U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

EDITIE 12 – ZESTIENDE JAARGANG – 08 APRIL 2011

VAN DE REDACTIE

Mensen zijn door ontelbare
technische mogelijkheden
wereldwijd
met elkaar verbonden.

Communicatie lijkt evident.

En toch, God, zitten we vaak niet
op dezelfde golflengte.
Help ons
onze snaren
af te stemmen op elkaar en op U.

Jongeren zijn vingervlug in het communiceren met hun laptop, gsm, …. Op die manier zijn ze - dag en nacht - bereikbaar voor elkaar in deze multimediale wereld. Dat klinkt alleen maar positief!
De keerzijde van deze handigheid toont soms gekwetste jongeren die eenzaam snelle boodschappen te lezen krijgen en proberen te verwerken. We vragen bij het begin van de vakantie even stil te staan bij deze vorm van communiceren en steeds oog te hebben voor de ontvanger. Jongeren kunnen zelf hun verantwoordelijkheid nemen, afhankelijk van de leeftijd is een toeziend oog van een volwassene/ouder echter geen overdreven luxe. Oefening baart kunst!

Pasen is bij uitstek het feest van nieuw leven en nieuwe kansen die we elkaar kunnen geven.

Het personeel en de directie wensen alle leerlingen en hun ouders een deugddoende vakantie en een vredevol paasfeest!

LIEF EN LEED

Mevr. Van Bouchaute dacht eigenlijk nog naar het schooltoneel te kunnen komen, maar haar kersverse zoon Marius dacht er anders over. Grote broer Andreas en grote zus Iris zijn enorm in de wolken over hun schattige broertje en ze delen graag hun draakjes en andere knuffels. Van harte proficiat aan de fiere mama en papa! Goed om weten: de ooievaar wordt dit schooljaar nog bij vier personeelsleden verwacht!
Toen de lente in 't land kwam, half maart dus, is de heer Das in het huwelijk getreden. We wensen het jonge paar, samen met dochtertje Elies, heel veel geluk en een mooie toekomst!

Wij gedenken de vader van Ira (5 HW) en Laurens Stevaert (oud-leerling); de overgrootvader van Frederika Clement (2 MA), van Evelynn Vermeylen (3 EcA2) en van Florian Verkest (3 LA).
De school werd op de hoogte gesteld van het overlijden van oud-leerling Pieter Devlies, (6 WA, 1982).

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

FEESTTRIMESTER

Het korte derde trimester begint op dinsdag 26 april, paasmaandag is een vrije dag en maakt de paasvakantie extra lang. Zeker voor de leerlingen van de eerste graad die naar Wagrain gaan voor een ski- en snowboardstage en voor de zesdejaars die meegaan op Romereis, is een extra vakantiedag (thuis) welkom.
De leerlingen van de eerste en tweede graad krijgen hun rapport op vrijdag 8 april en de derde graad op woensdag 27 april. De ouders worden uitgenodigd op het oudercontact van vrijdag 29 april.
Op zaterdag 30 april wordt het auditorium feestelijk geopend door de vakkenwerkgroep van het MEP. Het tweede weekend, 7 en 8 mei, zetten we de deuren wagenwijd open voor het schoolfeest. Alle gezinsjongsten kregen een uitnodiging mee, die ook een plaats kreeg op onze schoolsite. We hopen iedereen tijdens het schoolfeest te ontmoeten!

DROOMSTUK

Nog vier dagen en Theseus trouwt met Hypolite. Nog vier nachten en Hypolite trouwt met Theseus. Nog een midzomernacht en een bos vol elfen om goed te krijgen wat slecht is, om te verzoenen wat een conflict is. De personages trekken naar het bos. Ze hebben een plan, een passie, iets waar ze voor willen gaan, iets waar ze voor willen vechten. Maar in het bos worden, betovering na betovering, hun ongekende kraters belicht … net zoals bij de opeenvolgende fasen van de wassende maan, steeds meer facetten worden beschreven. Ze worden beproefd … maar ze doorstaan zoals Puck met de nadruk op levensgeluk.
Proficiat aan mevr. Van Hiel en heel haar team om Midzomernachtsdroom op zo'n schitterende manier op de planken te zetten. Voor alle toeschouwers was het genieten van begin tot eind. We kwamen allen goed thuis, ver weg van het cultuurhuis en het nagenieten van de acteurs was een mooie droom incluis.

TECHNIEK

De huidige eerstejaars spreken omwille van het nieuwe leerplan niet meer van het vak T.O., maar van Techniek. Deze nieuwe term is nu ook zichtbaar in alle klassen met een handig en vooral mooi opbergaccent voor het poetsmateriaal. Dank aan alle handige Harry's!

