U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

EDITIE 7 – ZEVENTIENDE JAARGANG – 23 JANUARI 2012

VAN DE REDACTIE

Helemaal uitgewaaid zijn we het jaar 2012 gestart. Wordt het een bewogen jaar met veel veranderingen of zelfs het einde van de wereld? Wie zal het zeggen? De vele negatieve boodschappen kunnen ons ontmoedigen en demotiveren. Anderzijds leeft er ook wel de overtuiging dat het boeiend kan zijn om de hele politieke, economische en welvaartscrisis van op een afstand te bekijken en een moment van bezinning in te lassen. Een moment om in het nu te komen en ons af te vragen : waar zit ons geluk?.

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Grote vreugde bij onze econoom, dhr. Blancquaert, die donderdag 19 januari voor de allereerste keer papa geworden is van een dochtertje, Lore. Ook feest bij mevr. Vanautgaerden (leerkracht aardrijkskunde en WW). Zij werd dezelfde donderdag voor de tweede keer grootmoeder van een kleindochtertje, Joanna. Proficiat aan beide families.
Wij gedenken de overgrootmoeder van Arne (2 LC) en Lauria (6 MTWe) Claeys en de grootvader van Kato Schuermans (6 EcMT).

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

VLAAMSE WISKUNDE OLYMPIADE

Op woensdagnamiddag 18 januari zaten de refters van ons college tussen 13.00u. en 16.00u. vol zwetende leerlingen van de tweede en de derde graad die meededen aan de beruchte Vlaamse Wiskunde Olympiade. Voor sommigen was het de eerste keer, maar een paar doordouwers waren reeds aan hun vierde editie toe.

De antwoorden staan sinds vrijdag 20 januari op de website www.vwo.be. Elke deelnemer kan daar zijn score berekenen. Wie naar de tweede ronde kan, wordt pas later bekend gemaakt. We duimen alvast dat er veel kandidaten mogen zijn. In ieder geval een pluim voor alle aanwezigen. 

VOICE

VOICE wenst iedereen een geweldig 2012 en is weer aan de slag gegaan om er een spetterend jaar van te maken. Na een goed gevuld eerste trimester staat de planning voor de komende maanden vast. Maandag en dinsdag komt er na een succesvolle filmmiddag in de tweede en derde graad ook een film voor de eerste graad. Voor Valentijn worden er plannen met een romantisch tintje gesmeed. Tussendoor worden de voorbereidingen getroffen voor de actiedag van VSK (Vlaamse Scholieren Koepel) op dinsdag 31 januari. Zoals elk jaar kunnen vier VOICE-leden er terecht voor frisse inspiratie. In ruil daarvoor moeten ze een opdracht voorbereiden; dit jaar staat alles in het teken van een vliegtuigvlucht. Als alles goed verloopt, zullen we in de volgende BP kort verslag uitbrengen van onze reis.

THEMA-AVOND OUDERCOMITE

Het oudercomité nodigt u graag uit op de thema-avond van dinsdag 28 februari om 20 uur met als onderwerp: Sociale Media anno 2012: een dagelijkse realiteit? Van harte welkom! Klik hier voor de flyer.

SPAGHETTI-AVOND 10-02

De Italiëreizigers organiseren een spaghettiavond om de kosten van hun reis te drukken. Voor de spotprijs van 10 euro kunt u op vrijdag 10 februari in refter 3 genieten van een overheerlijke spaghetti en een fijn avondje uit. Kaarten kunt u kopen bij de zesdejaars. Alvast bedankt voor uw steun!

STUDIEKEUZEBEGELEIDING

Vorige donderdag trokken alle zesdejaars richting Haasrode voor de SID-in, een beurs waar alle hogescholen en universiteiten de toekomstige studenten van Vlaanderen opwachten om hun antwoorden te bieden op de vele vragen waar ze nu mee zitten. Dat het maken van een studiekeuze geen sinecure is, komt ook meermaals aan bod in de media. Als school trachten we onze leerlingen er al een aantal jaren op voor te bereiden. In december kregen ze van André Tack (CLB-medewerker) uitleg over de BAMA-structuur en het leerkrediet. In januari gingen ze naar de SID-In. Meer info vindt u op www.ond.vlaanderen.be/sidin.
Vrijdag 2 maart worden oud-leerlingen uitgenodigd om hun ervaringen met onze toekomstige studenten te delen. Nieuw vanaf dit jaar is dat we op deze avond ook de ouders zullen uitnodigen.
Het programma begint om 19.00u. in het auditorium met een plenum waar we de oud-leerlingen laten getuigen over een aantal algemene onderwerpen zoals de overgang van Ruusbroec naar het hoger onderwijs, de examenregeling, het kotleven,…
In het tweede deel (omstreeks 20.00u.) krijgen de ouders de gelegenheid om de uitleg te horen die André Tack in december aan de leerlingen gaf, terwijl de leerlingen zelf per studierichting met hun concrete vragen terechtkunnen bij de oud-leerlingen.
We nodigen de leerlingen ook uit om hun studiekeuze te bespreken met een van hun leerkrachten. Wij hopen dat ze op deze manier sterk aangemoedigd worden om zeer bewust en doordacht te kiezen.

