U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 13 – ACHTTIENDE JAARGANG – 22 APRIL 2013

VAN DE REDACTIE

LENTE

De natuur wordt groen.
Wonderlijk is dat eigenlijk.
En waar komt dat dan vandaan?
Als je zaadjes openbreekt, wat zie je dan?
Niets …
Sommige zaadjes zijn zelfs zo klein
dat je ze niet kan openbreken.
En toch groeit ook daaruit
een struik, een plant, een boom, een vrucht.
Zaadjes roepen op tot koestering.
Kinderen die in de klas een zaadje planten,
zouden het wel alle uren water willen geven.
Zaadjes die vrucht dragen, brengen vreugde:
het grootste werk gebeurt door de natuur,
zelf heb je er weinig verdiensten aan …,
maar jouw aandacht schept een band
en het zaadje doet iets voor jou terug.

Het is lente in de natuur.
Het is weer een tijd van houden van…
Tast maar eens rond in de natuur.
Zeker heeft zij jou nog meer te vertellen.

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Hoera! Bij dhr. Blancquaert is het feest want de ooievaar is geweest. Hij bracht een meisje, een vriendinnetje voor kleine Lore. Haar naam is Marie. Gefeliciteerd!
Mevr. Turcksin is heel blij, want ze heeft er een kleindochter bij. Een vierde kleinkind om heerlijk te verwennen en vast veel in te herkennen. Van harte proficiat aan de trotse oma en de jonge ouders.
Wij gedenken de grootmoeder van Cedric (2 MC) en Matthias (3 EcB1) Colson, en de moeder van de heer Ceuppens (oud-leerkracht WW).
De kapel is tijdens de middagpauze geregeld vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

SCHOOLFEEST EN OPENDEUR : 27 en 28 april 2013

De leerlingen en het personeel van ons college zijn al druk in de weer met de voorbereidingen van ons jaarlijks schoolfeest. Op 27 en 28 april gaat Ruusbroec Saffier! Saffier is het symbool van ons 45-jarig jubileum en de blauwe draad door het hele feestweekend. Sport en spel, tentoonstellingen en infostands, eten en vertoeven, of gewoon genieten, het kan allemaal. Op de website vindt u een overzicht van alle activiteiten.
Wij nodigen u uit voor het free podium en de toneelvoorstelling Wie nu nog zwijgt, moet alles vrezen op zaterdag. Op zondag is er de feestelijke inhuldiging van een kunstpaneel in de lunchbox, de prijsuitreiking van de fotowedstrijd 45 jaar Ruusbroec en de race op rollen. Tussendoor kunt u in het auditorium genieten van een aantal filmpjes over diverse vakoverschrijdende projecten op school en van MEP-ATTACK! (Guerrilla-art, op verschillende plaatsen). In heel veel vaklokalen kunt u tentoonstellingen bezoeken en kennismaken met allerlei schoolprojecten.
De volledige opbrengst van dit (en volgend) schoolfeest zal besteed worden aan de verbetering van de akoestiek in de refters (studiebox, lunchbox en refter 3).
Wij rekenen op uw aanwezigheid en hopen u tijdens een van de vele activiteiten te ontmoeten. Graag tot dan!

