U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

EDITIE 4 – ZEVENTIENDE JAARGANG – 28 OKTOBER 2011

VAN DE REDACTIE

We hebben met z’n allen twee drukke Ruusbroecmaanden achter de rug. Hoog tijd om even tot rust te komen, krachten te sparen en te genieten van een hopelijk zonnige novembervakantie. Tijd om weg te zinken in de kleurenpracht van de herfst. Even stil staan bij al wat ons de laatste maanden is overkomen en mijmeren bij het volgende gedicht...

Die Bäume

einsam und schlank, an der Erde
immer röter und gelber die Blätter
verwitternd in Nässe und Glut.
Zum Schlafen legen sich
die Tiere in die Erde
dunkel und dicht
still wird das Leben langer Tage.

Voll Unruhe was das für ein Schlaf sei
freuen wir uns auf die Feste in Warmen.
Die Tage wachsen nach wie Gras
und unsere Augen glühen.

Friederike Roth (1948)

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de grootvader van Marie (1 LD) en Alexandre (3 LA) l’Heureux en de grootmoeder van Samuel Vermote (5 GrWe) en van Jeroen (1 LE) en Katrien (5LaMT) Vansina.

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

INSCHRIJVINGEN 2011-2012

Broers en zussen van onze huidige leerlingen kunnen zich aanmelden van 9 januari 2012 tot 27 januari 2012. Alle andere kandidaten voor het eerste leerjaar kunnen zich op maandag 30 januari 2012 tussen 12.00u. en 15.00u. aanmelden via een callcenter, op het telefoonnummer 0800 63 600. Tijdig bellen is de boodschap!
Tijdens het telefoongesprek zal men vragen naar de familienaam, de voornaam, het rijksregisternummer en het adres van de leerling, het vaste en mobiele telefoonnummer en het e-mailadres van de ouders of van de voogd. Voor alle gegevens kunt u terecht op de website van de school.

MOZET VIJFDE JAAR

Eind oktober trekken we traditiegetrouw met de vijfdejaars op bezinning naar Mozet, een van de mooiste dorpen van Wallonië.
Het is de ideale plaats om eens tot rust te komen. Ver weg van de drukte nemen we de tijd om eens stil te staan bij een aantal belangrijke waarden in verband met studiebeleving, gezin, de toekomst,...
Moeilijke onderwerpen worden bespreekbaar gemaakt zonder de anderen te kwetsen. Tijdens deze drie dagen leven we intensief samen, wat de groepsvorming zeker ten goede komt.
Twee klassen (5 ewi – ecwi en 5 HW) hebben er al een geslaagde editie op zitten en kunnen weemoedig terugblikken op een mooie tijd samen. We duimen voor een even gezellige en warme sfeer voor alle andere klassen die deze week naar Le domaine de Mozet zullen trekken.

JIEHA!....?

Wij zijn leerlingen uit 4 economie (4 EcA2, 4 EcB) die de opdracht gekregen hebben om een Jieha!-onderneming op te richten (Jong Initiatief voor Eerlijke HAndel!). Dat doen we zodat we economie ook in de praktijk ervaren. Jieha! is een initiatief van Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (www.vlajo.org).
In september zijn we tijdens de economielessen met vier Jieha!-teams begonnen aan de voorbereiding van de eerste, grote verkoop op 18 oktober. We moeten eerlijke producten verkopen. De winst gaat naar een zelfgekozen, goed doel. (Music for Life, De Cliniclowns, Greenpeace en Natuurpunt.) Onze volgende verkoop zal plaatsvinden tijdens het oudercontact van januari. Hopelijk tot dan!

Julie Kaisin (4 EcA2), Pierre Hulpiau (4 EcA2), Pauline De Becker (4 EcB), Julie Cauwenberghs (4 EcB)

ZWITSERLAND - ZINAL

Op zaterdag 15 oktober was het opnieuw groot feest op ons college ! Met een prachtige film en een diamontage vierden we het afscheid van het voorbije zomerkamp in Zwitserland en kregen we te horen wat de nieuwe bestemming is . Dank aan alle aanwezigen, onder wie ook heel wat oud-leiders, die de sfeer nog eens wilden proeven.
Twee dagen na de opening van het nieuwe kampjaar zijn de inschrijvingen reeds afgesloten. Wij verwelkomen ruim 20 eerstejaars die de stap durven wagen. Ook voor hen wacht er een onvergetelijk avontuur in en rond de bergen van Zinal !
Kijk ook op onze website !

MISSING YOU-DAG

Heb je iemand die je lief is, verloren door de dood en heb je zin om lotgenoten te ontmoeten? Dan is de Missing You-dag misschien iets voor jou. Op zaterdag 19 november wachten je bemoedigende getuigenissen, fijne workshops en krijg je de gelegenheid om met andere jongeren te delen wat je is overkomen en te vertellen hoe jij probeert om te gaan met je verdriet. Van 09.30u. tot 17.00u. ben je welkom in Groot-Begijnhof 16 in Sint-Amandsberg. Gewoon omdat het goed voelt en goed doet. Meer weten? Ga naar www.missingyou.be.

