U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

EDITIE 15 – ZESTIENDE JAARGANG – 30 MEI 2011

VAN DE REDACTIE

Het zijn de laatste loodjes en die wegen wel eens zwaar. Het schooljaar loopt naar zijn einde, maar er staat nog een belangrijke examenperiode voor de boeg. Dat de spanning aan het stijgen is, is voelbaar in de klassen en de gangen. We willen via deze weg alle leerlingen, leerkrachten en ook de ouders alle rust toewensen en eveneens veel succes tijdens de voorbereidingen en het afleggen van de examens. Hierbij een passend gedichtje gevonden, op internet zonder naamvermelding.

Examens

De maand mei, we komen steeds dichterbij.
Nog een duwtje in de rug, dan komt de zomervakantie vlug.
Maar het warme weer steekt je tegen, in zo’n weertje had je liever buiten gelegen
Leren, studeren tot je hersenen helemaal blokkeren.
Een goede nachtrust, en je komt op het examen helemaal uitgerust.
’s Morgens nog eens de lessen herlezen, dan heb je helemaal niets te vrezen.
Je examen goed bekijken, dat we met z’n allen het einddoel bereiken.
Ik wil maar zeggen. Iedereen staat aan je zij, zo geraken we de examenperiode wel rap voorbij.
Want na dit, durf ik te wedden, dat je met je gedachten ergens helemaal anders zit.

LIEF EN LEED

Dhr. Das is op woensdag 25 mei papa geworden van een flinke zoon Warre, een broertje voor Elies. Dikke proficiat aan de ouders.

Wij gedenken de vader van mevr. Clément (leerkracht Frans) en de grootmoeders van Victor (1 LC) en Louis (4 Wet) Cloots, van Elisa Van Biesen (1 LC) en van Emmanuel Van Lembergen (3 LB1).
We gedenken eveneens mevr. Cero Brenninkmeijer- Teeuwen, overleden op 20 mei.

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

FATA MORGANA

Vrijdagnamiddag 20 mei daverde de school op haar grondvesten. De slotshow van Fata Morgana werd dankzij de inbreng van heel wat leerlingen een succes. De sterren werden uitgereikt, iedereen kon genieten van dans- en zangoptredens, elke leerling kreeg een pakje frieten, VOICE verkocht ijsjes, ... Leerlingen konden ook proeven van biofrietjes!

Mevr. Thielemans en dhr. Vrijsen werden voorgesteld als nieuw directieteam en er werd op feestelijke wijze afscheid genomen van dhr. De Dijn. Een indrukwekkende erehaag van alle leerkrachten en leerlingen en een verrassingsbezoek van zijn familie maakte de dag voor de directeur compleet. Een spetterend boombal sloot de namiddag feestelijk af. Dhr. De Dijn bedankte via een brief elke leerling en elke leerkracht van ons college.

Tijdens de personeelsvergadering van vrijdag 27 mei werd de naam van de nieuwe graadcoördinator bekend gemaakt. Mevr. Appeltans zal de eerste graad opvolgen en wordt collega van dhr. Wastiels (tweede graad) en mevr. Vanoverbeke (derde graad). We verwelkomen haar graag in het coördinatoren- en directieteam. Nu is de nieuwe ploeg compleet!

CULTUURDAG EERSTE GRAAD

Enkele impressies van leerlingen ...

Bezoek aan de archeologische site te Ename.

Ik vond het zeer leuk om te weten hoe Ename er vroeger uitzag. In het museum kregen we veel uitleg over de geschiedenis van de abdij van Ename. Samen met de talrijke vondsten was er ook een samengesteld tafereel dat aantoont hoe de bewoners van de abdij hun leventje leidden. Het verbaasde me hoe streng de regels van de monniken waren en hoe ze die moesten nakomen.
In de namiddag kregen we een nog beter beeld over hoe de abdij er vroeger heeft uitgezien. Tijdens een verkenning van de goed bewaarde fundamenten van de abdij, vertelde de gids allerlei verhalen over het leven in de abdij. Onze leerrijke uitstap werd afgesloten met een bezoek aan de vroeg-Ottomaanse kerk. In deze kerk hangen de oudste muurschilderingen van de Benelux. Deze uitstap laat ons het leven in de middeleeuwen beter begrijpen. Het was een zeer leerrijke ervaring!