STOP FINNING TEAM NAAR FLORIDA

Wij, het Stop Finning Team, gingen afgelopen paasvakantie een week op studiereis naar Florida. Het begon allemaal in mei 2012, toen we besloten ons in te zetten voor de oceaan door deel te nemen aan het haaienproject van Sea First vzw. Het haaienproject gaf de opdracht om met zo een leuk mogelijke actie zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren voor de haaienproblematiek. Jaarlijks worden er wel minstens 70 miljoen haaien opgevist, waardoor deze prachtige en overigens helemaal niet zo gevaarlijke dieren zwaar in gevaar komen. Dat is onrechtvaardig en daar wilden wij iets aan veranderen.
Zo gezegd zo gedaan, na een jaar vol acties, belandden we op de prijsuitreiking op de duiksportbeurs in Antwerpen. Daar kregen we na een spannende dag te horen dat wij samen met een ander team de hoofdprijs in de wacht hadden gesleept. Het stond vast, de tweede week van de paasvakantie mochten we naar Florida!
De studiereis was voor ons allemaal een onvergetelijke ervaring. We brachten eerst enkele dagen door in de Everglades, waar we waadvogels en moerasdieren zoals alligators zagen. Ook hebben we er gekajakt tussen de prachtige mangroves. Tijdens een boottochtje hebben we zeekoeien en dolfijnen gezien. Ook gingen we enkele dagen naar Key West (het zuidelijke punt van de VS). Daar hebben we gesnorkeld, voor het eerst haaien gezien, een opvangcentrum voor vogels bezocht en ook een zeeschildpaddenziekenhuis! Als allerlaatste kwam het mooiste: we hebben een GPS geplaatst op een geschulpte hamerhaai, een zeer zeldzame soort haai. De GPS zal het haaienonderzoek enorm vooruit helpen.
De hele reis was werkelijk een wervelende aaneenschakeling van boeiende activiteiten, die we zeker nooit zullen vergeten.

Het Stop Finning Team (Marie, Kevin, Simon, Elisabeth, Nina - 6 WeWi - EcWi)

WAGRAIN EERSTE GRAAD

Het was ’s morgens vroeg, hier en daar nog wat gesloten ogen, de skivakantie kon beginnen! Al snel werden we opgedeeld in kleine groepjes om ons skimateriaal te gaan ophalen. Toen iedereen de gepaste schoenen, skilatten, snowboards had gevonden kon de vakantie pas echt beginnen. We stonden met z’n allen klaar om met de bus naar de piste te gaan. Zo deden we dit tien dagen lang. Maar het was meer dan skiën alleen! We hebben ook gezwommen, gefuifd en een casinospel gespeeld. Natuurlijk mogen we ook het grote één-tegen-allenspel en de Waar is Wally-zoektocht niet vergeten. Het was super!

Augustin Oosterlynck – 2 MC

INLEEFREIS MAROKKO 5-6 HW

De leerlingen van 5 en 6 humane wetenschappen trokken tien dagen naar Marokko. Na meer dan een half jaar voorbereiding en de zeer succesvolle benefietactie Couscous Soirée, ontmoetten ze er de kinderen van het SOS Kinderdorp Imzouren. Op het programma: culturele uitwisseling, sport en spel en natuurlijk ook les! De Brusselaars gaven lessen Frans, namen de speelpleinwerking op zich en kregen les in Arabisch en dans. En natuurlijk was de sfeer fantastisch! Dit uitzonderlijke avontuur zal niemand onder hen gauw vergeten!

ITALIA

Vrijdagnacht om half zes op de luchthaven van Zaventem … Op dit vroege uur stonden negenendertig zesdejaars en drie begeleidende leraren klaar om te vertrekken naar het zonnige Italië – tenminste, dat hoopten we. Het werd een turbulente reis, letterlijk dan, want tijdens de landing volgde de ene luchtzak op de andere. Uiteindelijk kwamen we gezond en wel aan op Fiumicino Airport in Rome, waar we de bus namen richting Pompeii. Werkelijk iedereen was onder de indruk van deze antieke stad die we dankzij de uitbarsting van de Vesuvius kunnen bezoeken. Jammer dat het regenachtige weer ons verhinderde deze stoere vulkaan in volle glorie te zien. Na het bezoek aan het erg rijke Nationaal Archeologisch Museum van Napels en de drie Dorische tempels van Paestum trokken we met Marco, onze autista, naar Rome. Daar werkten we in enkele dagen een druk programma af: het Forum Romanum en het Colosseum, de Vaticaanse musea en de Sint-Pieters, de villa Borghese, de Trevi-fontein, de piazza Navona, het Pantheon, de Capitolijnse musea, het Forum Boarium, … Een hoogtepunt van de reis vormden de Spaanse Trappen, waar we begonnen te zingen en te dansen. Na het drukke Rome volgden het rustige Siena en Firenze, elk met een wondermooie Duomo. Na een bezoek aan o.a. het Uffizi-museum en de Santa Croce gingen we opnieuw op weg naar Fiumicino Airport. Moe maar voldaan kwamen we aan in Zaventem, waar vele ouders ons opwachtten.

