de plannen van minister Smet rond de nieuwe inschrijvingen werden kort toegelicht.

FILMAVOND MAROKKOREIS

Op dinsdag 10 mei organiseren de leerlingen en leerkrachten van het vijfde en zesde jaar humane wetenschappen een filmavond betreffende hun inleefreis naar Marokko. Op deze manier willen ze graag een beeld geven van hun project: Waar hebben ze zo intens naartoe geleefd? Wat hebben ze in Marokko allemaal gedaan en beleefd? Wat en wie hebben ze bezocht? Wat hebben ze concreet verwezenlijkt? De avond start op 19.00u. stipt en gaat door in het auditorium. Wie er wil bij zijn, stuurt een bevestigingsmail naar Marokkoreis2011@hotmail.com. Je gratis pasje zal dan klaar liggen aan de ingang.

VERSLAG ITALIËREIS

Zaterdag 10 april, half vijf 's morgens, Zaventem. Vierendertig enthousiaste leerlingen van het zesde jaar en drie begeleiders staan klaar om te vertrekken op Italiëreis, één van de goede tradities van JVR. We maken een tussenlanding in Rome - Rome zal nog enkele dagen op ons moeten wachten, of wij op Rome - en komen nog voor de middag aan in Napels.
Napels is zuiders groezelig en mooi. Een andere wereld. Dit is Italië, waar zelfs verval nog tot de verbeelding spreekt. We eten samen een pizza (waar anders dan in Napels ?), wandelen rond in de stad en doen een terrasje aan. Het zal niet het laatste zijn. De volgende dagen bezoeken we Pompeji, gestold verleden, en de prachtige Griekse tempels van Paestum. Indrukwekkend ! Het weer zit mee en we besluiten enkele uren door te brengen op het nabije strand. Heel wat leerlingen vinden het water niet te koud (nietwaar jonathan ?).
Dan bezoeken we Rome. Aankomen in Rome is altijd zoiets als thuiskomen. Het is alsof ik hier altijd geleefd heb, alsof de stad altijd opnieuw op mij zit te wachten. Hier voel ik mij thuis, tussen de oude ruïnes, het sprankelende water van de talrijke fonteinen, de levendige, schilderachtige pleintjes en overal verspreid aandoenlijke oudchristelijke basilieken en weelderige barokkerken (Bernini, Borromini, de namen alleen al !) de stad waar ieder gebouw een monument is en alles geschiedenis uitademt.
Maar wij moeten verder. En zoals in de film van Fellini zingt een stem in mij : Arrivederci Roma ! Hier kom ik terug. Ik kan niet anders. Na de drukte van Rome vinden we rust in Assisi. 's Avonds aan de burcht van de Rocca Maggiore die hoog boven de stad uittorent, treden we nederig in de voetsporen van de H. Franciscus. We maken onze geest vrij en verlaten ons lichaam om één te worden met het Al (toch voor even).
De dag daarop bezoeken we Siena met zijn wereldberoemde en wondermooie Piazza del Campo en zijn schitterende Duomo, en San Geminiano alle belle torre, waar we een overheerlijk ijsje snoepen (een aanrader).
En tenslotte Firenze, bakermat van de Renaissance : de Dom met zijn machtige koepel, de mathematisch strakke geometrie van de architectuur van Brunelleschi, stad ook van Michelangelo, grootste van alle kunstenaars. Zijn David maakt altijd evenveel indruk op ons. Zijn beroemde trap in de Biblioteca Laurenziana (Nee, we gaan er niet op zitten !) laat ons zien waar de Renaissance eindigt en een volgende periode begint. In de biblioteek ontcijferen we samen moeizaam een eeuwenoud manuscript : Menin aeide thea, Peleiadeo Achileos...
En dan komt er een eind aan deze mooie reis : het laatste ijsje, de laatste Campari-soda, de laatste espresso... Het was mooi, maar helaas, te kort. Maar we komen terug. Ci Vediamo, Italia.

D. Cannaerts

PEDRO ARRUPE AWARD

De leerlingen uit 2 MA hebben bij JRS-Belgium een project ingediend rond vluchtelingen. JRS is een organisatie van de jezuïeten die wereldwijd vluchtelingen probeert te helpen. In ons land is JRS vooral actief in gesloten asielcentra. Om de schrijnende problematiek van vluchtelingen ook in ons onderwijs bespreekbaar te maken, schrijft JRS jaarlijks een wedstrijd uit: de Pedro Arrupe Award. Onze tweedes zijn erin geslaagd om hun interpretatie van de vluchtelingenproblematiek op een creatieve en ontroerende wijze voor te stellen. JRS-Belgium heeft ons project geselecteerd om door te sturen naar JRS-Europe. Als ook deze tak van de organisatie aangesproken wordt door het werk van 2 MA winnen de leerlingen een mooie prijs.

Dhr. Van Grembergen

 

<%>