LEREN LEREN

IN DE EERSTE GRAAD

Leerlessen krijg je tijdens de gewone lesuren in de klas. Daarnaast kun je op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag van 12.45u. tot 13.20u. naar de leren lerenklas komen in lokaal 1.13.
Elke maandag wordt in groep een specifiek thema van leren leren behandeld. De lijst van de verschillende thema’s vind je op de deur van lokaal 1.13 en in je eigen klaslokaal. Je kunt vrij en zonder afspraak naar één of meer van deze lessen komen. Je moet wel stipt om 12.45u. aanwezig zijn!
Op dinsdag- en donderdagmiddag kun je in de leren lerenklas terecht met je vragen; je krijgt er hulp en begeleiding. Geen vakgerichte remediëring, maar wel tips in verband met algemene leer- en studieproblemen. Voor deze individuele begeleiding maak je best een afspraak met mevr. Appeltans, de graadcoördinator.
Het kan ook gebeuren dat je op initiatief van de leerkrachten of van je ouders door de graadcoördinator uitgenodigd wordt. We verwachten dan uiteraard dat je op de afspraak bent en dat je je volledige boekentas meebrengt.
Je verantwoordelijkheid opnemen voor een goede leerhouding is de basis voor een succesvolle schoolcarrière.

IN DE TWEEDE GRAAD

De lesjes leren leren zijn ook in de tweede graad van start gegaan. Voor onze derdejaars is het motto: Leren is leuk. We testen ons brein via allerlei oefeningen, we stellen onze manier van leren ter discussie en we proberen ons niveau op te krikken door de SMART-techniek toe te passen: specifiek, meetbaar, aantrekkelijk, realistisch en volgens een timing werken.
De vierdejaars houden we een spiegel voor. Ze zoeken uit hoe sterk hun studiemethode is en welke goede en slechte leergewoonten ze in de loop der jaren hebben aangenomen. Op basis van een groot aantal vragen vissen zij uit wat hun leerstijl is (de leerstijlen van KOLB: werk ik van abstract naar concreet, ben ik een denker, een doener, een dromer of een beslisser ?). Soms zijn het wel erg confronterende oefeningen, want een slechte gewoonte afleren is niet altijd even simpel. Toch blijft de boodschap: proberen, altijd maar weer.

IN DE DERDE GRAAD

In de derde graad zijn er geen gestructureerde leerlessen meer. De leerlingen worden indien nodig individueel opgevolgd door de klassenleerkrachten en/of de graadcoördinator.

Uiteraard wordt er ook aan leren leren gewerkt in de lessen zelf. De leerkrachten geven vaak nuttige tips die helpen bij het verwerken van de leerstof. Niet te versmaden dus voor al onze leerlingen.

25e VOORDRACHTTORNOOI

Op zaterdag 26 november om 14.00u. organiseert de Davidsfondsafdeling Wemmel-Relegem-Hamme haar 25e voordrachttornooi in De Zandloper, Kaasmarkt 75 in Wemmel. Het tornooi staat open voor deelnemers van de lagere school en van de eerste drie jaren middelbaar onderwijs.
Ben je niet op je mondje gevallen, spreek je graag voor een publiek en wil je er bovendien nog een mooie prijs mee winnen, schrijf je dan vlug in. Het lustrumtornooi wordt een feesteditie!
Inschrijven of bijkomende inlichtingen vragen doe je best met een mail naar voordrachttornooi2011@hotmail.com .
Vermeld bij je inschrijving je naam, voornaam, adres, geboortedatum, school en leerjaar, titel en auteur van je gedicht of tekst.
Van harte welkom.

 

LICHTAART 2011

Vorige maand trokken we met onze acht klassen van het eerste jaar en een grote groep monitoren van het zesde jaar richting Lichtaart. Onze eerstejaars hebben genoten van een geweldige driedaagse. Ook de monitoren van het zesde jaar kunnen terugblikken op een schitterende ervaring. We verzamelden enkele reacties.

Iedereen op JVR weet hoe geweldig De Hoge Rielen zijn. Op woensdag 28 september was het dan onze beurt. We hadden gehoord dat het prachtige dagen zouden worden en dat gaf iedereen nog meer zin om te vertrekken. (Eline – 1 LC)

Veel te vlug was het al de laatste dag. Maar... eerst hebben we ons nog goed geamuseerd met allerlei spelletjes. Daarna was het inpakken geblazen! We pakten al onze spullen in en ook onze herinneringen. Mijn herinneringen heb ik toevertrouwd aan mijn dagboek. (Claire De Jaeger - 1 LA)

Woensdagmiddag was iedereen een beetje zenuwachtig. Niemand wist wat er zou gebeuren en hoe. De monitoren wilden alles geheimhouden, maar dat verhoogde de spanning. Dat voelden we wel toen we in de bus zaten, want het was daar heel hevig. We deden een roepspel met 1 LF, het was voor wie het luidst de naam van zijn klas riep. (Clara Leloup – 1 MB)