PARIS DECOUVERTES 6 EcMT

Na maanden van intensieve voorbereiding, planning en organisatie was het eindelijk zover: van 24 tot en met 29 maart gingen de tien leerlingen van 6 EcMT, vergezeld door dhr. Van Wayenbergh en Kets (oud-leerkracht en een ware Parijskenner), op studiereis naar Parijs! Met metro- en stratenplan in de hand trokken ze door deze bruisende wereldstad en maakten er kennis met het dagelijkse leven van de drukke Parijzenaars. Vanaf de eerste dag werden ze overweldigd door de pracht en praal van het gigantische Chateau de Versailles, maar ook het avondbezoek aan Montmartre met de Sacré Coeur en het wereldbekende cabaret Moulin Rouge, het adembenemende panorama vanaf de Eiffeltoren en een glimp van de Mona Lisa in het Louvre vielen erg in de smaak.
Er moest natuurlijk ook wel gewerkt worden voor het eindwerk Frans! Elke groep leerlingen had een aantal opdrachten te vervullen in een welbepaald arrondissement.  Om Parijs beter te leren kennen, werden ze door medewerkers van de Belgische ambassade uitgenodigd voor een gesprek.
Na een goedgevulde en vermoeiende week kwamen de 6 EcMT’ers met onvergetelijke ervaringen terug thuis en klonk het unaniem: Deze reis was een onvergetelijke belevenis; we hebben Parijs op een originele manier leren kennen en hebben een fantastische week achter de rug!

Sarah Albaladejo Garcia - 6 EcMT

LONDEN CALLING 5 LaMT-MTWe

Zondag 24 maart 2013: een besneeuwd België. Wij, de leerlingen van 5 LaMT-MTWe, stonden vol ongeduld te popelen om op de trein te springen met bestemming Londen voor dé reis waar we allemaal zo lang naar uitgekeken hadden. Bye bye Brussel Zuid, Hello London St Pancras! Al maanden vooraf waren we ermee bezig: mails versturen, bezoekjes voorbereiden, informatie opzoeken in verband met ons gekozen onderwerp en interviews opstellen (over media, fashion, music en education, onderwerpen die in deze wereldstad zeer goed tot hun recht komen). Eén grote bron aan informatie, die we tegen eind mei moeten verwerken voor onze London file.
Ons bezoek in Londen was absoluut onvergetelijk: een stadswandeling (met het bezoek aan o.a. de Tower, Buckingham Palace, Westminster Abbey,…), de musical The Lion King, het theaterstuk  Romeo and Juliet in de Globe Theatre en niet te vergeten The Jack-the-Ripper-walk. Allemaal ervaringen die we ons de rest van ons leven zullen blijven herinneren.     
Al was het dan in Londen berekoud, we hebben ons allemaal ontzettend hard geamuseerd. De vijf dagen vlogen voorbij en met spijt trokken we op donderdag 28 maart weer richting thuisfront, waar we onze verhalen aan familie en vrienden konden vertellen. London 2013 was voor ons, de talenknobbels uit 5 LaMT-MTWe, absolutely wonderful !

Marie Goossens – 5 LaMT

 

UIT DE OUDE DOOS

LONDEN PROJECT

In 1978 speelde directeur E. Verhack een verzoek van een Londens Europarlementslid om zijn geesteskind, The European Academy, op school te komen presenteren, door aan de vakgroep Engels. Leraar P. De Dijn beluisterde het voorstel van mister Anthony Fell en was zo geïntrigeerd dat hij het met een klein klasje wou uitproberen. The London Project Week was born …
Het schooljaar daarop vertrok de leraar Engels in februari 1979 met 12 leerlingen van 5 WA-WB voor een week richting Ealing (in West-Londen). Deze traditie zou meer dan 20 jaar lang verder gezet worden met 5 WA-WB & 5 economische en later met de 5 moderne-talenrichting.

