U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 15 – NEGENTIENDE JAARGANG – 6 JUNI 2014

VAN DE REDACTIE

De laatste eindspurt van het schooljaar is weer in zicht. De tijd vliegt voorbij. Onze eerstejaars zijn al lang geen groentjes meer en onze zesdejaars zaten vanmiddag voor de laatste keer op het terras hun boterhammen te eten. Enkelen nog steeds met aluminiumfolie. Deze doelstelling hebben we spijtig genoeg niet bij iedereen kunnen bereiken. Nog een laatste illegaal waterballonnengevecht doet hen met goed gevoel de examenreeks invliegen. Weldra zien we hen op hun paasbest in de wandelgangen wachten voor hun mondeling examen. En binnenkort mogen we weer afscheid nemen van een geweldige bende jonge mensen boordevol talenten. Hopelijk voldoende geïnspireerd om de innovatieve uitdagingen van deze tijd vol goede moed aan te gaan.

Aan alle leerlingen en hun ouders veel succes in de komende examenperiode.

 

 

REGELING EINDE SCHOOLJAAR

Alle leerlingen kregen via de klaskoerier een bundeltje met de laatste informatie van het schooljaar. Belangrijke en interessante informatie, o.a. de data van de vakanties en vrije dagen van het volgende schooljaar. Zeker goed doornemen dus.
De verloren voorwerpen die gedurende een heel schooljaar gevonden werden, zullen tot en met 10 juli 2014 (dus ook tijdens het laatste oudercontact) bijgehouden worden. Nadien schenken we alles aan een goed doel.

 

TIEN TIPS TEGEN EXAMENSTRESS

voor je examen

  1. Lijstjes maken vermindert je zorgen. Maak een checklist, zodat je zeker bent dat je niets vergeet. Zo vermijd je een hoop stress.
  2. Oefenen, oefenen, oefenen. Gebruik ook je PW’s om je fouten te analyseren. Misschien maak je wel steeds fouten in vragen over één bepaald onderwerp of is het een bepaald soort vragen dat je niet ligt. Daarop moet je dan zeker extra oefenen.
  3. Een goede voorbereiding……scheelt de helft in stress. Stel je voor dat je tijdens je examen ineens beseft dat je eigenlijk niet goed genoeg geleerd hebt om een voldoende te halen. Hoe groot is de kans dat je dan nog zenuwachtiger wordt? Héél groot! Goed voorbereiden helpt dus tegen stress.
  4. Afleiding. Vlak voor je examen heeft het geen zin om nog informatie in je hoofd te stampen. Grote kans dat je dan zo gestrest bent, dat je niets ervan kunt onthouden of dat je tijdens je examen in paniek geraakt, omdat je weet dat je het net nog gezien hebt, maar het antwoord toch niet weet. Niet doen dus. Wel doen: afleiding zoeken. Het liefst in de vorm van fysieke activiteiten. Stress vermindert door te sporten. Kom indien mogelijk met de fiets of te voet naar school.
  5. Bed, bath, breakfast. In de examenperiode is het belangrijk dat je goed uitgerust bent. Op vaste tijden gaan slapen en opstaan zorgt ervoor dat je goed uitgerust bent. ‘s Ochtends even onder de douche springen om fris wakker te worden helpt om je hoofd helder te krijgen. Niet vergeten te ontbijten: neem er de tijd voor, want haastig (of niet) ontbijten is niet goed voor de stress. Kopje thee en boterham met kaas is een betere start dan een energiedrank en een zoete koek.
 

tijdens je examen

  1. Blijf ademen. Het examen begint en je adem kruipt steeds hoger en hoger. Je voelt een soort bal in je buik, je handen trillen en zweten, je mond is droog en je kunt je niet meer concentreren. Klinkt bekend? Stress kan een paniekaanval veroorzaken tijdens het examen. Sommigen hebben last van faalangst en/of krijgen black-outs. Voor iedereen zou het kunnen helpen om even het examen los te laten en gewoon te ademen. Je lichaam wordt automatisch paniekerig als het te weinig zuurstof krijgt en dat is precies wat er gebeurt als je oppervlakkig ademhaalt. Als je merkt dat je last hebt van je zenuwen, leg dan je pen en papier neer. Leg je handen op je buik en kijk in het niets. Haal nu vijf tot tien keer diep adem, zodat je met je buik je handen naar voren duwt. Denk niet dat het er idioot uitziet. Iedereen vindt zijn eigen examen veel interessanter dan jouw ademhalingsoefeningen.
  2. RTFM! Veel problemen kun je voorkomen door goed te lezen wat er staat. Dat wordt ook wel RTFM genoemd, oftewel Read The F***king Manual! Origineel komt de term vooral voor op game-fora, maar je kunt het principe ook toepassen op examens. Lees de opdracht en doe precies wat er staat. Niet meer, niet minder. Staat er dat je een antwoord moet geven van maximaal 50 woorden? Dan schrijf je niet meer dan 50 woorden. Moet je citeren? Dan citeer je. Goed lezen kan het verschil uitmaken tussen een voldoende en een onvoldoende.
  3. Minibreaks. Ligt het antwoord op het puntje van je pen, maar weet je het niet? Denk dan even aan iets anders. Een minuutje denk je aan iets wat je interessant vindt en niets te maken heeft met de examenstof. Daarna kun je terug naar de opgave om een nieuwe poging te wagen. Helpt het niet? Ga dan naar de volgende vraag of beantwoord eerst een vraag waarop je het antwoord zeker weet. Dat geeft je vertrouwen en dat helpt weer bij de moeilijkere opdrachten.
  4. Lekker rustig. De zaal is stil. Het enige dat je hoort, is het gekras van pennen op papier… ‘ksssst’ De rits van een etui gaat open. ‘Rrrrrrrr’ Iemand schraapt zijn keel, een ander hoest, een derde niest en de vierde snuit zijn neus ‘Ghrmhm, uche uche, hAAtsjoe, snrrrrrg’. Al die geluiden kunnen je behoorlijk afleiden van je examen. Heb je daar last van neem dan oordopjes mee. En dan bedoelen we geen oortjes (dat mag niet). Eindelijk rust.

 

na je examen

  1. Laat. Het. Los. Niet meer denken aan dat examen. Laat het vooral los. Denk er niet aan en pieker er niet over. Het is nu klaar. Je kunt er niets meer aan doen. Het is een goed plan om niet de juiste antwoorden op te zoeken. Je kunt erdoor in paniek raken voor de andere examens. Alleen als je zeker weet dat je er rustiger van wordt, mag je ze inkijken. In alle andere gevallen: laat het los…

 

TELEBLOK

Niet voor alle leerlingen helpen alle tips voldoende en verlopen de examens even vlotjes. Niets mis met een dosis gezonde stress die je helpt presteren, maar wat als de stress verlammend werkt? Wat als twijfels en faalangst de overhand nemen? Leerlingen die het tijdens de examenperiode even niet zien zitten, vinden concrete tips en steun bij Teleblok, de anonieme en gratis telefoon- en chatlijn van CM. Teleblok is van 29 mei tot 25 juni elke dag van 18.00u. tot 20.30u. bereikbaar op het gratis en anoniem nummer 0800/13.14.4. Chatten kan op www.teleblok.be, elke dag tussen 18.00u. en 23.00u.

Ook bij je leerkrachten, coördinatoren en ouders kun je terecht voor een geruststellende babbel.