U bevindt zich hier: thuis > projecten>SMS

Vlaanderen Brussel Europa

projecten

detail image 1
detail image 1
detail image 1
detail image 1

SMS

10 tips om van het project een succesvolle ervaring te maken.

 1. Laat je groot hart zien en zet je in.
 2. Je project daagt je uit om je groot hart te laten zien en om je in te zetten. Je merkt snel dat je meer krijgt dan geeft.

 3. Leer met onzekerheid leven
 4. Je project vraagt een ernstige inspanning want je moet een relatie opbouwen met mensen die anders zijn dan jij. Voel je je daardoor in het begin onzeker? Schrik niet, het is een heel normale reactie.

 5. Praat over je moeilijkheden en zet door.
 6. In de loop van je project geraak je misschien ontmoedigd. Praat dan met je begeleider. Die is er voor jou. Als je over je moeilijkheden praat en daarna de juiste keuzes maakt, wordt je sterker.

 7. Wees  discreet en tactvol.
 8. Werken met (kans)arme mensen en/of mensen met een beperking…vereist veel respect en fijngevoeligheid. Je zal heel wat dingen zien en horen. Wees discreet en tactvol.

 9. Kwetter minder, luister meer.
 10. Spreken is zilver, zwijgen is goud. Dat geldt tijdens je project zeker. In die stille aanwezigheid heeft een blik of een gebaar meer betekenis dan een stortvloed van woorden.

 11. Kijk verder dan je neus lang is.
 12. Je project brengt je in contact met mensen die je normaal niet zou ontmoeten. In zo een situatie hebben wij allemaal snel vooroordelen. Je ervaring nodigt je uit om die vooroordelen te doorprikken en om de mens in de ander te ontdekken.

 13. Durf geduldig zijn.
 14. Je project brengt je misschien in contact met mensen die het moeilijk hebben. Schrik niet van ‘eigenaardige’ reacties. Je begrip en je geduld kunnen een grote hulp zijn – ook voor jezelf. Bij de eerste ontmoeting vind je misschien niet de juiste houding, woorden of toon. Dat is normaal! Trouwens, vaak zullen de mensen zelf je uitleggen wat je het best kunt doen of zeggen.

 15. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden.
 16. Voor elk engagement geldt deze gouden regel: behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden. Maar let op: jouw behoeften en verlangens zijn niet altijd dezelfde als die van de ander.

 17. Deel kwistig je levenslust en je goed humeur uit.
 18. Welk project je ook kiest, aarzel niet om je levenslust en je goed humeur kwistig uit te delen. Een levenslustig en goedgehumeurd persoon is overal een graag gezien gast. Die levenslust en dat goede humeur zijn trouwens de beste garantie voor het ‘succes’ van je project.

 19. Hou je ervaringen bij.
 20. Wat raakt je? Wat maakt je onzeker? Wat maakt je blij? Verwerk het creatief in een verslag. Je merkt hoeveel deugd het doet om de herinnering aan intense momenten te bewaren.