In de eerste jaren was de reis op zich al een hele onderneming. Er werd gekozen voor de goedkope bus-hovercraft-busverbinding via Calais en Dover, die helaas ongeveer een etmaal in beslag nam. Aangezien het project bovendien ieder jaar in februari plaatsvond, diende rekening gehouden te worden met het weer. Meer dan eens voer de hovercraft niet uit wegens te sterke wind op het Kanaal; één keer diende halverwege rechtsomkeer gemaakt te worden. In die gevallen diende de ferry als alternatief. Ook stakingen en hevige sneeuwval zorgden wel eens voor paniek of ernstige vertraging. Sinds de opening van de Channel Tunnel in 1994 voerde een privébus de groep in twee uurtjes naar en van Londen.

Twee decennia lang verbleven leerlingen en begeleiders bij families van allerlei slag: van jonge gezinnen (die de kids voor een week op één kamer legden en zo een gastenkamer vrij maakten) tot oudere koppels (die kamers vrij hadden en gezelschap apprecieerden). Elke jaar weer zorgde de verdeling van de gastgezinnen bij aankomst voor de nodige spanning bij de leerlingen. De ervaringen na de eerste nacht zorgden doorgaans voor veel commotie en hilariteit. Vanzelfsprekend waren de commentaren over Engelse gewoontes en het Engelse eten vaak hilarisch (een aantal lunchpakketten belandden wel in de vuilnisbak en werden vervangen door het aanbod van de Burger King).

Leerlingen kozen vooraf in groepjes van 4 à 5 een thema dat ze in de lessen Engels en thuis voorbereidden en waarover ze achteraf een file van zowat 100 pagina’s moesten schrijven. In Londen zelf bezochten ze instellingen of interviewden ze personen rond dat thema. Bij de merkwaardigste bezoeken: een fotoshoot met kleding uit Top Shop (fashion group), een training met de 15+ jeugdploeg op Queens Park Rangers of rondleidingen in Wembley, Wimbledon, Chelsea (sport group), een rit vooraan in de bestuurderscabine van een metrostel (transport group), een rondleiding boven op het dak van Westminster Abbey (city planning & renovation group), een rondleiding in een gevangenis inclusief isoleercel (justice group), een bezoek aan de redactie van The Daily Telegraph in de piramidale topverdieping van de Docklands tower (press group).

’s Avonds was er tijd voor gemeenschappelijke activiteiten: een musical, de dog races, ice skating, een stand-up comedian, een muziekoptreden in The Marquee of een Ierse pub, een geleide wandeling in de voetsporen van Jack the Ripper, ...
In de eerste jaren (toen de groep pas op zondag uit Londen terugkeerde) hoorde daar ook een voetbalwedstrijd bij (Tottenham, Arsenal, QPR). Eén keer (in februari 1993, toen de zoon van adjunct-bondscoach Michel Sablon er bij was) vielen zelfs 26 gratis kaartjes voor de interland England-San Marino in Wembley uit de lucht …

Op de meeste edities was Paul Kets als begeleider van de partij. Naast hem trokken ook Marleen Claes, Yo Gilis, Luc Van Assel, Dirk Vandoren, Lea Verborgt, Roger Van Bulck, … één of meer keren met een klas naar Londen. Mevr. Verborgt vierde er zelfs een onvergetelijke (?) vijftigste verjaardag.

Toen Paul De Dijn adjunct-directeur werd, liep het project nog enkele jaren onder begeleiding van Helen Perquy, Dirk Vandoren en Veerle Depiere. Spijtig genoeg verbleef de groep toen niet langer bij gastfamilies in Ealing, maar in een jeugdherberg in Rotherhithe. Toen viel het project stil, … tot de jonge lerares Katrien Lenvain het  zes jaar later nieuw leven inblies.