Ik vond Lichtaart echt een enorm leuke ervaring! Natuurlijk is dat grotendeels ook dankzij ons fantastisch klasje 1 LC. Het zijn stuk voor stuk echt superleuke leerlingen en we zijn zeker en vast van plan om gedurende het jaar af en toe nog eens onder de middag of zo af te spreken met ons klasje. Deze middag hebben we al samen gegeten in een klas; we (de monitoren) hadden voor een paar (veel) dessertjes gezorgd :) (Sarah Goovaerts – 6 LaWe)

Ik zat verscholen achter een struik tussen de doornen, de spinnen,… Ik hoorde plots iets. Ik was er aan. Ik rende voor mijn leven. Ik liep tussen de bladeren en zwammen… zo snel mogelijk naar mijn kamp. (Leonard Van Lembergen – 1 LE)

Meteen na aankomst kreeg een van de moni's een oproep van Kapitein Iglo. Er lag ergens in het bos een bom verborgen, die elk moment kon ontploffen. Daarom riep de kapitein ons bijeen om de bom te ontmantelen. We werden getest met allerlei opdrachten en we slaagden in onze missie. Kapitein Iglo was trots op ons. (Amber Decleir - 1 LA)

Toen we al vele spelletjes hadden gespeeld, was het tijd om te gaan eten. We aten appelmoes met worst, heerlijk! Maar ja, dat kan niet anders, want mevr. Dondeyne en mevr. Robberechts kunnen koken als de besten. (Jone Loonen - 1 MB)

Wij zijn volop bezig met nagenieten! Voor ons was het namelijk ook zo'n toffe ervaring, dat we die gezellige sfeer moeten koesteren en onderhouden! :) (Stéphanie Huynen – 6 EcMT)

Die avond bij het eten hielden we ook een tombola. Ik dacht van yes, maar de winnaars moesten afwassen. Ik was er gelukkig niet bij! (Jelle – 1 LC)

Na het opstaan moesten we ochtenddansen. Dat was erg zwaar en als we niet meededen, gooide Brett, een van onze monitoren, een glas ijskoud water op ons en dat was niet zo leuk. Iedereen danste dus gezellig mee! (Shayn Willems – 1 LE)

Maar toen brak de laatste dag aan. De dag van pannenkoeken eten, knipoogjes schrijven, opruimen, voor de laatste keer in die waanzinnig hoge bomen klimmen en dan … in de bus stappen en vertrekken. (Lisa – 1 LC)

Op 28 september stonden alle eerstejaartjes te wachten op de speelplaats. Ze gingen vertrekken naar Lichtaart. Drie dagen lang zouden ze mogen ravotten, spelen, zich vuil maken, dansen, zingen, maar vooral... zich amuseren! (Lilian Dip - 1 LA)

Lichtaart zelf was volgens ons een heel geslaagde tweedaagse, die voor iedereen te kort was :) Ook al was het soms moeilijk om iedereen aan het luisteren te krijgen, nadien was er een goede groepssfeer, zeker 's avonds bij het kampvuur, waar iedereen een griezelverhaal kon vertellen. Dat was een unieke avond!
Ook na Lichtaart kregen de monitoren elk een 'knipoog' met van alle kinderen een klein tekstje erop, wat we echt een heel leuke verrassing vonden. We hopen dat we dit jaar van de klas een nog hechtere klassengroep kunnen maken en eventueel nog dingen kunnen doen! (Yasmine Houari – 6 EcMT)

De monitoren moesten iets bespreken en wij waren in die tijd griezelverhalen aan het vertellen. Nicholas en Allegra waren de beste vertellers. Lana was zo bang, dat ze helemaal in haar trui wegkroop. (Thomason Metselaar - 1 MB)

Als het donker is, spelen we stratego. Echt een superleuk spel. Met verkenners, een spion, bommen en kapiteinen, een vlag en nog veel meer! (Warre Kempenaers – 1 LE)

Toen we uitgeput terugkwamen van ons avondspel, werden we door mevr. Damman en mevr. Jappens als helden ontvangen. We kregen een lekker kopje chocomelk met koekjes en lekkere snoepjes. We waren erg gelukkig en nadien gingen we slapen. (Dieter Bochar-1 MA)

De monitoren hadden beloofd om tijdens het kampvuur een toneelstukje op te voeren. Ze kozen voor Roodkapje. Het was erg grappig hoe ze dat deden. (Nicholas Luyckx - 1 MB)

Waarom ik Lichtaart zo geweldig vond:

  • Het klasje waar ik mee mocht meegaan was fantastisch, het was echt een groep en nu zijn ze nog steeds heel erg trots om in hún klas te zitten. Superleuk om dat te zien!
  • Het enthousiasme van deze jongeren was onuitputtelijk en daarom hebben zij Lichtaart zélf zo super gemaakt.
  • Omdat onze klas actief was en toch ook serieus wanneer het moest.
  • Omdat we heel goed begeleid werden door onze leerkrachten.
  • Omdat het een superleuk concept is dat zeker moet blijven bestaan! :)

(Elien Vrijsen – 6 LaWi)