U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

EDITIE 1– ZEVENTIENDE JAARGANG – 1 SEPTEMBER 2011

VAN DE REDACTIE

Een groep stekelvarkens drong op een koude winterdag dicht opeen
om elkaar door wederzijdse warmte
tegen doodvriezen te beschermen.
Maar weldra voelden zij elkaars stekels,
wat hen weer uiteen dreef.
Toen de behoefte aan warmte hen weer dichter bij elkaar bracht,
herhaalde zich dat tweede kwaad,
zodat zij tussen beide ongemakken heen en weer geslingerd werden,
tot zij een redelijke afstand hadden gevonden
waarbij ze het best met elkaar konden uithouden!

(Schopenhauer, Parerga und Paralipomena: kleine filosofische Schriften)

Een nieuw schooljaar biedt zoveel mooie kansen om elkaar nog beter of opnieuw te ontmoeten. Ik wens het personeel, de leerlingen en hun ouders een goed nieuw begin van het schooljaar 2011-2012!

V. Thielemans, de nieuwe directeur van het Jan-van-Ruusbroeckollege.
 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de moeder van mevr. Van Gysegem (leerkracht wiskunde) en de vader van August Martens (4 EcB). Een ouder sterft niet, leeft steeds verder in zijn/haar kind(-eren).
Wij gedenken de grootvader van Joannes (3 EcB) en Marie (5 WeWi8) Vermant.

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

CHILI

Zes prachtige weken Chili, dat kunnen ze Elien, Sarah, Isabel (6 Klassiek) en Lisa (6 HW) niet meer afpakken. Een grote variatie aan activiteiten en stuk voor stuk lieve gastgezinnen zorgden voor een onvergetelijke uitwisseling. In de eerste week kregen de meisjes nog de kans om rustig aan hun nieuwe thuis te wennen, toeristische uitstappen te maken en zich voor te stellen op school, maar in de tweede week werden ze al geconfronteerd met de harde Chileense realiteit. Twee van hen hebben mediaguas, houten huisjes, gebouwd voor arme gezinnen die daar nadien hun intrek in konden nemen. Twee anderen hebben een klein dorpje verblijd met drie speeltuigen voor de kinderen die niet altijd kind kunnen zijn. Met onvermoeibare energie, enthousiasme en motivatie hebben de meisjes de Chileense bevolking een beetje verwarmd tijdens de koude winterdagen. Het douchen met koud water en de ongemakkelijke matjes of leeglopende matrassen namen ze er zonder klagen bij. De derde week volgde hun beloning: skiën, snowboarden, Valparaíso bezoeken, Chileense lekkernijen proeven… de week vakantie deed deugd. Nadien hebben de jongeren hun Spaans nog wat verbeterd in de lessen op school en bovendien waren de presentaties en klasgesprekken over culturele verschillen, politieke situaties en de huidige crisis in het Chileense onderwijs voor beide partijen een verrijking. Tijdens een bezoek aan de Belgische ambassadeur in Santiago hebben allen ook op hem een onvergetelijke indruk nagelaten door hun grote engagement en uitermate positieve houding. Bij het afscheid kon iedereen terugkijken op een geslaagde, intense, wondermooie uitwisseling. Hartelijk dank aan Mevr. Van Belle voor deze tweede editie!

ZOMERKAMP ZWITSERLAND

Wie meent dat alle Ruusbroecers een voorkeur hebben voor een luilekker vakantie, slaat toch wel de bal mis! Op zondag 3 juli stonden om half zes ’s ochtends 73 piraten paraat voor een elfdaags avontuur in de Zwitserse hoog-Alpen. Vanuit hun 1500m hoog basiskamp schuimden ze er talloze toppen af met ronkende namen als de Jodelhorn (3050m), de Mittaghorn (3143m), de Jägihorn (3206m) en de Allalinhorn (4027m). Soms veroverden ze deze via klettersteig, al klimmend of in cordee. Dat er een onvergetelijke band ontstaat tussen jong en oud, is wel overduidelijk. Wie zich een beeld wil vormen over onze belevenissen noteert alvast zaterdag 15 oktober in de agenda. Dan geven we een slideshow van dit onvergetelijk kamp. Zeker de moeite waard om eens te komen kijken!