JONGEREN KEREN HET KLIMAAT

Het is weer even geleden dat u nog iets van ons vernomen hebt. We zijn echter niet blijven stilzitten, maar druk bezig met allerlei voorbereidingen. Zo komt er van 6 tot 10 februari de dikketruienweek. Gedurende een hele week zal de verwarming enkele graden lager gezet worden. Tijdens die week zullen we ons extra verwarmen met warme chocomelk en zelfgemaakte soep. We zullen ook iedereen op de speelplaats proberen aan het dansen te krijgen met het allercoolste dansje van mevr. Bruylandt. Breng die week dus zeker een extra trui mee en een geschikte mok voor de chocomelk en de soep. (We gaan uiteraard voor zo weinig mogelijk afval!)
De week daarna zitten we volop in de projectdagen. In het zesde jaar zullen die volledig in het teken van duurzaamheid staan, meer bepaald van duurzame voeding. We bekijken dit thema vanuit zes verschillende invalshoeken: klassieke landbouw, vleesindustrie, visserij, voedselverpakking, voedseldelocalisatie en voedselrechtvaardigheid.
De tweedaagse zal starten met een plenum in het auditorium. Jan Mertens, beleidsmedewerker van OIKOS (denktank voor sociaal-ecologische verandering), zal ons een antwoord geven op de vraag: Wat is duurzaamheid?. Nadien werken we in verschillende groepjes aan een eigen onderzoeksopdracht vanuit één bepaalde invalshoek.
Op vrijdagnamiddag komen alle groepen weer samen tijdens een slotplenum. Elke groep zal tijdens een presentatie van een 10 à 15 minuten zijn ontdekkingen, conclusies, …komen toelichten. De dag wordt besloten met een vegetarische receptie.

CHILEENSE JONGEREN OP BEZOEK

Hallo. Mijn naam is Vicente / Felipe / Francisca / Javiera. Ik woon in België, maar ik kom uit Chili. Ik ben 16 / 17 jaar.” Wanneer je in onze school een onbekend gezicht ziet, mag je deze voorstelling verwachten, geleerd in de eerste Nederlandse les.
Onze school opende na de kerstvakantie haar deuren voor vier Chileense uitwisselingsstudenten uit Santiago. Zij kwamen op een stormachtige donderdag tot hier gewaaid en verblijven tot de krokusvakantie in gastgezinnen van leerlingen uit het zesde jaar. Behalve in een intensief Engels en Nederlands taalbad, worden onze gasten ook in de gewone lessen ondergedompeld. Elke student heeft een aangepast lessenrooster gekregen en wordt zoveel mogelijk betrokken bij het normale schoolleven. Soms is de taal een barrière, maar grenzen zijn er in een project als dit uiteraard om verlegd te worden. Bovendien is het boeiend om België en Chili te vergelijken. Het zijn twee landen met elk een complexe geschiedenis en nog steeds een boeiend dagelijks leven. Onze Ruusbroecers hebben ongetwijfeld handen en voeten nodig om de Belgische politiek te schetsen, terwijl de Chilenen ons proberen wijs te maken hoe de vork in de steel zit in verband met hun onderwijssysteem en de studentenprotesten van de voorbije zes maanden.
Gelukkig is er daarnaast ook ruimte voor het plezier van nieuwe vriendschappen, de eerste keer frietjes proeven, pralines kopen, voetbaltrainingen , eerste Nederlandse woordjes onthouden, middeleeuwse stadscentra ontdekken, de zon zien opkomen uit het niets in plaats van achter de bergen, fietsen, enz.

Het waren al twee gevulde weken, maar er staat de nieuwkomers nog wat te wachten: ze mogen de 100-dagen meebeleven met en zoals hun gastvrouwen (verkleed!), ze zullen het Belgische bankwezen kunnen vergelijken met het Chileense, de Europese Gemeenschap bezoeken, uitgenodigd worden in het college van Mons, en nog heel wat typisch Belgische gerechtjes op hun bord krijgen! Bovendien kunnen de jongere leerlingen op JVR uitkijken naar de Chileense bijdrage tijdens de projectdagen. Daar zullen onze gasten ervoor zorgen dat de hele school van dit uitwisselingsproject kan meegenieten. Maar wie nu al zin heeft in een woordje Spaans: aarzel niet eens dag te zeggen! Met een hola als ijsbreker, krijg je misschien wel al een goeiedag terug… als ze hun lesjes goed studeren tenminste!