Stijn Verbeek, 1 LC

Bezoek aan het archeologisch themapark Archeon in Nederland.

Op dinsdag 17 mei was het vroeg opstaan voor 2 klassiek. Het was tijd voor de langverwachte cultuurdag. En nee, het was niet echt in de buurt, maar in het noorden van Nederland, in Alphen aan den Rijn. We waren helemaal klaar om in de teletijdsmachine te stappen en naar de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen te gaan. Uiteraard gingen we niet naar de privéwoning van professor Barabas, maar naar een openluchtpark met 43 huizen uit die tijd. We konden ook genieten van een riddertoernooi en van gladiatorenspelen. Ook konden we leren speerwerpen, boogschieten, Romeinse mozaïek maken, enz… Een dag om nooit te vergeten!!

Arno Verhaeghe, 2 LA

Een museumtocht doorheen Brussel

Instrumentenmuseum

Nadat we de tram en de metro hadden genomen, en nog een eindje hadden gestapt , kwamen we aan bij het instrumentenmuseum. Bij het binnengaan van het museum kreeg iedereen een hoofdtelefoon. Die hoofdtelefoon konden we gebruiken om muziekfragmentjes te beluisteren bij elk muziekinstrument. Er waren veel verschillende muziekinstrumenten, maar vooral oudere instrumenten. Op de bovenste verdieping was er een cafetaria, met een terras. Het was een heel hoog gebouw, en dus hadden we er een zeer mooi uitzicht over Brussel.

Nationale Bank

Nadat we een stadsspel in Brussel hadden gespeeld, waarbij we typische Brusselse standbeelden en gebouwen moesten zoeken, gingen we naar de Nationale Bank. Daar moesten we in de huid van drie verschillende jongeren kruipen. We moesten via een soort van videospel helpen om hun geld goed te besteden. Tegelijkertijd moesten we er voor zorgen dat de jongeren gelukkig bleven. Soms was het wel moeilijk om keuzes te maken. Er waren drie ruimtes die de kamers van de jongeren moesten voorstellen. Nadat we het spel hadden gespeeld, mochten we een filmpje kijken om te zien hoe het verder met deze jongeren ging.

Scientastic

Veel mensen vonden Scientastic het leukste van de cultuurdag. In het museum kregen we eerst een kleine uitleg over helium. Na de uitleg mochten er natuurlijk een paar mensen helium inademen, waardoor ze een piepstemmetje kregen. Het was grappig om te horen. Daarna kregen we nog een kleine rondleiding in het museum zelf. Het was interessant. Na de uitleg mochten we zelf dingen gaan ontdekken in het museum. Het waren leuke proefjes, die ons soms verbaasden. Het was een leuke ervaring. Na Scientastic, keerden we terug naar school.

Britt Storme, 2MB

CULTUURDAG VIERDES

Liège, Allez les Rouges

De vierdejaars trokken met de trein (en dat is altijd een beetje reizen) naar de Vurige Stede net op de dag dat Standard Luik de kampioenstitel aan zijn neus zag voorbijgaan. Veel kon het onze leerlingen niet deren want zij hadden andere plannen. Vooreerst stond een bezoek aan de succesvolle tentoonstelling SOS-Planet in het station Guillemins geprogrammeerd. Nadien volgde een lange wandeling naar het centrum van de stad. Na een massaal aantal trappen kwam de beloning: een schitterend uitzicht op de stad! Tijdens de ontdekking van de stad bleek dat niet alleen Luikse wafels een plaatselijke specialiteit zijn, maar dat ook de boulets de Liège flink gepromoot worden. De dag was te kort maar zeker geslaagd!

Trier aan de Moezel. Das war schön.

4 klassiek trok traditiegetrouw naar Trier en de leerlingen mochten er hun medeleerlingen en leerkrachten gidsen door de oude Romeinse stad. Met hun boeiende presentaties bewezen zij veel interesse te hebben voor de antieke cultuur. De leerlingen kregen ook de kans hun kennis Duits te testen. Een restaurantje zoeken en in het Duits bestellen was voor hen een hele uitdaging. Alles gebeurde in een gemoedelijke sfeer zoals het in Duitsland hoort. Het verblijf in de jeugdherberg van Luxemburg bleek een voltreffer te zijn. Een stevige avondwandeling in het oude stadsgedeelte werd afgewisseld met een gloednieuwe sport: helling rollen. Geniaal en superleuk!

