U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

EDITIE 02 – DRIEËNTWINTIGSTE JAARGANG – 19 SEPTEMBER 2017

VAN DE REDACTIE

Na twee weken zitten we alweer volop in de schwung van een nieuw schooljaar. De lange schoolvakantie is al een verre herinnering en we maken al heel wat plannen voor de komende lesweken. Een goede start nemen is van groot belang, het geeft vertrouwen en geloof in je eigen kunnen. Het is fijn om deel uit te maken van een toffe klassengroep en te kunnen rekenen op je leerkrachten, ouders en vrienden. Genieten van wat je bijleert, en zorg dragen voor een school waar het leuk vertoeven is, zijn twee belangrijke to do's voor de komende 40 weken.

 

LIEF EN LEED

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering. (Ward Bruyninckx)

Wij gedenken de grootmoeder van Jurgen Peeters (6 HW).

 

TWEE OUD-DIRECTEURS OVERLEDEN

De Vlaamse jezuïetengemeenschap heeft afscheid genomen van pater De la Marche (79) en pater Debruyn (82). Van 1972 tot 1982 was pater Marc De la Marche eerst leraar klassieke talen, Nederlands en godsdienst en later directeur van ons college. Hij was lang actief bij Kerk en Wereld en vaak geestelijk begeleider tijdens retraites. Pater Jean Debruyn volgde pater De la Marche op als directeur en was hier twee schooljaren aan de slag.

 

ZWEMMEN OP SCHOOL


De leerlingen kunnen opnieuw vrij zwemmen op maandagmiddag van 12.45u. tot 13.15u. Voor de begeleiding zorgen dhr. Vrijsen en mevr. Heyvaert.

 

ONTHAALDAGEN VORMINGSDAGEN  HOGE RIELEN

De onthaaldagen voor onze eerstejaars vinden plaats van 20 tot 22 september. Voor de derdejaars zijn er vormingsdagen op 12 en 13 oktober. Beide activiteiten vinden plaats op het domein De Hoge Rielen in Lichtaart.

 

OUDERCOMITE

Het oudercomité van JvR bestaat uit een groep geëngageerde ouders die ernaar streeft een onmisbare partner van het schoolteam te zijn. Het werkt mee aan een plezierige en stimulerende leer- en leefomgeving voor alle leerlingen. Het OC is een spreekbuis voor ouders en streeft ernaar alle ouders te vertegenwoordigen. 
We komen vijfmaal per schooljaar samen voor interactieve, open en constructieve avonden waarin we mee-denken over alles wat de positieve sfeer en de ontwikkeling van school en leerlingen kan bevorderen. Daarnaast willen we ook mee-werken aan een plezierige schoolsfeer door de organisatie van het restaurant op het schoolfeest, de afscheidsreceptie van de laatstejaars, een thema-avond voor ouders en leerkrachten.
De eerste bijeenkomst van dit schooljaar vindt plaats op 5/10/2017, om 20.00u. in de leraarskamer. Iedereen is van harte welkom! Vragen voor het OC kan je mailen naar oudercomitejvr@gmail.com

 

DAG VAN DE SPORTCLUBS

Op dinsdag 12 september stonden de sportclubs in de kijker. Duidelijk een succesformule, want een flinke groep leerlingen was in sportplunje naar school gekomen. Voetballers, tennissers, ruiters, zwemmers en allerlei andere atleten showden hun sportuitrusting en dansten deze speciale dag in op de speelplaats. Een minivoetbalcompetitie zorgde voor de nodige sfeer tijdens de middagpauze. Sporten doen we ook op 22 september. Allerlei sporten en activiteiten staan op het sportmenu : kajak, teambuilding, hoogteparcours, rugby, mountainbike…

 

Bestemming

Vertrek/terug

lunchpakket

2de jaar

Sint-Niklaas: De Ster

08.25u.-16.15u.

Ja

3de jaar

Oud-Heverlee: Don Bosco

08.25u.-16.15u.

Ja

4de jaar

Sint-Joris-Weert: De Kluis

08.25u.-16.15u.

Ja

5de jaar

Mechelen: De Nekker

08.25u.-16.15u.

Ja

6de jaar

Geraardsbergen: De Gavers

08.25u.-16.15u.

ja

 

 

VERKEERSVEILIGHEID EN MOBILITEIT

Misschien kom jij al jaren met de fiets naar school? Misschien doe jij dat dit jaar voor het eerst alleen? Ons college moedigt het fietsen aan en wil, samen met jou, inspanningen doen om het verkeer voor alle weggebruikers veilig te doen verlopen.
De volgende tips kunnen daar zeker toe bijdragen:

  • zorg ervoor dat anderen je zien (fluohesje, reflectoren...)

  • kies een veilige route en wees extra aandachtig aan de gevaarlijke punten

  • draag een fietshelm

  • zorg ervoor dat je fiets in orde is (remmen, verlichting, ...)

  • geef veiligheid de voorrang (geen stoerdoenerij op de fiets, opletten aan rotondes)

  • leef de verkeersregels na (rood is rood!)

  • heb oog voor iedereen, ook voor de voetgangers

In de maand oktober worden alle fietsen op school gecontroleerd.

 

RAPPORT EN KALENDER

Na één schooljaar werken met Smartschool, merken we dat de meerderheid van de leerlingen en de leerkrachten daarin hun weg gevonden hebben. Er zijn vanaf dit schooljaar twee mogelijkheden bijgekomen.

RAPPORT: het rapport zal digitaal beschikbaar zijn tijdens het weekend nadat de leerling het in de klas heeft ontvangen. De rapporten zullen vanaf dat moment ook beschikbaar blijven. Het is wel belangrijk dat de leerling eerst zelf het rapport kan afgeven alvorens de ouders het kunnen raadplegen op Smartschool.

KALENDER: de schoolkalender is via smartschool beschikbaar. Klik op de maand, en je krijgt een overzicht van alle activiteiten. Klik je verder door, dan zie je rechts alle details verschijnen. In de bijlage zitten de brieven die we vroeger met de leerlingen meegaven.