We nodigen hierbij uitdrukkelijk de nieuwe eerstejaars en hun ouders uit! De foto’s spreken boekdelen.

ZEN

Zou u graag eens kennismaken met zenmeditatie? Dan is dit artikel iets voor u.

De stilte ingaan en gewoon zitten.
In aandacht voor wat we gewaarworden.
Onze adem volgen, onze gedachten laten komen en gaan.
Ontvankelijk worden voor wat zich in en om ons voordoet.
Zonder te oordelen.
Gewoon zazen.

Het is een zit- en loopmeditatie in de Chinese Ch’antraditie, begeleid door oud-leerkracht dhr. Ooms. Deze meditatie staat open voor alle volwassenen, personeelsleden, ouders en vrienden van het college. En eventueel voor jongvolwassenen vanaf de derde graad.

Info: deze flyer of oomserik@mac.com.

LANGE VAKANTIE

Dhr. De Dijn en dhr. Ooms starten een nieuw leven. We zijn er van overtuigd dat ze hun herwonnen vrije tijd goed zullen besteden. Samen met oud-leerkracht dhr. Kets hebben ze in oktober zelfs gemeenschappelijke vakantieplannen. Het ga hen goed!
Mevr. De Baerdemaeker besliste helemaal in het begin van de zomervakantie om van baan te veranderen. Ze gaat alvast een jaar bij Canon Cultuurcel werken.

NIEUWE LEERKRACHTEN

Volgende leerkrachten starten op 1 september hun schoolloopbaan: Yole De Nil (Nederlands, Engels), Barbara Maere (Nederlands, esthetica), Philippe Moury (Latijn, geschiedenis), Ellen Robberechts (wiskunde) en Karolien Vanderstappen (PO, esthetica).

PORTUGAL

Vorig schooljaar hebben de leerlingen van 2 MA met een vakoverschrijdend project (godsdienst-P.O.-M.O.) de Pedro Arrupe Award gewonnen. De hele klas werd samen met klassenleerkracht dhr. Van Grembergen en directeur mevr. Thielemans uitgenodigd op een ceremonie in het Europees Parlement. Daar kregen vijf gelukkigen hun prijs uit handen van Jean-Luc Dehaene. Pieter-Jan, Yasmin, Frederika, Margo en Adrien reisden samen met dhr. Van Grembergen naar Portugal waar ze zowel een gesloten als een open asielcentrum bezochten. Medewerkers van JRS-Europe en JRS-Portugal zorgden voor een onvergetelijke ervaring. Aangrijpende getuigenissen, boeiende excursies, een goed gevuld programma,... maakten van deze reis een ervaring die leerkracht en leerlingen niet snel zullen vergeten.

Het was een hele ervaring om daar zo'n centra te bezoeken, maar dan doet het je ook beseffen dat wij het hier, in België heel goed hebben en dat het allemaal oneerlijk is verdeeld in de wereld.”
"De mensen daar moesten vluchten voor hun eigen veiligheid, maar tegelijk beseften ze heel goed dat ze hun bestemming misschien niet eens zouden halen. Er zaten kleine kindjes in het open centrum en het was echt erg om te zien dat kinderen al zo vroeg hun leven op het spel moeten zetten omdat ze moeten vluchten."
"Maar naast de bezoeken was er ook nog plaats voor vrije tijd, die we altijd op een leuke manier gebruikt hebben. Portugal was gewoon een ervaring om nooit meer te vergeten!

(reactie van de leerlingen)

LOGO

Hierboven zie je het nieuwe logo van het Jan-van-Ruusbroeckollege, in de traditie van het college met de pelikaan. Hartelijk dank aan mevr. Daelemans!