U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

EDITIE 14 – ZESTIENDE JAARGANG – 16 MEI 2011

VAN DE REDACTIE

FEEST !

We doen het allemaal, feesten! Soms naar aanleiding van een familiale of godsdienstige gebeurtenis, soms voor een speciaal evenement, soms is het gewoon voor je plezier. Feesten doet wat met ons, zowel op emotioneel, op rationeel als op sociaal vlak. Wij kijken er vaak naar uit. Want feesten dat is gezelligheid, vriendschap en zoveel meer.
Het schoolfeest, de officiële opening van ons nieuwe auditorium, Fata Morgana ... ook op ons college vieren we vaak feest. Feesten geeft ons grote voldoening. Je kijkt ernaar uit. Samen met vrienden en collega's beleef je er plezier aan en de herinneringen kan je koesteren. Vaak komt er ook wat stress bij kijken, zeker als de laatste voorbereidingen van het feest er aankomen. Ben ik niets vergeten? Wie gaan we uitnodigen? Wat gaan we eten en drinken? Zullen de gasten tevreden zijn? ... Hoed af voor al die mensen die vaak belangeloos hun schouders zetten onder de organisatie van al die leuke feesten. Het is een feest met deze mensen te kunnen samenwerken en ieder van hen verdient dan ook een welgemeende DANK U!


NIEUWE ADJUNCT-DIRECTEUR

Vorige week heeft de Raad van Bestuur van het Jan-van-Ruusbroeckollege te Brussel dhr. Peter Vrijsen voorgedragen als nieuwe adjunct-directeur van het Jan-van-Ruusbroeckollege. De Raad van Bestuur van Cebeco (Centraal Bureau van de Colleges) te Heverlee heeft deze voordracht bekrachtigd. Bijgevolg wordt dhr. Vrijsen vanaf 1 september 2011 de nieuwe adjunct-directeur van het college, in opvolging van mevr. Veronique Thielemans, die zelf directeur wordt.
De heer Vrijsen, oud-leerling van dit college, was gedurende 21 jaar studiemeester en leraar biologie, lichamelijke opvoeding en (een jaar) gedragswetenschappen. De laatste zes jaar was hij bovendien graadcoördinator van onze eerste graad.
Door deze aanstelling is het directieteam voor de volgende schooljaren compleet. Beiden nemen zich voor om, als een hecht en complementair team, de kwaliteiten van dit college te bestendigen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

LONDON CALLING

Van 3 tot 7 april trok een enthousiast 5 LaMT-MTWe met hun leerkracht Engels, mevr. Lenvain, naar Londen voor een snuifje cultuur, een woordje Engels en een stapje in het maatschappelijke leven van de Britten. Het werd een leerrijke en fijne ervaring.
Samen ontdekten we o.a. de Tate Modern met een fantastische gids uit eigen huis (mevr. Creyf) en kregen we een rondleiding in Shakespeare’s The Globe van een Jim Carrey look-a-like. ‘s Avonds griezelden we tijdens een kleurrijk gegidste wandeling rond seriemoordenaar Jack the Ripper en genoten we van de musical We will rock you.
Wat het London Project evenwel uniek maakt, is het groepsproject rond één maatschappelijk thema. De legends group bezocht The Tower en The Dungeon en kreeg een privérondleiding in de stad van een door geschiedenis gepassioneerde Brit. De arts group bezocht dan weer allerlei musea (leve Saatchi Gallery en de National Gallery volgens hen) en sprak met echte kunstenaars. De media group tenslotte bezocht o.a. de BBC en maakte de opnames mee van een populaire Britse show.
Moe, maar zeer tevreden kwamen we net voor de paasvakantie terug op school. London was afjes.