FLANDERS' FIELDS

Op 16 en 17 mei organiseerde de school voor alle vijfdejaars een vakoverschrijdend project rond de eerste wereldoorlog. Het project bestaat uit twee delen. Op maandag 16 mei volgden de leerlingen in groepjes van veertien een halve dag verschillende vakken die de oorlog elk vanuit een andere invalshoek benaderen (Duits, Nederlands, Engels, geschiedenis, godsdienst, wetenschappen) . Op dinsdag 17 mei gingen de leerlingen een dag op uitstap naar Ieper.

Al vroeg in de ochtend, nog voordat de schooldeuren open waren, stonden de vijfdejaars klaar om met de bus richting Ieper te vertrekken.
Na een lange busrit kwamen we aan in het stadje, waar vier jaar lang hevig gestreden werd. Sommige leerlingen kozen voor een korte fietsroute gekoppeld aan een bezoek aan Poperinge. Andere leerlingen kozen voor een langere fietsroute (ongeveer 40 km) met tussenstops op plaatsen als Hill 60, Hill 62, het Passchendaele museum, …

Op Hill 60 werden we geconfronteerd met de restanten van de kraters, veroorzaakt door de tweede slag om Ieper. Bij de volgende stop (Hill 62) konden we in echte loopgraven. De evolutie van onze fietstocht kwam overeen met de evolutie van WO I. Hoe dichterbij het eindpunt, hoe meer we met de gevolgen van de oorlog werden geconfronteerd. We kwamen langs verschillende begraafplaatsen zoals Tyne Cot en Langemark en sloten de dag af met het zien van de indrukwekkende Menenpoort waar nog elke avond de Last Post wordt gespeeld.

Het was een geslaagde dag die velen van de vijfdejaars heeft doen stilstaan bij de shockerende feiten en na al dat fietsen, was het plots veel stiller in de bus dan ooit tevoren.

CULTUURDAG ZESDES

Dinsdag 17 mei vertrokken de zesdejaars voor de laatste keer in hun ruusbroec-carrière op cultuurdag. Ze trokken een ganse dag naar Oostende. In de voormiddag brachten ze een bezoek aan het kunstmuseum aan zee en in de namiddag konden ze na een gezamenlijke picknick op het strand kennis maken met enkele North Sea Specials: raft, golfsurf en kajakinitiatie. Een laatste keer met de klas ravotten in het water viel bij allen geweldig in de smaak.

PEDRO ARRUPE AWARD

De leerlingen uit 2 MA hebben de eerste prijs in de wacht gesleept met een project rond vluchtelingen. Vorig jaar startten mevr. Jappens en mevr. Daelemans het vluchtelingenproject op met een schitterende interpretatie van Het Vlot van Medusa. Dit meesterwerk werd als uitgangspunt gebruikt voor het project dat de leerlingen uitgewerkt hebben in de godsdienstlessen in het kader van de Pedro Arrupe Award. Het werk viel in de smaak bij de Belgische en later ook bij de Europese jury. Alle leerlingen van de klas worden uitgenodigd op een ceremonie in het Europees Parlement. Als kers op de taart mag dhr. Van Grembergen samen met vijf leerlingen naar Portugal. Een bezoek aan een gesloten asielcentrum en een bezoek in de hoofdstad staan alvast op het programma. De organisatie benadrukt dat de prijs de verdienste is van elke leerling uit 2 MA !

EXAMENZORGEN ? CHAT OF BEL MET TELEBLOK

Lopen de examens niet van een leien dakje? Heb je te veel stress? Dan kan je hulp vinden bij Teleblok via telefoon of chat. De Teleblok-coaches bieden studenten immers vertrouwelijk en anoniem ondersteuning tijdens de examenperiode. Ook bezorgde ouders, leerkrachten, vrienden en partners kunnen op hen een beroep doen. De coaches geven geen kant-en-klare oplossingen, maar zetten samen met jou alles op een rijtje.

Teleblok is tot en met 23 juni elke dag bereikbaar:

• telefonisch tussen 15 en 23 uur op het gratis nummer 0800/13.144
• via chat tussen 18 en 23 uur op www.teleblok.be.