NIEUWE DIRECTEUR

Na ruim overleg heeft de Raad van Bestuur van het Jan-van-Ruusbroeckollege te Brussel mevr. Veronique Thielemans voorgedragen als nieuwe directeur van het Jan-van-Ruusbroeckollege. De Raad van Bestuur van Cebeco (Centraal Bureau van de Colleges) te Heverlee heeft deze voordracht bekrachtigd. Bijgevolg wordt mevr. Thielemans vanaf 1 september 2011 de nieuwe directeur van het college, in opvolging van dhr. Paul De Dijn, die met pensioen gaat.
In een eerste reactie op haar aanstelling verklaarde mevr. Thielemans het volgende: “Ik zie de hechte samenwerking met collega Paul De Dijn de voorbije zes jaar als een ideale basis om het dagelijks bestuur van het college op mij te nemen. Samen met het directieteam ga ik de uitdaging aan om de school creatief en flexibel te houden en blijf ik kiezen voor kwalitatief onderwijs. Ik wil een directeur zijn die bereikbaar is voor alle geledingen van de school en hoop ook in deze nieuwe taak gewoon mezelf te blijven. En todo amar y servir.

Door deze aanstelling is met ingang van 1 september 2011 het ambt van adjunct-directeur van het Jan-van-Ruusbroeckollege te Laken vacant. Deze functie zal intern ingevuld worden. In de loop van het derde trimester hopen wij ook de naam van de nieuwe adjunct te kunnen melden.

TALENT

Sanae Ahmaddouch (6 HW) bracht op 25 maart in ons eigen auditorium haar presentatie Ces jeunes qui font bouger le monde waar ze de talenwedstrijd van de HUB-taalwedstrijd Frans mee won. Ook Laura Van Cauwenbergh (6 EcMT) raakte in de laatste ronde. Van harte proficiat voor dit staaltje welsprekendheid! Alles draaide rond de inleefreis van de derde graad HW. Wil je over deze Marokkoreis meer te weten komen, dan ben je alvast uitgenodigd op de filmvoorstelling op dinsdag 10 mei (19.30 u. op school) of op hun website.

Verschillende leerlingen van de derde graad namen deel aan de geo-olympiade. Alle deelnemers verdienen een mooie pluim en vijf leerlingen behaalden een erg mooie score. Proficiat aan Kris Zemblaku, Luca Coltura, Mattias Verstuyft, Delia Mensitieri en Bastien Verdoodt!

NIEUWS UIT LIBANON

Al jaren ondersteunt ons college, via een door Jezuïeten ondersteund project, een Libanees meisje uit Beiroet. Grèce Succar stuurt ons jaarlijks ten minste één briefje, dat wij jullie niet willen onthouden.

Chers parents,
Bonjour. Comment ça va, j’espère que ça va bien. Moi, je suis très heureuse à l’école. Moi et ma mere, nous sommes très bien et ma soeur Cosette étudie maintenant l’informatique et l’anglais avec la coiffure et l’esthétique. Moi, j’étudie la coiffure et l’informatique et l’anglais aussi. Nous avons changé la maison et maintenant tout va bien. Je vous souhaite joyeuses Pâques et je vous remercie pour le support. Grèce Succar.

PROVINCIALE JIEHA

De vierdejaars hebben gedurende dit schooljaar een uitgebreid Jieha-project op school opgezet onder leiding van mevr. Roobrouck. Ze namen deel aan de preselectie voor de provinciale finale door hun digitale vragenlijst en groepsfoto op te sturen. Na correctie van de vragenlijsten en beoordelen van het fotomateriaal, werden er uiteindelijk vijf Jieha!’s Weerhouden. Via mail werden we net geïnformeerd dat twee groepen van onze school naar de finale kunnen op woensdag 4 mei. Aan de betrokken leerlingen de taak om een mooie PowerPointpresentatie voor te bereiden en aan de andere leerlingen om te duimen.

NIEUWE GEBEDSWEBSITE

www.gewijderuimte.org” staat online. Het is de Nederlandstalige versie van “Sacred Space”. Op deze internationale gebedswebsite van de Ierse jezuïeten wordt elke dag een ignatiaanse meditatie aangeboden. Vertrekpunt is steeds de evangelielezing van de dag. De website geeft concrete suggesties voor het gebed en begeleidt de bezoeker doorheen de verschillende etappes van de stille meditatie. De speciaal ontworpen software laat toe dat de surfer zelf bepaalt wanneer hij bidt, aan welk ritme, hoe lang … De meditatie kan gedaan worden voor het scherm, maar de aanwijzingen kunnen ook uitgeprint worden. De surfer kan in zijn eentje bidden of de meditatie kan met meerdere personen samen gedaan worden. Gedurende de vasten wordt bovendien een korte internetretraite aangeboden.
Gewijde Ruimte is een initiatief van de Vlaamse jezuïeten. Een tiental mensen, jezuïeten en leken, werken eraan mee. Sacred Space, de moederwebsite, bestaat in 21 talen. Vorig jaar werden er meer dan honderd miljoen pagina’s gedownload.