GEO-EXCURSIE

Op donderdag 5 mei was het vroeg opstaan voor de meeste zesdejaars. De wetenschappelijke en wiskundige richtingen van het zesde jaar gingen samen met dhr. Croonenborghs op geo-excursie om de gesteenten doorheen de geschiedenis in werkelijkheid vast te stellen. We trokken eerst naar het Hageland om dan door te stomen tot voorbij Namen. Heuvels en depressies werden beklommen en afgedaald. Gesteenten van twee tot maar liefst 500 miljoen jaar oud zijn die dag bewonderd. Zo zie je dat je toch niet per se in de teletijdmachine hoeft te kruipen om een stukje waar verleden te zien. (Y.Coppens - 6 WeWi8)

MAROKKO EVENING

Dinsdagavond was het weer een beetje feest op school. De leerlingen uit Humane Wetenschappen nodigden vrienden, familieleden en sympathisanten uit op een sfeervol Marokkaans filmavondje. Ook een vertegenwoordiger van de onderwijsminister, van Twinning en van SOS-kinderdorpen tekenden present. De bezoekers werden niet alleen op drie leuke films getrakteerd, er werden ook nog drie radioreportages de zaal ingeblazen en de avond eindigde met de laatste flashmob van dit Marokkojaar. Allemaal gefilmd, gemonteerd en gedanst door de enthousiaste leerlingen van 5 en 6 HW ! Na de voorstelling volgde nog een smaakvolle receptie met wereldwinkelbubbels en lokale groentehapjes.

PARIS, C’EST FANTASTIQUE !

Parijs, de stad van liefde en leed,
maar ook van rust en rumoer.
De stad van de auto,
maar zeker van het openbaar vervoer.
De stad van toerisme en architectuur,
maar zeker ook van de cultuur.

Parijs was een prachtige ervaring. Vanaf dag één tot dag zes hebben we ons ongelooflijk goed geamuseerd. Iedere dag trokken we er met onze groepjes op uit in het kader van het project Paris Découvertes, klaar om tal van nieuwe zaken, zoals gebouwen, musea en cultureel erfgoed, te gaan bewonderen. Telkens waren we met verstomming geslagen als we geconfronteerd werden met de rijkdom aan cultuur van deze grootstad. We hebben er heel veel geleerd over Parijs, maar ook over onze klas en de Parijzenaars met wie we samenwerkten. We hebben er namelijk heel hard moeten werken – wel uren aan één stuk – maar al bij al bleven ruzies uit en hadden we telkens weer plezier. ’s Avonds hadden we steeds de kans om even uit te rusten, maar rust nemen was relatief, want er was telkens een avondactiviteit gepland. Deze waren over het algemeen heel leuk, omdat je dan je ervaringen van dag op dag kon uitwisselen. Ondanks de vermoeidheid kroop bijna niemand na de avondactiviteit in z’n bed. Er waren tal van activiteiten in het hotel, zoals pingpongen en naar de discotheek gaan. Jammer genoeg zat deze discotheek steeds vol met twaalf/dertienjarige Engelse jongens en meisjes, waardoor we er minder vaak kwamen. Een deel van de avond brachten we door op de kamer, waar we nog wat babbelden of films en series bekeken. Steeds om klokslag twaalf uur klopte dhr. Van Wayenbergh aan ieders deur, om ons erop te wijzen dat het tijd was om ons bedje in te kruipen, om de volgende dag weer fris en monter aan te kunnen. Meestal deden we dit dan ook. (Denk ik toch.) (Klaas Candry - 6 EcMT)

RIJSEL: VLAANDEREN OP Z’N FRANS

Op donderdag 5 mei trokken wij, de leerlingen van 5 LaMT-MTWe-EcMT, er een dagje op uit om de prachtige stad Rijsel (Lille in het Frans) te ontdekken en van de cultuur te proeven, die sterk door de nabijheid van Vlaanderen beïnvloed wordt, o.a. in de gastronomie (denk maar aan carbonade flamande of gaufres fourrées). De dag werd opgedeeld in twee delen. In de voormiddag maakten we kennis met le vieux Lille, het oude gedeelte van de stad, waar we de inwoners interviewden. Na het middageten trokken we naar het nieuwe gedeelte en kwamen we wat meer te weten over belangrijke monumenten, gebouwen en bepaalde gewoonten van de stad en haar inwoners, die in de volksmond les Ch’tis genoemd worden zoals in de gelijknamige film Bienvenue chez les ch’tis. We kregen drie grote missies die we zo snel en degelijk mogelijk in het Frans moesten uitvoeren. Wanneer we alle opdrachten vervuld hadden, konden we zelf nog even Rijsel verder ontdekken of gaan shoppen in de gezellige winkelstraatjes, wat vooral de meisjes aansprak natuurlijk. Mede dankzij de stralende zon en de heerlijke temperaturen was het ongetwijfeld een zeer leerrijke en aangename dag voor iedereen!!

