U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

EDITIE 08 – DRIEËNTWINTIGSTE JAARGANG – 05 MAART 2018

VAN DE REDACTIE

Een tekst om eens over na te denken. Uit het boekje Omdenken in communicatie van Berthold Gunster.

“Och, arme stumper, dacht een man die een prachtige vlinder zag worstelen om zich uit zijn cocon te bevrijden. De man besloot de vlinder te helpen. Hij pakte een klein zakmesje en sneed uiterst voorzichtig het weefsel los. De operatie lukte. De vlinder was bevrijd. Liefdevol nam de man de vlinder op zijn hand en hij gooide hem in de lucht. De vlinder dwarrelde echter hulpeloos naar beneden. Waarom? Omdat het worstelen uit de cocon een noodzakelijk onderdeel van de geboorte van een vlinder is. Alleen zo kan een vlinder zich sterken om te vliegen. De hulp aan de vlinder betekende zijn ondergang. “

 

LIEF EN LEED

Wij verwelkomen Leon, broertje van Anna Cluckers (1 LC). We wensen de hele familie een dikke proficiat.

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede gedachten ter herinnering. (Ward Bruyninckx)

Wij gedenken de overgrootvader van Hugo Abts (2 MC) en de moeder van Lies Vallaeys (oud-CLB-medewerker, lid AV)

 

SCHOOLTONEEL

De zesdejaars van het Jan-van-Ruusbroeckollege brengen u een Disneyklassieker in een hedendaags jasje :

Lady is een leerling op JVR. Voor het sociaal project SMS kiest ze het inburgeringsproject met vluchtelingen. Zo ontmoet ze Vagebond, een vluchteling uit Jemen, en zijn vriendenkring, een leuke bende (straat)honden. Overwint liefde de grenzen tussen allochtoon en autochtoon, arm en rijk, zij en wij? Ontdek het op donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 maart om 20.00u. in het CC van Strombeek. 

Tickets ( € 7 ) voor donderdag en zaterdag zijn te koop bij de spelers, of op de dag zelf aan de avondkassa. Ze kunnen ook gereserveerd worden via directiesecretariaat@ruusbroec.be . Voor vrijdag zijn alle kaarten reeds de deur uit. Per ticket staan we € 2 af aan een project in Jemen. Jemen is sinds 2015 verwikkeld in een oorlog en miljoenen mensen staan er op de rand van de hongersnood. Alsof dat nog niet genoeg is, is er nu ook een cholera-epidemie uitgebroken. Het project voorziet in drinkwater en sanitair, ook in zones die door de oorlog moeilijk toegankelijk zijn. Voor meer info: https://www.oxfamsol.be/nl/actie/lady-smst-vagebond

 

NAAR DE TWEEDE OF DERDE GRAAD

De leerlingen van het tweede en vierde jaar staan dit jaar voor een belangrijke keuze.

Aan de leerlingen van het tweede jaar bieden we in het derde trimester een traject aan om hen hierin te ondersteunen.  Donderdag 17 mei krijgen zij uitleg van verschillende vakleerkrachten.Tijdens die middag volgt er een studiekeuze-workshop met vierdejaars.

Voor de leerlingen van het vierdejaar zijn er in deze periode studiekeuzelessen gepland die gegeven worden door mevr. Bekers of mevr. Vanoverbeke. De leerlingen worden ook aangemoedigd om met hun klassenleerkracht, vakleerkrachten en ook hun ouders hierover in gesprek te gaan. Wat drijft mij ?, wat kan ik ?, wat is mijn studiehouding ?, wat wil ik ?, waarvoor wil ik mij engageren ?, … zijn interessante basisvragen voor een goed gesprek.

Donderdag 17 mei worden ook alle ouders uitgenodigd voor een infosessie over de verschillende richtingen in de tweede graad. De uitleg zal gegeven worden door verschillende vakleerkrachten.

