U bevindt zich hier: thuis > projecten>SMS

Vlaanderen Brussel Europa

projecten

detail image 1
detail image 1
detail image 1
detail image 1

SMS

Bezoek een senior

Wat?
Verschillende woon- en zorgcentra (WZC) uit de buurt doen al een aantal jaren beroep op leerlingen van Ruusbroec om een extra bijdrage te leveren bij de zorg voor de bewoners.
In het project “bezoek een senior” gaan de leerlingen per twee een bewoner van een woon-en zorgcentrum bezoeken. Hierbij worden dan voornamelijk bewoners gevraagd die weinig of geen contact meer hebben met familieleden of vrienden. Omdat dit project al enkele jaren loopt, zijn veel bewoners al zeer vertrouwd met het concept. Het zijn elk jaar wel andere leerlingen, maar het contact met de jongeren is een gebeuren waar naar uitgekeken wordt.
De leerlingen krijgen dus een bewoner toegewezen, met wie ze dan enkele activiteiten doen:

naar de cafetaria gaan om iets te drinken en een babbeltje te slaan, gaan wandelen op of buiten het domein van de voorziening, een gezelschapsspel spelen, voorlezen uit een krant of boek ...

De bezoekjes en uitstapjes verruimen niet alleen de leefwereld van de bewoner, maar ook die van onze leerlingen. Door deze bezoeken wordt er een relatie opgebouwd tussen leeftijdsgroepen die sterk verschillen. Niet voor de hand liggend, maar zeer zeker verrijkend.

Waar?
  • Anemoon, Begonialaan 20, 1853 Strombeek-Bever, Tel 02 267 18 73 (contactpersoon: Nadia of directeur Walter Van Roosbroek)

  • Ascot, Bergdal 16, 1853 Strombeek-Bever, Tel 02 263 02 10 (contactpersoon: Martine Muyldermans)

  • Heilig Hart, Veldkantstraat 30, 1850 Grimbergen, Tel 02 270 19 00 (contactpersoon: Anne De Messemaekers)  

  • Ter Biest, Chrysantenlaan 50, 1850 Grimbergen, Tel 02 269 28 46 (contactpersoon: Paul Van Roy of animatiepersoon Annick)

  • OCMW Merchtem, Gasthuisstraat 19, 1785 Merchtem, Tel 052 46 93 55 (contactpersoon: Karen Van Weverberg en Marieke Vanhamme)

  • Oase, Kapellelaan 295, 1860 Meise, Tel 02 269 03 72 (contactpersoon: Stefan Peeters of ergotherapeute Lindsay)

  • Van Horick, Karel Baudewijnslaan 24, 1861 Wolvertem, Tel 02 892 22 00 (contactpersoon: Heidi Kumpen) 

Wanneer?
De leerlingen leggen in samenspraak met de bewoner vast wanneer ze langskomen. Het is wel heel belangrijk dat ze de data ook met het personeel van het woon-en zorgcentrum bespreken. Zij hebben soms meer zicht op de agenda van de bewoner. We verwachten dat je zes keer afspreekt vanaf de start van het sociaal project tijdens de projectdagen van het 5de jaar tot november van het 6de jaar.


Begeleiding?
Na elk contact is het belangrijk dat de leerling zijn coach hiervan op de hoogte brengt. (per mail of op school) Het is belangrijk om dan te vertellen hoe het bezoek verlopen is. Was het moeilijk, leuk, deprimerend, …? Als er problemen zijn, is de coach de eerste persoon die hiervan op de hoogte moet worden gebracht. Problemen zijn er om op te lossen. De ervaring leert dat als leerlingen hier snel over praten, er meestal oplossingen gevonden worden.