MEP IN HET AUDITORIUM : EEN GROOT SUCCES !

Met vereende krachten (leerkrachten en leerlingen van 1 en 6) werd gedurende maanden aan de voorstelling van het MEP in het auditorium gewerkt. En of het een succes werd… Tijdens de uitvoering kregen wij het bezoek van een afgevaardigde van de Canon Cultuurcel. Haar conclusie was: dit verdient een score uitmuntend.

JOEPIE

Bij het ter perse gaan van deze BP kregen we het bericht dat 2 MA eind juni op de prijsuitreiking van de Pedro Arrupe-Award zal uitgenodigd worden in het Europees Parlement te Brussel. De leerlingen stelden tijdens het schoolfeest samen met dhr. Van Grembergen hun werk voor in de forumzaal.

LEUK COMPLIMENTJE

Het kan niet altijd prijs zijn. Via mail vernamen we dat we niet op de shortlist geraakten voor de Evens Prijs voor Media Educatie. Toch kregen we te horen dat op het Jan-van-Ruusbroeckollege met toewijding gewerkt wordt aan het verbeteren van mediageletterdheid.

MINISTERS IN WORDING

Vrijdag 6 mei kwamen meer dan 500 leerlingen uit heel Vlaanderen samen in de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement. Het was de overkoepelende slotzitting van hun KRAS-project. KRAS is een rollenspel waarbij jongeren in de huid kruipen van bepaalde personen, landen of van fondsen en zo vanuit hun standpunt debatteren over een welbepaald onderwerp. Dit jaar was gezondheid het thema waarover de KRAS-jongeren uitvoerig debatteerden. Een jaar lang verdedigden de jongeren zich vanuit hun rol. Ze zochten naar oplossingen voor vraagstukken en stippelden zo een realistisch plan uit. Hierover kon er vanuit de andere rollen reactie op komen om zo tot boeiende gesprekken te komen. 14 leerlingen uit onze derde graad namen een heel jaar deel aan het project.
De KRAS-jongeren uit heel Vlaanderen kregen op vrijdag 6 mei de kans om hun eigen mening met de anderen te delen. Ze kregen een vraagstuk voorgeschoteld waar op het einde van de dag een antwoord op zou moeten komen. Discussiëren was dus de boodschap!
De dag werd afgesloten met een plenaire zitting en een speech van de echte voorzitter van de Kamer, André Flahaut. Daarna leidde Mattias Verstuyft uit 6 WeWi vanuit de voorzitterszetel de stemming in goede banen. Na deze onvergetelijke dag zien we alvast een toekomst weggelegd voor een aantal leerlingen als echte ministers.

BEZOEK ONZE SITE

Op dinsdag 17 mei zal het erg rustig worden in de Forumlaan eens alle bussen op weg zijn voor een klassieke en culturele uitstap. Het overzicht vind je via de schoolwebsite als je ingelogd bent, en meestal hoort daar ook een begeleidende brief bij die al in jullie mailbox zit of via de jongeren mee naar huis gegeven werd. We hopen dat iedereen er een leerrijke en gezellige uitstap van maakt.

Op woensdag 18 mei genieten de leerlingen en personeelsleden van een vrije dag. De directie blijft doorwerken … op school voor een bouwvergadering of in Stuivekenskerke voor een directiecursus.

Het wordt stilaan tijd om de examenplanning te concretiseren! De examenroosters zijn al vanaf het begin van dit trimester op de site te raadplegen en nu ook af te drukken. We wensen iedereen nu al goede moed!

Op donderdagavond 19 mei nodigen we de ouders van 1 Latijn, van de tweedes en van de vierdes uit voor een studiekeuze-avond. De betrokken leerlingen kregen de brief met antwoordstrookje mee via de klaskoerier.

SCHOOLFEEST

Er was een gezellige sfeer tijdens het voorbije schoolfeest. Ondanks het warme weekend kwamen vooral op zondag veel bezoekers naar hun vertrouwde college. Hartelijk dank aan iedereen die de handen uit de mouwen stak en in het bijzonder het team van het oudercomité!

<%>