 

PROJECTDAGEN

De projectdagen van donderdag 8 en vrijdag 9 februari zijn weer goed verlopen : een rijk gevuld programma met allerlei activiteiten. Ook dit jaar was er een persploeg actief om er een reportage van te maken. Het is geen schriftelijke versie geworden, maar een filmpje dat je kan bekijken op de website http://www.ruusbroec.be/stek3/berichten/bericht_detail.asp?id=3207

 

VALENTIJNSACTIE

Donderdag 22 februari was het weer zover: de leerlingenraad VOICE organiseerde zijn befaamd Valentijnsspel.  ’s Middags verzamelde zich een massa leerlingen bij refter 3 om een sticker, met daarop een naam, te ontvangen. Daarmee moest je dan op zoek naar je liefdesmatch. Dit jaar werd een splinternieuw koppel voor de stickers ingevoerd: Sneeuwwitje moest haar zeven dwergen vinden. Zodra je je liefdesmatch had gevonden, werd je getrakteerd op een bekertje heerlijke grenadine en een snoepje. Om met elkaar te delen!

VOICE wil hiermee Valentijn vieren en hoopt daarmee de interactie en het plezier onder de leerlingen te bevorderen. Misschien heeft Cupido zelfs raak geschoten deze keer …

 

PAASEXAMENS

Binnenkort beginnen de paasexamens voor de leerlingen van de eerste en tweede graad. De onderstaande tips, die ook met kerst aan bod kwamen, kunnen je helpen om goed voorbereid aan je examenreeks te beginnen.

Houd rekening met de volgende vraagjes: 

 • Zijn mijn notities duidelijk, volledig en overzichtelijk?

 • Wat moet ik kennen/kunnen?

 • Heb ik iets niet begrepen? Dan is het nu tijd om uitleg te vragen aan mijn vakleerkracht of aan een medeleerling.

 • Heb ik voldoende oefeningen gemaakt? Waar vind ik extra oefeningen?

 • Heb ik mijn toetsen nagekeken/verbeterd? 

Deze tips helpen je tijdens de examenperiode:

 • Begin de dag met een evenwichtig ontbijt. Sla geen maaltijden over.

 • Ga meteen aan het werk: laat alle hobbyspullen maar in de kast en zorg ervoor dat je bureau netjes is opgeruimd. Gebruik de vrije leernamiddag goed: wacht niet tot 17.00u. om te beginnen.

 • Leer nooit langer dan een uur aan een stuk. Neem tijd voor ontspanning: fietsen, wandelen, even naar buiten,… is beter dan lezen, computerspelletjes en tv (omdat ook hiervoor je hersenen hard moeten werken).

 • Slaap voldoende : blokken tot diep in de nacht doet meer kwaad dan goed.

 • Praat niet altijd over het examen. Een gezellige babbel ontspant en kikkert meer op. 

Tips bij het afleggen van je examen:

 • Lees het volledige examen voor je begint te antwoorden.

 • Bewerk de vragen. Duid instructiewoorden en kernbegrippen aan.

 • Begin met makkelijke vragen, beantwoord daarna de moeilijke.

 • Houd de tijd in het oog.

 • Als je in paniek raakt, bedenk dan dat werken (schrijven) helpt tegen de zenuwen. Schrijf op je kladblad wat je weet of ga naar een volgende vraag.

 • Lees alles nog eens na: niet alleen je antwoorden, maar zeker ook de vragen.

 

ATHENE

De voorbije krokusvakantie hebben we een fantastische reis gemaakt. Samen met de vierdejaars Grieks zijn wij, de vijfdejaars Grieks, met het vliegtuig naar Athene gereisd. Daar hebben we vijf dagen lang kunnen proeven van de Griekse cultuur, de gastvrijheid en het lekkere eten, met live muziek op de achtergrond. We hebben veel gestapt onder de zuiderse zon, maar de prachtige uitzichten en majestueuze gebouwen waren het zeker waard. Door de vele groepsactiviteiten en wandelingen ontstond er met iedereen een sterke band, waardoor de sfeer zeer gezellig en ontspannen was. Dit was een onvergetelijke ervaring! (Nini Chrispeels, 5 GrWi6)

 

WAGRAIN MET DE DERDEJAARS TIJDENS DE KROKUSVAKANTIE 2018